Keressen minket

Hírek

Járvány miatt iskolaszünet

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A diákok előreláthatóan február 25-én térnek vissza a padokba – Az influenza következtében fellépő szövődmények eddig 29 életet követeltek

Csütörtöki ülésén a köztársasági kormány Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter javaslata nyomán döntést hozott a téli szünet meghosszabbításáról, így a szerbiai diákok a Vajdaságtól délre fekvő térségekben legalább még egy hétig nem térnek vissza az iskolapadokba. A kormánydöntés természetesen a vajdasági diákokra is vonatkozik, hiszen – bár számukra december végétől január közepéig tartott a téli szünet – az influenzajárvány miatt hétfőtől számukra is szünetel a tanítás. Ezt a Magyar SzónakNyilasMihálytartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár is megerősítette. A diákok – beleértve a vajdasági diákokat – előreláthatóan február 25-én térnek vissza az iskolapadokba. A szerbiai oktatási rendszer egységes, eltérés egyedül az iskolai naptár tekintetében érhető tetten, jegyezte meg Nyilas Mihály, hozzátéve, hogy a járvány mindenhol járvány.

ZlatiborLončarkorábban a Pink tv-nek nyilatkozva közölte, javaslatát a járványügyi szakértőkkel folytatott egyeztetést követően továbbította az oktatási minisztériumnak, valamint a köztársasági kormánynak. A járványügyi szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy az elkövetkező időszakban feltehetően tovább növekszik az influenzában megbetegedettek száma, és eddig a legtöbb megbetegedett gyermek.

Csütörtök délutáni ülésén a kormány olyan ajánlást küldött az önkormányzatoknak, mely szerint javasolja, hogy az álatlános- és középsikolákban egy héttel hosszabbítsák meg a téli szünidőt, illetve február 18-a és 24-e közt szüneteltessék a tanítást.

A Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet aktuális kimutatása szerint tavaly év vége óta idáig 104 867 személy jelentkezett orvosánál influenzaszerű megbetegedés tüneteivel, míg az influenza okozta szövődmények következtében 29 személy halt meg. Lončar értékelése szerint semmi ok aggodalomra, vagy pánikra, hiszen a korábbi években arra is volt példa, hogy az influenzaszezonban 250-300 ember hal meg a szövődmények következtében. Az elhunytak java része valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedett, tette hozzá Lončar.

Forrás: Magyar Szó

Fotó: canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Értékből értéket Tokaj-Hegyalján

    Az ecetesedés borhiba, már ha nem borecetet készítünk. Az utóbbihoz ugyanis kívánatos jelenség. A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési gondok enyhítésére, napjainkra pedig tudományos vizsgálatok igazolták az emberi szervezetre gyakorolt számos kedvező hatását. A Borecet Műveknél évente 50 ezer liter borecetet készítenek Bodrogkeresztúron.

  • Hamar árnyékot adó növények

    Egy kert kialakításakor, vagy átalakításakor szükség van némi előrelátásra, térben és időben egyaránt. Mert eltelik néhány év, és a gyorsabban növő növények lassan elnyomják a lassabban fejlődőket, vagy beárnyékolják az alájuk kerülőket. Az ágyások besűrűsödnek. A kert képe folyamatosan alakul, amiben az egyensúlyt a kert gondozójának kell fenntartani.

  • 2021 a vasút európai éve, most először

    Az EU 2021-et a vasút európai évének választotta, hogy ezzel is népszerűsítse a vonatozást, mint biztonságos és fenntartható közlekedési formát. A vasút nagyrészt villamosított, és ez az egyetlen olyan közlekedési mód, ami számottevően csökkentette a kibocsátásait 1990 óta. Emellett jelentős szerepet játszhat a fenntartható turizmusban is.

Címkék

Legtöbbet megtekintett