Keressen minket

Hírek

Izraeli választások – Trump szerint Netanjahu győzelmével jobb az esély a békére

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő valószínűsíthető választási győzelmével jobb az esély a békére – jelentette ki az amerikai elnök szerdán a Fehér Házban újságíróknak.

Donald Trump gratulált várható újraválasztásához Benjámin Netanjahunak, akit elemzők az egyik legszorosabb külföldi szövetségeseként tartanak számon. Majd kifejtette: “ez talán kicsit túl korai még, de úgy hallom, győzött és szépen győzött, s mondhatom, kemény verseny volt, de úgy tűnik, Bibi megnyerte ezt a versenyt”. Becenevén szólítva Benjámin Netanjahut, az amerikai elnök azt mondta az izraeli politikusról, hogy “nagyszerű szövetséges” és “jó barát”. 

Donald Trump, aki március elején – pár héttel a választások előtt – a Fehér Házban fogadta Benjámin Netanjahut, a palesztin-izraeli békemegállapodás szempontjából ígéretes fejleménynek nevezte a várható választási győzelmet. 

“A tény, hogy Bibi győzött, szerintem jó dolog a béke szempontjából” – szögezte le. Hozzáfűzte: “mindenki azt mondta, hogy lehetetlen a békekötés Izrael és a palesztinok között, de azt hiszem, van rá esélyünk. Most, hogy Bibi győzött, jobb is az esélyünk erre”. 

Trump ugyan lehetségesnek tartja a palesztin-izraeli békeegyezményt, de az amerikai kormányzat még nem terjesztette elő tervét e megállapodásra. 

Szerdán John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó egy rádióinterjúban azt mondta: most, hogy Netanjahu várhatóan hatalmon marad, az Egyesült Államok rövid időn belül előterjeszti béketervét. “Előkészítő szakaszban vagyunk, de nemsokára készen lesz és nagyon rövid időn belül nyilvánosságra hozzuk” – fogalmazott a béketervről. Bolton megjegyezte: Netanjahu újraválasztása “egy sor lehetőséget” nyit meg. Konkrétumokat azonban nem mondott e lehetőségekről.
 

Forrás: MTI

Fotó/Illusztráció: Pixabay

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az akácméz mindent visz

    Ha az akác jól fizet, akkor a méhésznek nem lehet rossz szezonja. Ez a régi igazság látszik beigazolódni idén is, holott még csak a nyár közepén tartunk. És arra is emlékszünk, hogy a tavaszi indulás nem volt túl biztató.

  • Az idő bizonyított: jó döntés volt

    Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

  • Virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

    Immár 19. alkalommal rendezte meg Budapest 13. kerületének önkormányzata a Gyöngyösi sétányon az egynyárivirág-bemutatót és kertbarát sétát. A sétányon idén is több ezer tő egynyári virágot ültettek ki.

Címkék

Legtöbbet megtekintett