Keressen minket

Hírek

KKM: intenzív együttműködés kezdődik több területen Magyarország és a Fülöp-szigetek között

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Intenzív együttműködés kezdődik Magyarország és a Fülöp-szigetek befektetési és exportösztönzési ügynökségei között, illetve új szintre emelik a sport területén megvalósított együttműködést az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Fülöp-szigeteki Sport Bizottság között – mondta Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára a Magyar-Fülöp-szigeteki gazdasági vegyes bizottság első ülését követő sajtótájékoztatón és együttműködési megállapodások aláírásán, szerdán, Budapesten.


Fotó: Ceferino S. Rodolfo, a Fülöp-szigeteki Köztársaság iparfejlesztési és kereskedelempolitikai miniszterhelyettese (b) és Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár a magyar-Fülöp-szigeteki gazdasági vegyes bizottság első ülése után tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. április 3-án. MTI/Kovács Tamás

Kiemelte, a két ország a jegyzőkönyv aláírásával megállapodott abban, hogy fokozzák és elmélyítik az együttműködésüket többek között a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és élelmiszerbiztonság, illetve az információs és kommunikációs technológiák területén.

A helyettes államtitkár ismertette, hogy mindkét ország kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújt saját földrajzi térségében. A Fülöp-szigetek gazdasági növekedése tavaly 6,4 százalékos volt, a munkanélküliségi ráta pedig 5,3 százalék, Magyarországon 4,8 százalékos GDP (bruttó hazai termék) növekedést mértek 2018-ban és 3,7 százalékra mérséklődött a munkanélküliség.

A kétoldalú kereskedelemről elmondta, hogy az tavaly rekordot döntött és elérte a 222 millió dollárt, ami 15 százalékos növekedés 2017-hez képest. A magyar export 2018-ban közel 52 százalékkal emelkedett az előző évhez képest,  65 millió dollárt tett ki. A 21 év után, 2017-ben megnyitott manilai magyar nagykövetség meghozta a hozzáfűzött reményeket, hiszen 2016-ban a magyar export még mindössze 17 millió dollárt tett ki – fűzte hozzá.

Magyarország kiemelt várakozással tekint a Fülöp-szigeteki húsakkreditációs hatóság 2019 májusára tervezett látogatása elé, amelynek során a hatóság munkatársai meglátogatják az akkreditációs kérelmet benyújtott magyar húsüzemeket – mondta Joó István. 

A helyettes államtitkár említést tett a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség szervezésében kedden megvalósult üzleti fórumról és üzletember találkozóról, amelyen közel 50 magyar és 10 Fülöp-szigeteki cég tárgyalt egymással. A fórum résztvevői tájékoztatást kaptak a két ország befektetési környezetéről, illetve arról is, hogy a magyar Eximbank kész a Fülöp-szigetekre irányuló exportügyletek finanszírozására, több mint 600 millió dollár értékben.

Joó István elmondta, hogy intenzívek a két ország vízügyi kapcsolatai is. A KKM által finanszírozott Vízipari pályázati programnak köszönhetően egy magyar cég a Laguna-tó megtisztítását célzó előkészületi munkálatokban vesz részt. A Fülöp-szigetek természeti csapásoknak sűrűn kitett terület, ezért tárgyalások zajlanak a katasztrófa helyzetekben használható magyar mobil víztisztító rendszerekről is. 

Szólt arról is, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíj programnak köszönhetően 35 Fülöp-szigeteki diák tanulhat évente Magyarországon.

Ceferino S. Rodolfo, a Fülöp-szigetek iparfejlesztési és kereskedelempolitikai miniszterhelyettese szerint a vegyes bizottság ülése hozzájárul majd ahhoz, hogy mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolatokat alakítsanak ki a kereskedelem területén. Igyekeznek feltárni újabb exportlehetőségeket, például a halászat, az állatélelmezés területén, de lehetőséget látnak a manilakender kereskedelmében is.

A magyar szakértelemre számítanak a Laguna-tó tisztításában, illetve a manilai öböl rendbehozatalában. Emellett törekszenek arra, hogy több befektetést vonzanak Magyarországról a Fülöp-szigetekre és feltérképezzék azokat a lehetőségeket, amelyekben a két kormány együtt tud működni. A vegyes bizottság következő ülése Manilában lesz 2020-ban – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A magyar akácméz „titka”

    A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

  • A Mecsek oldalában virágzik a mandula

    Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

  • Értéktőzsde: Elindult a jegyzés

    A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában február 22. óta újra jegyzik a takarmánykukoricát (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica). A pénzügyi befektetők 74 000 forint/tonna áron kereskedhettek a terménnyel (2021. májusi lejárat) és február 25-ig két szerződést kötöttek.

Címkék

Legtöbbet megtekintett