Keressen minket

Hírek

Izraeli választások – Trump szerint Netanjahu győzelmével jobb az esély a békére

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő valószínűsíthető választási győzelmével jobb az esély a békére – jelentette ki az amerikai elnök szerdán a Fehér Házban újságíróknak.

Donald Trump gratulált várható újraválasztásához Benjámin Netanjahunak, akit elemzők az egyik legszorosabb külföldi szövetségeseként tartanak számon. Majd kifejtette: “ez talán kicsit túl korai még, de úgy hallom, győzött és szépen győzött, s mondhatom, kemény verseny volt, de úgy tűnik, Bibi megnyerte ezt a versenyt”. Becenevén szólítva Benjámin Netanjahut, az amerikai elnök azt mondta az izraeli politikusról, hogy “nagyszerű szövetséges” és “jó barát”. 

Donald Trump, aki március elején – pár héttel a választások előtt – a Fehér Házban fogadta Benjámin Netanjahut, a palesztin-izraeli békemegállapodás szempontjából ígéretes fejleménynek nevezte a várható választási győzelmet. 

“A tény, hogy Bibi győzött, szerintem jó dolog a béke szempontjából” – szögezte le. Hozzáfűzte: “mindenki azt mondta, hogy lehetetlen a békekötés Izrael és a palesztinok között, de azt hiszem, van rá esélyünk. Most, hogy Bibi győzött, jobb is az esélyünk erre”. 

Trump ugyan lehetségesnek tartja a palesztin-izraeli békeegyezményt, de az amerikai kormányzat még nem terjesztette elő tervét e megállapodásra. 

Szerdán John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó egy rádióinterjúban azt mondta: most, hogy Netanjahu várhatóan hatalmon marad, az Egyesült Államok rövid időn belül előterjeszti béketervét. “Előkészítő szakaszban vagyunk, de nemsokára készen lesz és nagyon rövid időn belül nyilvánosságra hozzuk” – fogalmazott a béketervről. Bolton megjegyezte: Netanjahu újraválasztása “egy sor lehetőséget” nyit meg. Konkrétumokat azonban nem mondott e lehetőségekről.
 

Forrás: MTI

Fotó/Illusztráció: Pixabay

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Zöld utakra visz az új navigációs rendszer

    A népszerű és most megújuló Maps navigációs alkalmazás igény esetén az általa leginkább környezetbarátnak tartott útvonalakra irányítja a sofőröket. A Google még ebben az évben bevezeti az Egyesült Államokban, és a tervek szerint később globálisan is elérhető lesz a zöld navigációs rendszer.

  • Málta fizet a turistáknak

    Azok a külföldi turisták, akik legalább három napot töltenek Máltán, 200 eurós visszatérítést is kaphatnak. A cél, életet lehelni a haldokló turizmusba.

  • A szárazság eddig a kártevőket hozta helyzetbe – Növényvédelmi előrejelzés 15. hét

    A mintegy negyed éve tartó szárazság eddig elsősorban a rovarkártevőknek kedvezett, a kórokozók jelentősebb fellépéséhez hiányzott a csapadék. A megelőző védekezés mindenesetre száraz időben is ajánlott volt az almafa-varasodás és a csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliája ellen, ha pedig csapadékosra fordul az idő, akkor csak így kerülhető el a járvány.

Címkék

Legtöbbet megtekintett