Keressen minket

Hírek

Kövér László: jól alakulnak Magyarország és Marokkó kapcsolatai

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az Országgyűlés Sajtóirodája által közreadott képen Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét (b) fogadja vendéglátója, Habib el-Malkival, a Marokkói Királyság képviselőházának elnöke (j2) Rabatban 2019. április 29-én. MTI/Országgyűlés Sajtóirodája

Kövér László házelnök szerint örvendetesen fejlődnek a marokkói-magyar kapcsolatok, a kereskedelem, a gazdaság mellett a turizmus, az oktatás és a kultúra területén is. 

Az Országgyűlés elnöke, aki marokkói látogatásán Habib el-Malkival, a királyság képviselőházának elnökével egyeztetett, Szilágyi Zoltánnak, az Országgyűlés sajtófőnökének az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatása szerint kiemelte: a kapcsolatok erősödéséhez fontos hozzájárulás volt a közvetlen légi összeköttetés kialakítása a két ország között, amelynek fenntartásában érdekelt Magyarország.

A magyar parlamenti elnök felidézte: idén ünneplik a diplomáciai kapcsolatfelvétel hatvanadik évfordulóját, és ebből az alkalomból aláírták a két országgyűlés közötti együttműködési megállapodást. Remélik – folytatta -, hogy ennek a megállapodásnak köszönhetően még szorosabb együttműködés alakul ki a két törvényhozás között. Ennek ebben az évben is lesznek már eredményei, a felsőházi elnököt és a marokkói parlament magyar-marokkói baráti tagozatának tagjait is várják magyarországi látogatásra.

Kövér László beszámolt arról is, hogy marokkói kollégája kifejezte érdeklődését a visegrádi négyek együttműködése (V4) iránt, ezért megígérte, hogy ezt jelzi szlovák, cseh és lengyel partnereinek a júniusi házelnöki találkozón.

Az Országgyűlés elnöke megköszönte Habib el-Malki szerepvállalását a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében, hiszen – mint mondta – nemcsak az érdekek alapján álló együttműködést támogatja, hanem “felfedezi a két ország hagyományaiban, politikájában a közös értékeket is, és Magyarország igazi barátjának tekinthető”.

A tájékoztatás szerint Habib el-Malki különösen fontosnak nevezte a kétoldalú kapcsolatokban az együttműködés erősítését a mezőgazdaságban és a vízgazdálkodásban, valamint megköszönte, hogy Magyarország meghívására idén ősszel Marokkó lesz az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás díszvendége Budapesten.

A nap folyamán Kövér Lászlót fogadta Szaad-Eddin el-Otmáni miniszterelnök is, akivel a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok erősítéséről tárgyalt, az együttműködési lehetőségek kihasználásáról, valamint a kulturális és turisztikai kapcsolatok erősítéséről.

A magyar házelnök szorgalmazta marokkói üzletemberek magyarországi látogatását, amivel a miniszterelnök is egyetértett. Kövér László a tárgyaláson elmondta, hogy Marokkó Magyarország kiemelt partnere Észak-Afrikában, illetve az arab térségben. Úgy fogalmazott: Marokkó politikai és biztonsági stabilitása, turisztikai és kulturális öröksége Magyarországhoz hasonlóan “meghatározó elemei az ország külpolitikájának”.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Ezért együk meg az alma héját, és ne dörzsöljük le a viaszrétegét

    Abban mindenki egyetért, hogy gyümölcsöt enni egészséges, de számos tévhit él a részletekkel kapcsolatban. Sokan mesterséges bevonatnak tartják az alma héját borító viaszréteget, pedig nem az, sőt a legújabb kutatások szerint akadályozza az elhízást.

  • Ünnepeltek a pásztorok a Hortobágyon

    Éppúgy, mint évszázadokkal ezelőtt Mihály és Dömötör nap időszakában, behajtották a pásztorok a jószágot a pusztáról a téli szálláshelyük felé. Igaz, csak szimbolikusan a Behajtási Ünnep és hagyományápolás apropóján, hiszen még talál ennaivalót a ló, a marha és a juh is a határban.

  • Veszélyes lehet néhány kedvelt kerti növény

    Az invazív növényfajok súlyos problémát jelentenek Európa őshonos növénytársulásaira, biológiai sokféleségére nézve. Ezért a veszélyes fajok listájának összeállítását követően konkrét lépéseket tartalmazó cselekvés tervet dolgoznak ki, hogy visszaszorítsák ezen fajták elszaporodását.

Címkék

Legtöbbet megtekintett