Keressen minket

Hírek

Kövér László: személyes döntéseink alakítják a haza és a nemzet sorsát

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Kálóczy Lajos példája jól mutatja, hogy személyes döntéseink alakítják a haza és a nemzet sorsát – jelentette ki az Országgyűlés elnöke a reformkori politikus tiszteletére rendezett emlékünnepségen pénteken Pér-Mindszentpusztán.

Kövér László azt mondta: mindannak, amit családunkért és otthonunkért, a körülöttünk élőkért és a településünkért teszünk, országos jelentőségük van, hiszen a haza és a nemzet ezekből a közösségekből áll össze.

Napjainkban azért kell küzdenünk, hogy megőrizzük Európában a jogállamiságot, az európai nemzetek szuverenitását, hogy megőrizhessük gyökereinket és közösségeinket, hitünket és életmódunkat – hangsúlyozta a házelnök. Hozzátette: csak így őrizhetjük meg Európát, és így őrizhetjük meg önmagunkat.

Kövér László kiemelte: Kálóczy Lajos olyan nemzeti szabadelvűséget képviselt, amely a népakaratot tisztelőket nem populistáknak, hanem demokratáknak tartotta, amely a jogokhoz mindig kötelezettségeket is társított, és a szabadság jelszavát a zászlóra tűzve nem elfojtani, hanem érvényesíteni kívánta a népakaratot. Kálóczy Lajos a helyi közéletben akarta megvalósítani a szabadságot, hiszen a rend és az építés embere volt – tette hozzá.

Az Országgyűlés elnöke szerint a szabadsággal ma is felelősség jár: a mi nemzedékünknek is megvannak a magunk feladatai, amelyeket meg kell oldanunk, a magunk harcai, amelyeket sikerre kell vinnünk. Úgy fogalmazott: az a “rögeszmés balítélet” – Kálóczy Lajos szavaival “boszorkánynyomás” – amely egykor “a bécsi birodalom lelkén ült”, most a szabad európai nemzetek szövetségéből akar egy európai birodalmat létrehozni.

Rámutatott: a szabadság csak folyamatos ellenállás révén tartható fenn minden olyan központosított birodalommal szemben, amely mindenkire a saját nyelvét és kultúráját, a maga értékeit, vagy éppen értéktelenségét akarja rákényszeríteni, amely betelepítésekkel akarja megváltoztatni az egyes nemzetek életét.

A kétszáz éve született jogi végzettségű Kálóczy Lajos az 1848-as forradalom és szabadságharc idején volt országgyűlési képviselő, majd rövid időre emigrációba kényszerült. Londonból 1952-ben tért haza, és régiségek, érmék, műkincsek gyűjtésével foglalkozott. Később Győr megye alispánja és ismét országgyűlési képviselője lett, Győr polgári fejlődésének motorja volt.

A Kálóczy Lajos emlékét ápoló emlékbizottságot Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselőjnek fővédnökségével hozta létre idén márciusban a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, a Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány, Pér-Mindszentpuszta önkormányzata, a Mindszentpusztai Vezseny Egylet és a Kálóczy Baráti Társaság.

Azóta a Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke vezette emlékbizottság egy a Kálóczy család és Kálóczy Lajos élettörténetét bemutató konferenciát rendezett már Mezőörsön, pénteken pedig emlékünnepséget tartottak,a melyen Kálóczy Lajos pér-mindszentpusztai sírját is megkoszorúzták. A későbbiekben Kálóczy-mellszobor felállítását is tervezik.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

    A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

  • Ha sok az autó az erdőszélen

    A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

  • Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

    Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Címkék

Legtöbbet megtekintett