Keressen minket

Kultúra

Kétszáz esemény az OPENS keretében

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az Európa Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat január 26-án kezdődik Újvidéken, az ünnepélyes megnyitót a zsinagógában tartják.

‘, ‘

Az Európa Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat január 26-án kezdődik Újvidéken, az ünnepélyes megnyitót a zsinagógában tartják.


Fotó: Január 26-án kezdődik az Európa Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat Újvidéken, több mint 200 rendezvényt tartanak a projektum keretében (Dávid Csilla felvétele)/ Magyar Szó

A rendezvénysorozat megnyitóünnepsége a zsinagógában lesz, ezzel párhuzamosan három konferenciára kerül sor, amelyeken a hazai résztvevőkön kívül az európai partnerek is részt vesznek. A megnyitónapot egy koncert zárja majd a Vojvodina Sport- és Üzletközpontban (SPENS), amelyre tízezer fiatalt várnak.

Vukašin Grozdanović, az Európa Ifjúsági Fővárosa Újvidék 2019 – OPENS elnevezésű projektum koordinátora hangsúlyozta, hogy ez nagy esély Újvidék, az újvidékiek, az ifjúsági szervezetek és a fiatalok számára ahhoz, hogy megmutassák, mit tudnak az ifjúsági politika, az aktivitások és a programok szervezése terén, de a jövő tekintetében is kulcsfontosságú rendezvénysorozatról van szó.

– Az idén partnereinkkel karöltve több mint 200 programot bonyolítunk majd le, és csaknem 500.000 európai résztvevőre számítunk. A tervek szerint az aktivitások nagy része Újvidéken zajlik majd, de lesznek rendezvények országszerte, Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában is. Ez kiváló alkalom arra, hogy világszerte megismerjék Újvidéket, aminek köszönhetően megalapozhatjuk a fenntartható ifjúsági politikát városunkban, és folyamatos programokat biztosíthatunk a jövőben – mondta Grozdanović a Tanjug hírügynökségnek, majd hozzátette: nemsokára a Kínai negyedben megépül a több mint 2000 négyzetméteres Ifjúsági Központ.

A projektum koordinátora elmondta még azt is, hogy 42 partnerükkel együtt 47 projektumot valósítanak meg az idén: műhelymunkákat, szemináriumokat, képzéseket szerveznek, különféle környezetvédelmi akciókat bonyolítanak le Újvidék parkjaiban és a Fruška gorán.

– Megnyílt az LGBT ifjúsági központ, folyamatos tanácsadást biztosítunk a HIV-fertőzöttek és a függőségi betegségekben szenvedők számára, az egyetemistáknak és a középiskolásoknak előadásokat tartunk az egészséges táplálkozásról, de ezenkívül projektumíró szemináriumokat szervezünk, amelyen a fiatalok megtanulhatják, hogyan lehet minél több európai uniós forrást lehívni. Megszervezzük az 50 új ötlet Európának elnevezésű konferenciát, amelyet a regionális partnereinkkel közösen bonyolítunk le, ennek keretében több televízió- és rádióműsort készítünk. Mindezen kívül számos koncertet, színfesztivált, street-art rendezvényt bonyolítunk majd le – magyarázta Grozdanović.

Egy ezer fiatal megkérdezésével lezajlott közvélemény-kutatás szerint, fiataljainknak több mint 60 százaléka jól tájékozott a projektum programjairól, de csak 15 százalékuk vesz részt azokban, és csupán 1 százalékuk járul hozzá a programok kialakításához.

– Az elkövetkező időszakban ezeken a mutatókon szeretnénk változtatni, jó lenne, ha minél több fiatal aktívan bekapcsolódna a programok kidolgozásába, mert így fontosnak érzik majd munkájukat, hiszen hozzájárulhatnak közösségünk építéséhez – mondta a projektum koordinátora. Hozzátette: Nagy gondot jelent a fiatalok munkanélkülisége, de az újvidéki önkormányzat és az ifjúsági szervezetek partnersége nagy lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a jövőben egy olyan, fenntartható együttműködési modell alakuljon ki közöttük, amely minden szinten kielégítheti a fiatalok igényét.

Forrás: Magyar Szó

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Új fejezet kezdődik a „juh és kecskehús” ágazatban

    Hivatalosan is elismert szakmaközi szervezetté vált a „juh és kecskehús” ágazatban a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület. Az erről szóló dokumentumot június 16-án adta át az agrártárca helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás az Egyesület elnökének dr. Mezőszentgyörgyi Dávidnak.

  • Tavaly 5 százalékkal drágult a termőföld

    Tavaly 5 százalékkal drágult átlagosan a termőföld Magyarországon: az előző évi 1,593 millió forintról 1,673 millió forintra nőtt a hektáronkénti átlagár a NAV nem teljeskörű adatai alapján - közölte az OTP Jelzálogbank kedden az MTI-vel.

  • A beporzó rovarok fontosságára hívják föl a figyelmet Szegeden

    Egy fűtőmű falát díszítő virágos rétet ábrázoló, ötszáz négyzetméteres falfestménnyel hívják föl a figyelmet a beporzó rovarok fontosságára a figyelmet Szegeden, a Mondolo Egyesület és a Szegedi Távfűtő Kft. Városmetamorfózis elnevezésű kezdeményezésének részeként méhlegelőket és méhecskehoteleket is kialakítottak a városban.

Címkék

Legtöbbet megtekintett