Keressen minket

Kultúra

Két kiemelkedő női koreográfust mutat be a Hagyományok Háza néptáncsorozata

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A Hagyományok Háza előadás-sorozatában a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait állítja fókuszpontba,nőnapalkalmából a sorozat márciusi programjában két női alkotó, Györgyfalvai Katalin és Nemes Szilvia műveit mutatják be vasárnap.

Az est első részében egy ma már klasszikus, a színpadi tánctörténetben megkerülhetetlen alkotó, Györgyfalvai Katalin emblematikus koreográfiái jelennek meg, az est második részében pedig egy még aktívan alkotó koreográfus, Nemes Szilvia műveit mutatják be.

Nemes Szilvia táncművész, koreográfus az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában úgy fogalmazott: bármi, ami az ember életéhez köthető, legyen szó akár egy régi témáról vagy akár a mai ember életében előforduló probléma felvetésről, azt a színpadon meg lehet fogalmazni a néptánc nyelvén. “Ez az est is erre tesz kísérletet, legyen szó egy párkapcsolati témáról, vagy akár a nők mai helyzetéről” – fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy a hivatásos néptáncszakmában a színpadi néptáncművészet területén rövid időn belül próbálnak a folklór több területére is kitekinteni a koreográfia kapcsán. A táncszínház műfaja mai témákat boncolgat a néptánc mint kifejező eszköz erejével.

Mint mondta, a műsorban látható egyik koreográfiájának erős inspirációja a szellemi folklórban megjelenő paraszt dekameron történet.

A színpadon a múlt és a jelen “megidézésében” a hivatásos táncegyüttesek mellett a legjobb öntevékeny együttesek is közreműködnek. A koreográfiák bemutatása után pedig lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre is.

Forrás: MTI

Illusztráció: Canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Hatalmas növekedés a MATE-ra felvett hallgatók létszámában

    A nyilvánosságra hozott felsőoktatási ponthatárok alapján idén ősszel 24 százalékkal több új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Míg a tavalyi évben 2616 fő nyert felvételt a jogelőd intézmények valamelyikébe, addig idén 3244 fő érte el a ponthatárokat.

  • Testreszabott támogatások segítik a gazdákat

    Kiszámítható támogatási feltételekkel és tervezhető fejlesztési lehetőségekkel segíti az agrártárca a gazdákat - jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az MKB Bank Nyrt., az Andest 2005 Kft. és a Gazda Kontroll Kft. tematikus programsorozatának mezőkövesdi állomásán, pénteken.

  • Kétműszakos kert: éjjel nyíló virágok…

    A kertben éjszaka sem áll meg az élet, éppen ellenkezőleg, egy különleges előadás veszi kezdetét, melyben aktivizálódnak a napközben meghúzódó és pihenő állatok, és egyes virágok is éppen ekkora időzítik a kinyílásukat. Meg kell jegyezni, hogy ezt egyébként jó okkal teszik.

Címkék

Legtöbbet megtekintett