Keressen minket

Hírek

KKM: intenzív együttműködés kezdődik több területen Magyarország és a Fülöp-szigetek között

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Intenzív együttműködés kezdődik Magyarország és a Fülöp-szigetek befektetési és exportösztönzési ügynökségei között, illetve új szintre emelik a sport területén megvalósított együttműködést az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Fülöp-szigeteki Sport Bizottság között – mondta Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára a Magyar-Fülöp-szigeteki gazdasági vegyes bizottság első ülését követő sajtótájékoztatón és együttműködési megállapodások aláírásán, szerdán, Budapesten.


Fotó: Ceferino S. Rodolfo, a Fülöp-szigeteki Köztársaság iparfejlesztési és kereskedelempolitikai miniszterhelyettese (b) és Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár a magyar-Fülöp-szigeteki gazdasági vegyes bizottság első ülése után tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. április 3-án. MTI/Kovács Tamás

Kiemelte, a két ország a jegyzőkönyv aláírásával megállapodott abban, hogy fokozzák és elmélyítik az együttműködésüket többek között a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és élelmiszerbiztonság, illetve az információs és kommunikációs technológiák területén.

A helyettes államtitkár ismertette, hogy mindkét ország kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújt saját földrajzi térségében. A Fülöp-szigetek gazdasági növekedése tavaly 6,4 százalékos volt, a munkanélküliségi ráta pedig 5,3 százalék, Magyarországon 4,8 százalékos GDP (bruttó hazai termék) növekedést mértek 2018-ban és 3,7 százalékra mérséklődött a munkanélküliség.

A kétoldalú kereskedelemről elmondta, hogy az tavaly rekordot döntött és elérte a 222 millió dollárt, ami 15 százalékos növekedés 2017-hez képest. A magyar export 2018-ban közel 52 százalékkal emelkedett az előző évhez képest,  65 millió dollárt tett ki. A 21 év után, 2017-ben megnyitott manilai magyar nagykövetség meghozta a hozzáfűzött reményeket, hiszen 2016-ban a magyar export még mindössze 17 millió dollárt tett ki – fűzte hozzá.

Magyarország kiemelt várakozással tekint a Fülöp-szigeteki húsakkreditációs hatóság 2019 májusára tervezett látogatása elé, amelynek során a hatóság munkatársai meglátogatják az akkreditációs kérelmet benyújtott magyar húsüzemeket – mondta Joó István. 

A helyettes államtitkár említést tett a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség szervezésében kedden megvalósult üzleti fórumról és üzletember találkozóról, amelyen közel 50 magyar és 10 Fülöp-szigeteki cég tárgyalt egymással. A fórum résztvevői tájékoztatást kaptak a két ország befektetési környezetéről, illetve arról is, hogy a magyar Eximbank kész a Fülöp-szigetekre irányuló exportügyletek finanszírozására, több mint 600 millió dollár értékben.

Joó István elmondta, hogy intenzívek a két ország vízügyi kapcsolatai is. A KKM által finanszírozott Vízipari pályázati programnak köszönhetően egy magyar cég a Laguna-tó megtisztítását célzó előkészületi munkálatokban vesz részt. A Fülöp-szigetek természeti csapásoknak sűrűn kitett terület, ezért tárgyalások zajlanak a katasztrófa helyzetekben használható magyar mobil víztisztító rendszerekről is. 

Szólt arról is, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíj programnak köszönhetően 35 Fülöp-szigeteki diák tanulhat évente Magyarországon.

Ceferino S. Rodolfo, a Fülöp-szigetek iparfejlesztési és kereskedelempolitikai miniszterhelyettese szerint a vegyes bizottság ülése hozzájárul majd ahhoz, hogy mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolatokat alakítsanak ki a kereskedelem területén. Igyekeznek feltárni újabb exportlehetőségeket, például a halászat, az állatélelmezés területén, de lehetőséget látnak a manilakender kereskedelmében is.

A magyar szakértelemre számítanak a Laguna-tó tisztításában, illetve a manilai öböl rendbehozatalában. Emellett törekszenek arra, hogy több befektetést vonzanak Magyarországról a Fülöp-szigetekre és feltérképezzék azokat a lehetőségeket, amelyekben a két kormány együtt tud működni. A vegyes bizottság következő ülése Manilában lesz 2020-ban – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A klímavészhelyzet kertjei

    Tervezői munkám, kertészkedésem közben szerzett tapasztalataim, a szakmai továbbképzések és beszélgetések lassacskán meggyőztek arról, hogy klímavészhelyzet küszöbén állunk. Nem mondhatom, hogy lelkileg könnyű volt szembesülni a probléma súlyával, hiszen vélhetően az emberiség eddigi legnagyobb próbatétele vár ránk, de örülök, hogy megtörtént, hiszen felismerés nélkül nincs cselekvés.

  • Alkotói természet, természetben alkotás

    Erdei barangolásaink során sokszor találkozunk épített erdei létesítményekkel. Arra azonban kevesen gondolnak, mennyi szakismeret szükséges ahhoz, hogy ezeket az építményeket erdei környezetbe ágyazzuk, és ott üzemeltessük. Minden munkában visszatükröződik a tervező egyedi látásmódja is.

  • Benyújtotta a Kormány az új bortörvényt az Országgyűlésnek

    Az Agrárminisztérium a szőlő-bor ágazat átlátható szabályozási rendszerének kialakítása, a fenntartható működésének elősegítése, valamint fejlesztésének megalapozása érdekében kedd este benyújtotta a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatát.

Címkék

Legtöbbet megtekintett