Keressen minket

Hírek

Január 21-én lesz az évtized utolsó holdfogyatkozása

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Január 21-én hajnali 4 óra 34 perc és 7 óra 51 között érdemes lesz megnézni a teljes holdfogyatkozást, mert legközelebb 2022. május 16-án láthatunk hasonlót Európában.

Január 21-én hajnali 4 óra 34 perc és 7 óra 51 között érdemes lesz megnézni a teljes holdfogyatkozást, mert legközelebb 2022. május 16-án láthatunk hasonlót Európában.


Fotó: Canva

Ezúttal a jelenség a szokásosnál is különlegesebb, mert a Hold nagyon közel lesz a Földhöz (20-án lesz a legközelebb hozzánk), és emiatt a szokásosnál nagyobb méretűnek látszik. Amikor a Föld árnyéka teljesen a Holdra vetül, az látható marad, de vörös színben fog pompázni, mert a légkör megtöri a fényt, pont ugyanúgy, mint naplemente idején. Bár teljes holdfogyatkozások általában évente 1-3 alkalommal történnek, ez után három éven át nem lesz látható ilyen jelenség. A következő teljes holdfogyatkozás 2022. május 16-án lesz. Teljes holdfogyatkozás távcső nélkül is látható lesz, és nem kell tartani attól, hogy a Holdra nézve baja lesz a szemünknek, hiszen ez a visszavert fény teliholdnál sem okoz gondot. A teljes holdfogyatkozás körülbelül egy óra hosszú lesz.

Forrás: Magyar Szó

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Sok szeretettel Nőnap alkalmából!

    Minden kedves hölgy olvasónknak eredményes és békés évet kívánunk a nemzetközi nőnap alkalmából. Dr. Fekete Szabolcs okleves kertészmérnök csodálatos kompozícióból állítottunk össze egy „kis csokrot”.

  • Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől

    Elismerte az Európai Unió a kéknyelvbetegség-mentesítési program eredményességét Magyarországon. A nyilatkozattal egyidejűleg az ország teljes területén feloldották a betegség miatt elrendelt korlátozásokat. Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a kedvező státusz fő pozitívumaként az élőállat-szállítások folyamatának egyszerűsödését emelte ki.

  • Ausztrália világörökségei a világ legnagyobb tengeri szén-dioxid raktárai

    Ausztráliának a világörökség részét képező tengeri területei a világ legnagyobb tengeri szén-dioxid raktárai között vannak egy UNESCO-jelentés szerint.

Címkék

Legtöbbet megtekintett