Keressen minket

Kultúra

Kétszáz esemény az OPENS keretében

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az Európa Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat január 26-án kezdődik Újvidéken, az ünnepélyes megnyitót a zsinagógában tartják.

‘, ‘

Az Európa Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat január 26-án kezdődik Újvidéken, az ünnepélyes megnyitót a zsinagógában tartják.


Fotó: Január 26-án kezdődik az Európa Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat Újvidéken, több mint 200 rendezvényt tartanak a projektum keretében (Dávid Csilla felvétele)/ Magyar Szó

A rendezvénysorozat megnyitóünnepsége a zsinagógában lesz, ezzel párhuzamosan három konferenciára kerül sor, amelyeken a hazai résztvevőkön kívül az európai partnerek is részt vesznek. A megnyitónapot egy koncert zárja majd a Vojvodina Sport- és Üzletközpontban (SPENS), amelyre tízezer fiatalt várnak.

Vukašin Grozdanović, az Európa Ifjúsági Fővárosa Újvidék 2019 – OPENS elnevezésű projektum koordinátora hangsúlyozta, hogy ez nagy esély Újvidék, az újvidékiek, az ifjúsági szervezetek és a fiatalok számára ahhoz, hogy megmutassák, mit tudnak az ifjúsági politika, az aktivitások és a programok szervezése terén, de a jövő tekintetében is kulcsfontosságú rendezvénysorozatról van szó.

– Az idén partnereinkkel karöltve több mint 200 programot bonyolítunk majd le, és csaknem 500.000 európai résztvevőre számítunk. A tervek szerint az aktivitások nagy része Újvidéken zajlik majd, de lesznek rendezvények országszerte, Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában is. Ez kiváló alkalom arra, hogy világszerte megismerjék Újvidéket, aminek köszönhetően megalapozhatjuk a fenntartható ifjúsági politikát városunkban, és folyamatos programokat biztosíthatunk a jövőben – mondta Grozdanović a Tanjug hírügynökségnek, majd hozzátette: nemsokára a Kínai negyedben megépül a több mint 2000 négyzetméteres Ifjúsági Központ.

A projektum koordinátora elmondta még azt is, hogy 42 partnerükkel együtt 47 projektumot valósítanak meg az idén: műhelymunkákat, szemináriumokat, képzéseket szerveznek, különféle környezetvédelmi akciókat bonyolítanak le Újvidék parkjaiban és a Fruška gorán.

– Megnyílt az LGBT ifjúsági központ, folyamatos tanácsadást biztosítunk a HIV-fertőzöttek és a függőségi betegségekben szenvedők számára, az egyetemistáknak és a középiskolásoknak előadásokat tartunk az egészséges táplálkozásról, de ezenkívül projektumíró szemináriumokat szervezünk, amelyen a fiatalok megtanulhatják, hogyan lehet minél több európai uniós forrást lehívni. Megszervezzük az 50 új ötlet Európának elnevezésű konferenciát, amelyet a regionális partnereinkkel közösen bonyolítunk le, ennek keretében több televízió- és rádióműsort készítünk. Mindezen kívül számos koncertet, színfesztivált, street-art rendezvényt bonyolítunk majd le – magyarázta Grozdanović.

Egy ezer fiatal megkérdezésével lezajlott közvélemény-kutatás szerint, fiataljainknak több mint 60 százaléka jól tájékozott a projektum programjairól, de csak 15 százalékuk vesz részt azokban, és csupán 1 százalékuk járul hozzá a programok kialakításához.

– Az elkövetkező időszakban ezeken a mutatókon szeretnénk változtatni, jó lenne, ha minél több fiatal aktívan bekapcsolódna a programok kidolgozásába, mert így fontosnak érzik majd munkájukat, hiszen hozzájárulhatnak közösségünk építéséhez – mondta a projektum koordinátora. Hozzátette: Nagy gondot jelent a fiatalok munkanélkülisége, de az újvidéki önkormányzat és az ifjúsági szervezetek partnersége nagy lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a jövőben egy olyan, fenntartható együttműködési modell alakuljon ki közöttük, amely minden szinten kielégítheti a fiatalok igényét.

Forrás: Magyar Szó

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Együttműködés az állatorvosképzésben

    Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság állami feladatainak ellátását felügyelő kormánybiztos és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében harmadéves állatorvostan-hallgatók hetesi szolgálaton vesznek részt Mezőhegyesen.

  • Kertészetekben nélkülözhetetlen: a tőzeg kitermelése és felhasználása fenntarthatóan

    A legtöbb cserepes növény közegének fő alkotóeleme a tőzeg. Kitermelésének környezeti hatása az alkalmazott gyakorlattól függ.

  • Bayer innovációk

    Mezőgazdász körökben aligha kell bemutatni a Bayer portfólióját. A Dekalb hibridek kiváló aszálytűrésükkel, gyors vízleadó képességükkel és kiemelkedő terméspotenciálukkal váltak népszerűvé. A Bayer növényvédelmi megoldásokat, az innovatív növényvédő szerek, a kiváló hatékonyság és ezáltal termésbiztonság jellemzi.

Címkék

Legtöbbet megtekintett