Keressen minket

Hírek

Kínai főigazgatót választott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Fotó: AM

Nagy István agrárminiszter vezette a magyar delegációt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete Konferencia 41. ülésszakán, Rómában. A szervezet legmagasabb szintű fórumán több mint 190 ország küldöttsége vett részt. A tanácskozás legfontosabb napirendi pontja a szervezet új főigazgatójának megválasztása volt.

A brazil származású José Graziano da Silva 2011-től töltötte be a főigazgatói pozíciót. Megbízatásának lejártával, 2019. június 23-án új vezetőt választott a szervezet. Az új főigazgató Qu Dongyu úr, Kína agrárminiszter-helyettese lett. Megbízatása 2023. július 31-ig szól. A kínai jelölt francia és georgiai versenytársakat utasított maga mögé a versenyben. Magyarország két ENSZ FAO hivatalnak is otthont ad Budapesten, és az együttműködés a felek kölcsönös megelégedésére szolgál. A korábbi brazil főigazgatóval is kiváló kapcsolatokat ápoltunk, és bízunk a megkezdett munka folytatásában, erősítésében a szervezet új, kínai nemzetiségű vezetőjének hivatali időszakában is – jelentette ki Nagy István.

A FAO világszerte kulcsszerepet tölthet be a migrációs folyamatok egyes kiváltó okainak mérséklésében, a helybeli élelmiszertermelés, és a vidéki területek életlehetőségéinek javítása révén. A rendezvény alkalmával a magyar agrárminiszter megbeszéléseket folytatott az ugandai és egyiptomi agrárminiszterekkel a kétoldalú szakmai kapcsolatok bővítésének lehetőségeiről.

Vincent Ssempija ugandai mezőgazdasági, állatipari és halászati miniszterrel folytatott tárgyalásain jelezte, hogy Magyarország kész folytatni az afrikai ország mezőgazdaságának fejlesztését, a tudásátadás és szakképzés terén nyújtott magyar segítséggel, ezzel hozzájárulva az afrikaiak helybeli boldogulásához, életkörülményeik javításához. A már megvalósítás alatt lévő programok (ösztöndíjak, agrárszaktanácsadási képzések) mellett felmerült egy magyar mintafarm létesítésének lehetősége Ugandában, valamint egy édesvízi haltenyésztési témájú együttműködés kialakítása.

Magyarország és Egyiptom erősíti mezőgazdasági kapcsolatait – ebben állapodott meg Nagy István és Ezz el-Din Abu-Steit egyiptomi agrárminiszter. A két tárcavezető egy mezőgazdasági munkacsoport létrehozását tervezi annak érdekében, hogy a kétoldalú szakmai kapcsolatok új lendületet kapjanak – többek között az állattenyésztés és állategészségügy területén – a jó gyakorlatok átadása és beruházások révén.

Forrás: AM Sajtóiroda

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Nyitva tarthatnak a tavaszi munkák elvégzését biztosító üzletek

    A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) javaslatára a Kormány úgy döntött, hogy a kéthetes lezárás alatt is nyitva tarthatnak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar zavartalan működéséhez szükséges üzletek.

  • Idén sem lesz kevesebb rovarkártevő?

    Habár január-februárban voltak hidegebb napok, ezek valószínűleg igazán sokat nem gyérítettek az áttelelő rovarok létszámán. A rovarkártevők nagy része a talajban, repedésekben, növényi maradványokban vészeli át a telet. Ahhoz pedig, hogy a talajfelszín közelében telelő rovarok elpusztuljanak, tartós – 10 °C körüli hőmérséklet szükséges.

  • Érdemes málnát ültetni a házi kertbe

    A munkaerő-piaci helyzet változása miatt átalakulóban a zöldség-gyümölcs kínálat. A gépesíthető, üzemszerűen termeszthető kultúrák megmaradnak (alma, barack, körte, meggy), ám a nagy kézimunka igényűek vagy eltűnnek, vagy megdrágulnak majd. A málna is lassan visszaköltözik a kiskertekbe, hiszen a termelőknek egyre nehezebb munkaerőt találni.

Címkék

Legtöbbet megtekintett