Keressen minket

Hírek

Kövér László: fontos a nemzetközi együttműködés a globális problémák elleni fellépésben

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Gabriela Cuevas Barron, az Interparlamentáris Unió (IPU) elnöke (b), Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) és Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója (j) lepecsételi az IPU fennállásának és az Országgyűlés IPU-tagságának 130. évfordulója alkalmából kibocsátott emlékbélyeget a Parlament Delegációs termében tartott megemlékezésen 2019. június 4-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kiemelten fontosnak nevezte a nemzetközi együttműködést a globális problémák elleni fellépésben Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Interparlamentáris Unió (IPU) fennállásának, továbbá az Országgyűlés IPU-tagságának 130. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen kedden Budapesten.

A házelnök az Országház delegációs termében tartott rendezvényen hangsúlyozta, napjainkban számos hosszú ideje fennálló és új kihívással szembesülünk, amellyel a nemzetközi közösség csak közös, összehangolt fellépéssel képes megbirkózni.

Hozzátette: ezeket a témákat az IPU folyamatosan napirendjén tartja, hogy ezzel is hozzájáruljon olyan globális problémák parlamenti eszközökkel történő kezeléséhez, mint a szegénység felszámolása, a nukleáris leszerelés, a migrációs válság, a klímaváltozás vagy a szélsőségesség és a terrorizmus elleni küzdelem.

Kövér László ugyanakkor elmondta azt is, a hazaszeretet és a nemzetközi együttműködés két egymást szorosan kiegészítő dolog.

Egy pillanatra sem feledkezhetünk meg a nemzettudat, a nemzeti sajátosságok megőrzéséről, az anyanyelvhez és a szülőföldhöz való jog garantálásáról. Jelen korunk globalizálódó világában a nemzeti sajátosságok tiszteletben tartása és megőrzésének elősegítése alapvető elvárás minden nemzetközi együttműködés felé – fogalmazott.

Felidézte, hogy az IPU, a törvényhozások közötti együttműködés szerveként jött létre 1889-ben, a világ valamennyi parlamenti és kormányközi szervezetét megelőzően.

Magyarország a kezdetektől jelentős szerepet vállalt a szervezetben: kilenc alapító országának egyike – mondta.

Gabriela Cuevas Barron, az IPU mexikói elnöke elmondta, a 46 ezer parlamenti képviselő tagot számláló szervezet alapítása óta eltelt 130 évben nagyot változott a világ; 130 éve a demokrácia fontos volt, de nem volt általánosan elfogadott érték, az emberi jogokat pedig nagyon kevés területen tartották tiszteletben.

Hozzátette: az új generáció már készpénznek veszi a demokráciát, különösen itt Magyarországon. Soha, de soha nem szabadna a demokráciát készpénznek venni, mindennap küzdeni kell érte – hangoztatta.

Az IPU-elnök különösen fontosnak tartotta az emberi jogok védelmét, és szót emelt az intézmények megújításáért annak érdekében, hogy azok megfeleljenek a 21. század kihívásainak, elszámoltathatóak legyenek és képesek legyenek a választók érdekeit képviselni.

Szerinte a magyar Országgyűlés a kezdetektől rendkívül fontos szerepet tölt be az IPU-ban. Elmondta, a magyar delegáció érzékeny témákhoz szól hozzá, részt vesznek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a humanitárius helyzettel is foglalkoznak, Magyarország pedig a nemzetközi humanitárius jog szerint jár el.

Bartos Mónika (Fidesz), az IPU magyar nemzeti csoportjának alelnöke felidézte, hogy a magyar IPU-csoport 1895 májusában 131 főrenddel és országgyűlési képviselővel alakult meg, annak első elnöke Jókai Mór író, országgyűlési képviselő volt. Hozzátette: a magyar IPU-csoport minden parlamenti ciklus elején újjáalakul, annak minden parlamenti képviselő tagja, fő feladata pedig, hogy támogassa a baráti tagozatok munkáját. Jelenleg 77 két- és több oldalú tagozat és csoport működik – ismertette.

Martin Chungong, az IPU kameruni főtitkára méltatta Apponyi Albert munkáját az IPU-ban; a gróf alapítóként negyven évig volt tagja a szervezetnek, szerepe volt abban, hogy az orosz Duma bekapcsolódott az IPU munkájába, illetve hozzájárult a hágai állandó döntőbíróság létrejöttéhez is.

Az évforduló alkalmából a Magyar Posta két bélyegképet tartalmazó bélyegblokkot bocsátott ki.

Schamschula György, a posta vezérigazgatója közölte, az IPU háromszor, 1983-ban, 1986-ban és most, 2019-ben került eddig bélyegre. A mostani bélyegblokkon – amelynek tervezője Dombi Eszter grafikus – két épület, az Országház és az Interparlamentáris Unió genfi székháza szerepel – mondta.

Forrás: MTI

 

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Kérek egy feketét

    Idén a fiatal lovak országos bajnokságán népes mezőny gyűlt össze, számos ígéretes fiatal lóval. Közülük kettőt emelnénk most ki, Barrosa Noirt, aki Técsy-Papp Gabriellával lett az ötéves lovak bajnoka, és Brillant Mokka Sahnét, aki Gálfi Antóniával nyerte meg a hatéves lovak bajnokságát.

  • Tartsuk életben a talajt, védjük meg a biológiai sokféleséget!

    December 5-én a Talaj világnapját ünnepeljük, az idei kampány felhívja a figyelmünket arra, hogy a földfelszín alatt lévő baktériumok és giliszták nélkülözhetetlenek a talajban végbemenő folyamatokhoz. Az emberiség közel 11–12 ezer éve foglalkozik a talaj művelésével.

  • Könnyen hámlik a gyömbér héja

    Tárolási problémák miatt a kínai gyömbér nem túl mutatós, mert foszlik a héja. Idén a friss gyömbért egy hónappal hamarabb kezdték el exportálni a kínai szállítók. Ez azonban kockázatos, mivel így a gyömbér könnyebben penészedhet.

Címkék

Legtöbbet megtekintett