Keressen minket

Kultúra

Két kiemelkedő női koreográfust mutat be a Hagyományok Háza néptáncsorozata

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A Hagyományok Háza előadás-sorozatában a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait állítja fókuszpontba,nőnapalkalmából a sorozat márciusi programjában két női alkotó, Györgyfalvai Katalin és Nemes Szilvia műveit mutatják be vasárnap.

Az est első részében egy ma már klasszikus, a színpadi tánctörténetben megkerülhetetlen alkotó, Györgyfalvai Katalin emblematikus koreográfiái jelennek meg, az est második részében pedig egy még aktívan alkotó koreográfus, Nemes Szilvia műveit mutatják be.

Nemes Szilvia táncművész, koreográfus az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában úgy fogalmazott: bármi, ami az ember életéhez köthető, legyen szó akár egy régi témáról vagy akár a mai ember életében előforduló probléma felvetésről, azt a színpadon meg lehet fogalmazni a néptánc nyelvén. “Ez az est is erre tesz kísérletet, legyen szó egy párkapcsolati témáról, vagy akár a nők mai helyzetéről” – fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy a hivatásos néptáncszakmában a színpadi néptáncművészet területén rövid időn belül próbálnak a folklór több területére is kitekinteni a koreográfia kapcsán. A táncszínház műfaja mai témákat boncolgat a néptánc mint kifejező eszköz erejével.

Mint mondta, a műsorban látható egyik koreográfiájának erős inspirációja a szellemi folklórban megjelenő paraszt dekameron történet.

A színpadon a múlt és a jelen “megidézésében” a hivatásos táncegyüttesek mellett a legjobb öntevékeny együttesek is közreműködnek. A koreográfiák bemutatása után pedig lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre is.

Forrás: MTI

Illusztráció: Canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Fiatal gazda - angus marhák, bio kömény és egy füstölgő puskacső

    Le sem tagadhatná, hogy ízig-vérig a vidék gyermeke. Somogyország változatos természeti adottságait élvezi, amelyek sokszor bizony megpróbáltatások elé állítják e fiatal hölgyet. Na, nem mintha elmenekülne előlük, sőt keresi a kihívásokat. Első ránézésre is szembetűnik, nem mindennapos gazdával van dolgunk; és ezt csak tetézi kitartása, amit az élet különböző területein már többször bizonyított.

  • A nagy dilemma: milyen portrét hozzon magáról a Mikulás

    A portré természetesen csokiból készüljön, de milyenből? Gyakorló anyukaként én magam általában nagyság és esztétikum alapján döntök a csokimikulásról, de a szülői munkaközösség tagjaként minden évben rájövök, hogy rosszul csinálom. Mert igenis számos szempont van, amit figyelembe kell(ene) venni.

  • Döntéstámogató rendszerek az állattartásban

    Manapság a nagy cégek leginkább az SAP vállalatirányítási rendszert használják a cég folyamatainak ellenőrzésre. Összességében világszerte 12 millió felhasználó alkalmaz SAP-rendszert, amely az ügyviteli megoldások területén kimagasló szám. Azonban a NAK TechLab programjában számos olyan startup „kerül elő”, amely előbb-utóbb akár komoly konkurenciája is lehet az SAP-nak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett