Keressen minket

Hírek

Kínai miniszterelnök: Görögország csatlakozása a KKE-hez megmutatja a szabadkereskedelem melletti kiállást

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A csúcstalálkozó, amely reggel még “16+1” néven indult, de Görögország csatlakozásával “17+1” néven ért véget, megmutatja, hogy a kezdeményezésben részt vevő országok a többoldalúság és a szabadkereskedelem mellett állnak ki – mondta Li Ko-csiang kínai miniszterelnök pénteken a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködés dubrovniki találkozójának végén, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.


Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (szemben j4) Dubrovnikban, a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozón 2019. április 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kiemelte: Brüsszelben konszenzusra jutottak az Európai Unió vezetőivel, amiről közleményt adtak ki, a csúcstalálkozó pedig szerinte egy újabb lépés, amely az ott elért eredményeken alapszik. 

Mint mondta: a cél az, hogy az együttműködés során egymást nyíltan, átláthatóan kezeljék a felek, ezért közösen dolgoznak azon – figyelembe véve a piaci elveket -, hogy kölcsönösen előnyös projektek jöjjenek létre.

Kína tiszteletben tartja az EU törvényeit és szabályait, amikor Európában működik, és ugyanezt teszi azokban az országokban is, amelyek ezen a szövetségen kívül állnak. Az együttműködés 17 kelet-európai tagjából 12 tagja az Európai Uniónak.

Úgy vélte, az összefogás hozzájárul Európa kiegyensúlyozott fejlődéséhez.

Li Ko-csiang továbbá bejelentette, hogy jövőre Kína lesz a most már “17+1” kezdeményezés házigazdája.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő elmondta, hogy a találkozó során – csak állami szinten – tíz megállapodást írtak alá Kínával.

Kiemelte: leginkább a kikötői és vasúti infrastruktúra kiépítésének örül. Twitter-oldalán közölte: Horvátország 2030-ig 3 milliárd eurót kíván fordítani a két legnagyobb horvát kikötő, és a Rijeka-Zágráb vasútvonal korszerűsítésére. Geográfiai helyzetéből adódóan Horvátországnak lehetősége van kulcsfontosságú szerephez jutni a Kína és a közép-kelet-európai országok közötti kereskedelemben – írta.

Plenkovic a sajtótájékoztatót azzal zárta, hogy a Kína-Közép-Kelet-Európa együttműködés gyümölcsözőnek és hasznosnak bizonyult, és mindazon tagállamok számára, amely nem tudják felvenni a versenyt a nagy európai államokkal, lehetőséget biztosít egy kiváló együttműködésre, amely része egy szélesebb kínai politikának, az Egy út, egy övezet programnak.

A dubrovniki csúcstalálkozón Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia, Görögország valamint Kína mellett megfigyelő státuszban Ausztria is részt vett. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

    Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

  • Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

    A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

  • Halottak napjára készülve - A sírok növényei

    Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett