Keressen minket

Hírek

Kárpátaljai rászorulók javára indít jótékonysági adománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója, Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Greskovits Dávid, a MediTop Kft. ügyvezető igazgatója, Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója, Gerevich János, a szervezet kárpátaljai- ukrajnai képviseletének vezetője, Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Kovács Péter, az EU-Fire Kft. stratégiai igazgatója, Czepek Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a segélyszervezet önkéntese, Ács Zoltán, a Meditop Gyógyszergyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatója és Gerevich János, az AgileXpert ügyvezető igazgatója (b-j) az 1353-as adományvonalat jelképező rajtszámokkal az Ökumenikus Segélyszervezet budafoki központjában tartott sajtótájékoztatón 2019. szeptember 24-én. A szervezet a legnehezebb téli hónapok előtt indítja útjára a kárpátaljai rászorulók javára jótékonysági adománygyűjtését. A szervezet az adománygyűjtésre az idén ötödszörre meghirdetett szeptember 28-ai Beregszászi Jótékonysági Félmaratonon hívja fel a figyelmet. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A legnehezebb téli hónapok előtt indítja útjára a kárpátaljai rászorulók javára jótékonysági adománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet.

A 1353-as adományvonalon hívásonként 250 forinttal lehet segíteni a Kárpátalján élő rászorulókat. A szervezet az adománygyűjtésre az idén ötödszörre meghirdetett Beregszászi Jótékonysági Félmaratonon hívja fel a figyelmet. A Beregszásztól néhány kilométerre található Makkosjánosiból szombaton indul a verseny, amelyet Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a segélyszervezet önkéntese vezet majd – hangsúlyozta a keddi budapesti sajtótájékoztatón Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

Elmondta: Gyurta Dániel együtt fut majd a gyerekekkel, hogy a meghirdetett gyűjtésre, a nehéz helyzetben élő kárpátaljaiakkal való szolidaritásra irányítsa a figyelmet. A versenyre az utolsó napig lehet regisztrálni a www.beregrun.com oldalon. A nevezés ingyenes, de a segélyszervezet azt kéri, hogy aki teheti, nevezéskor adományozzon is a honlapon, ezzel segítve a kárpátaljai segélyprogramot.

Lehel László hangsúlyozta: Kárpátalján az elmúlt évek áremelései, az egészségügyi rendszer elinduló reformja két társadalmi réteget érint a leginkább, a nagycsaládosokat és az egyedül élő nyugdíjasokat, akik rendkívül alacsony színvonal élnek és sok nehézséggel kell szembenézniük. “Ráadásul a lakhatási támogatáshoz való hozzájutás is egyre szűkül: egyre kevesebb az az erőforrás, amely bevonható ennek a két társadalmi rétegnek a megsegítése érdekében” – tette hozzá.

Felidézte, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet az 1990-es évek közepe óta van jelen Kárpátalján. 2018-2019 folyamán is több ezer nehéz körülmények között élő családot, egyedülálló, illetve idős embert segítettek élelmiszer és higiénés csomagokkal, valamint téli tüzelővel. Ezen időszak alatt 5374 rászorulót értek el a támogatásokkal.

Kiemelte, hogy az adománygyűjtésekhez kapcsolódott a Megyei Jogú Városok Szövetsége is. Ennek köszönhetően 2018 decemberében 41 településen 748 rászoruló család, egyedül élő nyugdíjas vehetett át élelmiszer- és higiéniai csomagot, valamint 250 háztartás részesült téli tüzelő támogatásban. 2019 márciusában 1171 élelmiszercsomaggal segítette a rászorulókat a szervezet, és 358 család kapott háztartásonként 250 kilogramm brikettet.

Tizenkét kárpátaljai iskolát 1,1 millió forint értékű sportszerekkel támogatott a segélyszervezet, az idei tanévkezdés előtt pedig 70 kárpátaljai iskolás kapott egyenként 10 ezer forint értékű beiskolázási támogatást. Felzárkóztatási programjukat jelenleg több mint 50 – hátrányos helyzetű, nehéz anyagi és szociális körülmények között élő – gyerek látogatja rendszeresen Beregszász három magyar tannyelvű iskolájából.

Lehel László hangsúlyozta: minden kis segítségre szükség van. A 1353-as adományvonalon tárcsázásonként 250 forintnyi felajánlással számolva tíz hívás a fejlesztő foglalkozás költségeit fedezi egy gyermek számára; harminc hívás egy olyan élelmiszercsomagot jelent, amely egy átlag család egy-másfél hónapra elegendő alapvető szükségleteit biztosítja. Hetven hívásból pedig egy család számára a leghidegebb hónapokra elegendő tüzelőadományt lehet biztosítani – tette hozzá.

Az eseményen Gyurta Dániel elsőként vette át a Beregszászi Jótékonysági Félmaraton futóverseny rajtszámát Lévai Anikótól, a szervezet jótékonysági nagykövetétől, valamint Gerevich Jánostól, a segélyszervezet kárpátaljai vezetőjétől.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Nyitva tarthatnak a tavaszi munkák elvégzését biztosító üzletek

    A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) javaslatára a Kormány úgy döntött, hogy a kéthetes lezárás alatt is nyitva tarthatnak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar zavartalan működéséhez szükséges üzletek.

  • Idén sem lesz kevesebb rovarkártevő?

    Habár január-februárban voltak hidegebb napok, ezek valószínűleg igazán sokat nem gyérítettek az áttelelő rovarok létszámán. A rovarkártevők nagy része a talajban, repedésekben, növényi maradványokban vészeli át a telet. Ahhoz pedig, hogy a talajfelszín közelében telelő rovarok elpusztuljanak, tartós – 10 °C körüli hőmérséklet szükséges.

  • Érdemes málnát ültetni a házi kertbe

    A munkaerő-piaci helyzet változása miatt átalakulóban a zöldség-gyümölcs kínálat. A gépesíthető, üzemszerűen termeszthető kultúrák megmaradnak (alma, barack, körte, meggy), ám a nagy kézimunka igényűek vagy eltűnnek, vagy megdrágulnak majd. A málna is lassan visszaköltözik a kiskertekbe, hiszen a termelőknek egyre nehezebb munkaerőt találni.

Címkék

Legtöbbet megtekintett