Keressen minket

Hírek

Január 21-én lesz az évtized utolsó holdfogyatkozása

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Január 21-én hajnali 4 óra 34 perc és 7 óra 51 között érdemes lesz megnézni a teljes holdfogyatkozást, mert legközelebb 2022. május 16-án láthatunk hasonlót Európában.

Január 21-én hajnali 4 óra 34 perc és 7 óra 51 között érdemes lesz megnézni a teljes holdfogyatkozást, mert legközelebb 2022. május 16-án láthatunk hasonlót Európában.


Fotó: Canva

Ezúttal a jelenség a szokásosnál is különlegesebb, mert a Hold nagyon közel lesz a Földhöz (20-án lesz a legközelebb hozzánk), és emiatt a szokásosnál nagyobb méretűnek látszik. Amikor a Föld árnyéka teljesen a Holdra vetül, az látható marad, de vörös színben fog pompázni, mert a légkör megtöri a fényt, pont ugyanúgy, mint naplemente idején. Bár teljes holdfogyatkozások általában évente 1-3 alkalommal történnek, ez után három éven át nem lesz látható ilyen jelenség. A következő teljes holdfogyatkozás 2022. május 16-án lesz. Teljes holdfogyatkozás távcső nélkül is látható lesz, és nem kell tartani attól, hogy a Holdra nézve baja lesz a szemünknek, hiszen ez a visszavert fény teliholdnál sem okoz gondot. A teljes holdfogyatkozás körülbelül egy óra hosszú lesz.

Forrás: Magyar Szó

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

    Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

  • Tetoválással a sólyomnepperek ellen

    Kétségbeesett kísérlet történik a Szibéria tollas kincseként ismert kerecsensólymok védelme érdekében. A szibériai ornitológusok úttörő kezdeményezése során 12 ritka ragadozó madár csőrére tetoválták a nemzetközi SOS kódot, a lábukra a karmok fölé pedig a 22-es számot.

  • Mozzarella mínusz tehén

    A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

Címkék

Legtöbbet megtekintett