Keressen minket

Hírek

Kövér László: jól alakulnak Magyarország és Marokkó kapcsolatai

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az Országgyűlés Sajtóirodája által közreadott képen Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét (b) fogadja vendéglátója, Habib el-Malkival, a Marokkói Királyság képviselőházának elnöke (j2) Rabatban 2019. április 29-én. MTI/Országgyűlés Sajtóirodája

Kövér László házelnök szerint örvendetesen fejlődnek a marokkói-magyar kapcsolatok, a kereskedelem, a gazdaság mellett a turizmus, az oktatás és a kultúra területén is. 

Az Országgyűlés elnöke, aki marokkói látogatásán Habib el-Malkival, a királyság képviselőházának elnökével egyeztetett, Szilágyi Zoltánnak, az Országgyűlés sajtófőnökének az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatása szerint kiemelte: a kapcsolatok erősödéséhez fontos hozzájárulás volt a közvetlen légi összeköttetés kialakítása a két ország között, amelynek fenntartásában érdekelt Magyarország.

A magyar parlamenti elnök felidézte: idén ünneplik a diplomáciai kapcsolatfelvétel hatvanadik évfordulóját, és ebből az alkalomból aláírták a két országgyűlés közötti együttműködési megállapodást. Remélik – folytatta -, hogy ennek a megállapodásnak köszönhetően még szorosabb együttműködés alakul ki a két törvényhozás között. Ennek ebben az évben is lesznek már eredményei, a felsőházi elnököt és a marokkói parlament magyar-marokkói baráti tagozatának tagjait is várják magyarországi látogatásra.

Kövér László beszámolt arról is, hogy marokkói kollégája kifejezte érdeklődését a visegrádi négyek együttműködése (V4) iránt, ezért megígérte, hogy ezt jelzi szlovák, cseh és lengyel partnereinek a júniusi házelnöki találkozón.

Az Országgyűlés elnöke megköszönte Habib el-Malki szerepvállalását a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében, hiszen – mint mondta – nemcsak az érdekek alapján álló együttműködést támogatja, hanem “felfedezi a két ország hagyományaiban, politikájában a közös értékeket is, és Magyarország igazi barátjának tekinthető”.

A tájékoztatás szerint Habib el-Malki különösen fontosnak nevezte a kétoldalú kapcsolatokban az együttműködés erősítését a mezőgazdaságban és a vízgazdálkodásban, valamint megköszönte, hogy Magyarország meghívására idén ősszel Marokkó lesz az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás díszvendége Budapesten.

A nap folyamán Kövér Lászlót fogadta Szaad-Eddin el-Otmáni miniszterelnök is, akivel a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok erősítéséről tárgyalt, az együttműködési lehetőségek kihasználásáról, valamint a kulturális és turisztikai kapcsolatok erősítéséről.

A magyar házelnök szorgalmazta marokkói üzletemberek magyarországi látogatását, amivel a miniszterelnök is egyetértett. Kövér László a tárgyaláson elmondta, hogy Marokkó Magyarország kiemelt partnere Észak-Afrikában, illetve az arab térségben. Úgy fogalmazott: Marokkó politikai és biztonsági stabilitása, turisztikai és kulturális öröksége Magyarországhoz hasonlóan “meghatározó elemei az ország külpolitikájának”.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Neveljünk emberméretű fát!

    Házikertekben a mai napig leggyakrabban nagyméretű, létrát és mászást igénylő gyümölcsfákkal találkozhatunk. A termés számottevő része emiatt sokszor a fák tetején romlik meg, vagy válik a madarak martalékává. A gyümölcsültetvényekben azonban már jó ideje kisebb, emberléptékű fák kialakítására törekednek, amelyeken hatékonyabban végezhetők el az ápolási munkák és a betakarítás.

  • Kiből lesz állatkínzó?

    Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

  • A termés negyedét kidobták a drótféreg miatt, ezt nem engedik meg maguknak még egyszer

    Kétmillió euró közpénzzel támogatja Ausztria a kutatásokat, hogy ne fordulhasson elő még egyszer olyan mértékű drótféregkártétel a burgonyatermesztésben, mint 2018-ban – számolt be róla az AIZ agrárhír-ügynökség.

Címkék

Legtöbbet megtekintett