Keressen minket

Hírek

Járvány miatt iskolaszünet

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A diákok előreláthatóan február 25-én térnek vissza a padokba – Az influenza következtében fellépő szövődmények eddig 29 életet követeltek

Csütörtöki ülésén a köztársasági kormány Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter javaslata nyomán döntést hozott a téli szünet meghosszabbításáról, így a szerbiai diákok a Vajdaságtól délre fekvő térségekben legalább még egy hétig nem térnek vissza az iskolapadokba. A kormánydöntés természetesen a vajdasági diákokra is vonatkozik, hiszen – bár számukra december végétől január közepéig tartott a téli szünet – az influenzajárvány miatt hétfőtől számukra is szünetel a tanítás. Ezt a Magyar SzónakNyilasMihálytartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár is megerősítette. A diákok – beleértve a vajdasági diákokat – előreláthatóan február 25-én térnek vissza az iskolapadokba. A szerbiai oktatási rendszer egységes, eltérés egyedül az iskolai naptár tekintetében érhető tetten, jegyezte meg Nyilas Mihály, hozzátéve, hogy a járvány mindenhol járvány.

ZlatiborLončarkorábban a Pink tv-nek nyilatkozva közölte, javaslatát a járványügyi szakértőkkel folytatott egyeztetést követően továbbította az oktatási minisztériumnak, valamint a köztársasági kormánynak. A járványügyi szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy az elkövetkező időszakban feltehetően tovább növekszik az influenzában megbetegedettek száma, és eddig a legtöbb megbetegedett gyermek.

Csütörtök délutáni ülésén a kormány olyan ajánlást küldött az önkormányzatoknak, mely szerint javasolja, hogy az álatlános- és középsikolákban egy héttel hosszabbítsák meg a téli szünidőt, illetve február 18-a és 24-e közt szüneteltessék a tanítást.

A Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet aktuális kimutatása szerint tavaly év vége óta idáig 104 867 személy jelentkezett orvosánál influenzaszerű megbetegedés tüneteivel, míg az influenza okozta szövődmények következtében 29 személy halt meg. Lončar értékelése szerint semmi ok aggodalomra, vagy pánikra, hiszen a korábbi években arra is volt példa, hogy az influenzaszezonban 250-300 ember hal meg a szövődmények következtében. Az elhunytak java része valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedett, tette hozzá Lončar.

Forrás: Magyar Szó

Fotó: canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Így fakasztanak vizet a levegőből Etiópiában: egy fügefa féle adta az ötletet

    Tiszta ivóvíz a levegő tavaiból… A tiszta víz hiányának problémája világszerte több mint egy milliárd embert érint. De vizet nem csak a földből nyerhetünk, a légkör mindenhol adott és tartalmazza a víz elképzelhető legtisztább formáját. Ebből kifolyólag lehetővé válik, hogy egy ügyes szerkezettel ivóvízhez jussunk még a legaszályosabb, legszárazabb helyeken is.

  • Bronzérmet hozott az áltejcsokoládé a szegedi egyetemistának

    Kókuszos-rizses, mandulás és kesudiós „tejpor” volt az alapanyaga annak a csokoládénak, amelyet Csatári Enikő, a SZTE hallgatója készített a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Harmadik lett. Tejcsokoládénak csak azért nem nevezhetjük, mert nem állati eredetű tejszármazék van benne.

  • Nemzetiségek találkoztak a szarvasi aratónapon

    Szarvas-Ezüstszőlőben megrendezték a XXIV. Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok és Aratónapot. A Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem gyűjtésének, a Kárpát-medencei nemzetiségek találkozójának és a Békés Megyei Gazdakörök Szövetsége éves közgyűlésének is otthont adott a rendezvény.

Címkék

Legtöbbet megtekintett