Keressen minket

Hírek

Kínai miniszterelnök: Görögország csatlakozása a KKE-hez megmutatja a szabadkereskedelem melletti kiállást

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A csúcstalálkozó, amely reggel még “16+1” néven indult, de Görögország csatlakozásával “17+1” néven ért véget, megmutatja, hogy a kezdeményezésben részt vevő országok a többoldalúság és a szabadkereskedelem mellett állnak ki – mondta Li Ko-csiang kínai miniszterelnök pénteken a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködés dubrovniki találkozójának végén, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.


Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (szemben j4) Dubrovnikban, a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozón 2019. április 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kiemelte: Brüsszelben konszenzusra jutottak az Európai Unió vezetőivel, amiről közleményt adtak ki, a csúcstalálkozó pedig szerinte egy újabb lépés, amely az ott elért eredményeken alapszik. 

Mint mondta: a cél az, hogy az együttműködés során egymást nyíltan, átláthatóan kezeljék a felek, ezért közösen dolgoznak azon – figyelembe véve a piaci elveket -, hogy kölcsönösen előnyös projektek jöjjenek létre.

Kína tiszteletben tartja az EU törvényeit és szabályait, amikor Európában működik, és ugyanezt teszi azokban az országokban is, amelyek ezen a szövetségen kívül állnak. Az együttműködés 17 kelet-európai tagjából 12 tagja az Európai Uniónak.

Úgy vélte, az összefogás hozzájárul Európa kiegyensúlyozott fejlődéséhez.

Li Ko-csiang továbbá bejelentette, hogy jövőre Kína lesz a most már “17+1” kezdeményezés házigazdája.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő elmondta, hogy a találkozó során – csak állami szinten – tíz megállapodást írtak alá Kínával.

Kiemelte: leginkább a kikötői és vasúti infrastruktúra kiépítésének örül. Twitter-oldalán közölte: Horvátország 2030-ig 3 milliárd eurót kíván fordítani a két legnagyobb horvát kikötő, és a Rijeka-Zágráb vasútvonal korszerűsítésére. Geográfiai helyzetéből adódóan Horvátországnak lehetősége van kulcsfontosságú szerephez jutni a Kína és a közép-kelet-európai országok közötti kereskedelemben – írta.

Plenkovic a sajtótájékoztatót azzal zárta, hogy a Kína-Közép-Kelet-Európa együttműködés gyümölcsözőnek és hasznosnak bizonyult, és mindazon tagállamok számára, amely nem tudják felvenni a versenyt a nagy európai államokkal, lehetőséget biztosít egy kiváló együttműködésre, amely része egy szélesebb kínai politikának, az Egy út, egy övezet programnak.

A dubrovniki csúcstalálkozón Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia, Görögország valamint Kína mellett megfigyelő státuszban Ausztria is részt vett. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az integráció nem a vitákról szól

    Hatalmas erőfeszítéseket tesz az Európai Unió a leszakadó országok gazdasági felzárkóztatásáért, a közös gazdasági erőt biztosító integráció elmélyítéséért, és még sok tennivaló van ennek érdekében. Erőfeszítések ide vagy oda, az biztos, hogy a COVID után gazdasági értelemben is más lesz a világ.

  • Gyógynövények - Nem is gondolnánk…

    A világon rengeteg, megközelítőleg 12 000 gyógynövényfaj él, ebből hazánkban 300-350-et használtak kisebb-nagyobb jelentőséggel történelmünk során. Jól látszik, hogy a körülbelül 30 gyakori, közismert gyógynövényen túl még sok olyan növény él hazánkban, amelyek valamilyen gyógyhatással, vagy kedvező élettani hatással rendelkeznek. Néhány meglepő képviselőjüket mutatjuk be.

  • A tehenész-gumicsizma már a múlté

    Egy pályakezdő agrármérnöknek hatalmas megpróbáltatás a semmiből felépíteni egy vállalkozást, ugyanakkor nem is lehetetlen. Hogy megvalósuljon, folyamatos tapasztalatszerzésre van szükség: meg kell ismerni a szakma legalját, a kétkezi munkát, az alkalmazottak gondolkodásmódját, az állatok életét, és ezekből építkezve létrehozni a vállalkozást, máskülönben a cég ingatag alapokon nyugszik.

Címkék

Legtöbbet megtekintett