Keressen minket

Sport

Junior torna-vb – Szijjártó: a sport szorgalomra, hűségre, tiszteletre tanít

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az első junior torna-világbajnokság megnyitóján a győri Audi Arénában 2019. június 27-én. Mellette Vatanabe Morinari, a Nemzetközi Tornaszövetség (Fédération Internationale de Gymnastique, FIG) japán elnöke (b2) és Borkai Zsolt (Fidesz-KNDP) polgármester. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A sport szorgalomra, hűségre, tiszteletre, a közösségek tiszteletére tanítja a fiatalokat, megtanít a tisztességes győzelemre és a vereség elfogadására is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az I. junior torna-világbajnokság ünnepélyes megnyitóján Győrben.

A miniszter kiemelte, a magyar kormány minden támogatást megad az ifjúsági sportolóknak és a napi szintű iskolai testnevelés oktatására.

“Magyarországon a sportot stratégiai területnek tartjuk. A sportot a jövőbe való legjobb befektetésnek tekintjük, ami egy egészséges, tiszteletreméltó, magabiztos nemzetet eredményez” – fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, túlzás nélkül állítható, hogy Magyarország igazi sportnagyhatalom. Emlékeztetett rá, hogy a magyar tornászok 20 olimpiai aranyat nyertek 1932 és 2012 között. Közülük ketten is részt vettek a junior vb szervezésében: Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke kétszeres olimpiai bajnok (1976, Montreal és 1980, Moszkva), Győr polgármestere, Borkai Zsolt szintén lólengésben diadalmaskodott (1988, Szöul).

A külügyminiszter kiemelte, sportnagyhatalomként Magyarországnak kötelessége, hogy részt vállaljon nemzetközi sportesemények megszervezésében, az elmúlt két évben Magyarország 225 kiemelt sporteseménynek volt a házigazdája. Idén négy olimpiai sportágban szervez világbajnokságot Magyarország: öttusa, vívás, kajak-kenu és asztalitenisz. Továbbá jövőre házigazdája lesz a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének, 2022-ben a kézilabda Európa-bajnokságnak és 2023-ban az atlétikai világbajnokságnak – sorolta.

Ennek a korosztálynak a sportág történetében először rendeznek világbajnokságot, a kezdeményezés a Magyar Torna Szövetségtől (MATSZ) származik.

A vb-n, amelyen 63 ország sportolói indulnak, csütörtökön a férfi selejtezőre, az egyéni összetett döntőre és a csapatfináléra kerül sor, pénteken ugyanez lesz a sorrend a lányoknál. Az utolsó két napon a szerenkénti döntőket rendezik meg.

A magyar színeket a fiúknál Balázs Krisztián, Dobrovitz Ádám és Bátori Szabolcs képviseli, a tartalék Kovács Márton lesz. A lányoknál Makovits Mirtill, Szujó Hanna és Szilágyi Nikolett indul, míg tartalékként Szmirnov Anna tagja a keretnek.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Értéktőzsde: Emelkedő gabonaárak

    A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a március 31. és április 8. közötti tőzsdenapokon a takarmánykukorica (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica) májusi jegyzése 75 000, a november–decemberi 60 000 forint/tonna volt. A termény a júliusi tőzsdei elszámolóára 1300 forinttal 75 000, a 2022. márciusi 1500 forinttal 60 500 forint/tonnára csökkent.

  • Zöld utakra visz az új navigációs rendszer

    A népszerű és most megújuló Maps navigációs alkalmazás igény esetén az általa leginkább környezetbarátnak tartott útvonalakra irányítja a sofőröket. A Google még ebben az évben bevezeti az Egyesült Államokban, és a tervek szerint később globálisan is elérhető lesz a zöld navigációs rendszer.

  • Málta fizet a turistáknak

    Azok a külföldi turisták, akik legalább három napot töltenek Máltán, 200 eurós visszatérítést is kaphatnak. A cél, életet lehelni a haldokló turizmusba.

Címkék

Legtöbbet megtekintett