Keressen minket

Hírek

Járvány miatt iskolaszünet

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A diákok előreláthatóan február 25-én térnek vissza a padokba – Az influenza következtében fellépő szövődmények eddig 29 életet követeltek

Csütörtöki ülésén a köztársasági kormány Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter javaslata nyomán döntést hozott a téli szünet meghosszabbításáról, így a szerbiai diákok a Vajdaságtól délre fekvő térségekben legalább még egy hétig nem térnek vissza az iskolapadokba. A kormánydöntés természetesen a vajdasági diákokra is vonatkozik, hiszen – bár számukra december végétől január közepéig tartott a téli szünet – az influenzajárvány miatt hétfőtől számukra is szünetel a tanítás. Ezt a Magyar SzónakNyilasMihálytartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár is megerősítette. A diákok – beleértve a vajdasági diákokat – előreláthatóan február 25-én térnek vissza az iskolapadokba. A szerbiai oktatási rendszer egységes, eltérés egyedül az iskolai naptár tekintetében érhető tetten, jegyezte meg Nyilas Mihály, hozzátéve, hogy a járvány mindenhol járvány.

ZlatiborLončarkorábban a Pink tv-nek nyilatkozva közölte, javaslatát a járványügyi szakértőkkel folytatott egyeztetést követően továbbította az oktatási minisztériumnak, valamint a köztársasági kormánynak. A járványügyi szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy az elkövetkező időszakban feltehetően tovább növekszik az influenzában megbetegedettek száma, és eddig a legtöbb megbetegedett gyermek.

Csütörtök délutáni ülésén a kormány olyan ajánlást küldött az önkormányzatoknak, mely szerint javasolja, hogy az álatlános- és középsikolákban egy héttel hosszabbítsák meg a téli szünidőt, illetve február 18-a és 24-e közt szüneteltessék a tanítást.

A Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet aktuális kimutatása szerint tavaly év vége óta idáig 104 867 személy jelentkezett orvosánál influenzaszerű megbetegedés tüneteivel, míg az influenza okozta szövődmények következtében 29 személy halt meg. Lončar értékelése szerint semmi ok aggodalomra, vagy pánikra, hiszen a korábbi években arra is volt példa, hogy az influenzaszezonban 250-300 ember hal meg a szövődmények következtében. Az elhunytak java része valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedett, tette hozzá Lončar.

Forrás: Magyar Szó

Fotó: canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az integráció nem a vitákról szól

    Hatalmas erőfeszítéseket tesz az Európai Unió a leszakadó országok gazdasági felzárkóztatásáért, a közös gazdasági erőt biztosító integráció elmélyítéséért, és még sok tennivaló van ennek érdekében. Erőfeszítések ide vagy oda, az biztos, hogy a COVID után gazdasági értelemben is más lesz a világ.

  • Gyógynövények - Nem is gondolnánk…

    A világon rengeteg, megközelítőleg 12 000 gyógynövényfaj él, ebből hazánkban 300-350-et használtak kisebb-nagyobb jelentőséggel történelmünk során. Jól látszik, hogy a körülbelül 30 gyakori, közismert gyógynövényen túl még sok olyan növény él hazánkban, amelyek valamilyen gyógyhatással, vagy kedvező élettani hatással rendelkeznek. Néhány meglepő képviselőjüket mutatjuk be.

  • A tehenész-gumicsizma már a múlté

    Egy pályakezdő agrármérnöknek hatalmas megpróbáltatás a semmiből felépíteni egy vállalkozást, ugyanakkor nem is lehetetlen. Hogy megvalósuljon, folyamatos tapasztalatszerzésre van szükség: meg kell ismerni a szakma legalját, a kétkezi munkát, az alkalmazottak gondolkodásmódját, az állatok életét, és ezekből építkezve létrehozni a vállalkozást, máskülönben a cég ingatag alapokon nyugszik.

Címkék

Legtöbbet megtekintett