Keressen minket

Hírek

Kásler: nagy jelentőségű a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia megalakulása

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Ulrik Ringborg, a svédországi Karolinska Intézet főigazgatója (takarásban), Peter Boyle, a Nemzetközi Prevenciós Kutató Intézet (IPRI) igazgatója, Horváth Ildikó, az Emmi egészségügyért felelől államtitkára, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Irodájának vezetője és Julio E. Celis, a dán rákkutató központ társigazgatója (b-j) sajtótájékoztatót tart a Regionális miniszteri onkológiai együttműködési és partnerségi konferencián Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Tükörtermében 2019. június 12-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A rákutatás- és gyógyítás területén nagy jelentőségűnek nevezte a Budapesten megalakult Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémiát az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a húsz ország részvételével megalakult nemzetköz tudós testület összefogja az onkológia területén meglévő tudásanyagot, és azokat az országok egymással megosztva jelentős lépés érhető el a megelőzésben és a kezelésben.

Kiemelte, partneri együttműködésre van szükség a régiós országok között ahhoz, hogy a rákos megbetegedéseket vissza lehessen szorítani, de az országok között közös munka megjelenhet például a gyógyszerinnovációban és klinikai kutatásokban is.

Közölte, az akadémia budapesti székhellyel működik, létrejöttéhez a magyar állam 500 millió forinttal járult hozzá.

Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője örömét fejezte ki az akadémia megalakulása kapcsán, amelyet innovatívnak minősített, és a WHO támogatásáról biztosította a testületet.

Ulrik Ringborn, a svéd Karolinska Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a fő célkitűzés a rákos betegségek megelőzése. Mint mondta, a tudomány fejlődésével egyre többet tudunk a különböző tumortípusokról, de ezzel együtt a gyógyítás hatékonyságát is növelni kell, ehhez pedig személyre szabott terápia szükséges.

Peter Boyle, a lyoni székhelyű Nemzetközi Prevenciós Kutató Intézet (IPRI) igazgatója kitért arra: az akadémia megalakítása egy huszonöt éves közös munka eredménye. Hozzátette: a testület egyik célja, hogy az oktatás és kutatás területén is minél gyorsabb tapasztalatcsere történjen.

Julio E. Celis, a dán rákkutató Központ társigazgatója szintén örömét fejezte ki az akadémia megalakulása kapcsán, és mint fogalmazott, nincs olyan ország, amely egyedül meg tudna birkózni a daganatos betegségek adta feladatokkal.

Véleménye szerint meg kell szervezni a tudományos munkát, amire a most létrejött testület jó példa, és kerülni kell a gyógyításban résztvevők és a szakpolitika közötti elszigetelődést.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget

Címkék

Legtöbbet megtekintett