Keressen minket

Hírek

Lavrov: az orosz és amerikai elnöknek közösen kell elfogadhatatlanná nyilvánítania a nukleáris háborút

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az orosz és az amerikai elnöknek közös nyilatkozatban kell elfogadhatatlanná nyilvánítania a nukleáris háborút – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden egy moszkvai nemzetközi tanácskozáson.

“Politikai értelemben elvi jelentőségű, hogy Oroszország és az Egyesült Államok megnyugtassa a világ többi részét, s a legfelső szinten közös nyilatkozatot fogadjon el arról, hogy a nukleáris háború megnyerhetetlen, éppen ezért elfogadhatatlan és megengedhetetlen” – jelentette ki Lavrov a Jevgenyij Primakov volt orosz külügyminiszterről, kormányfőről és akadémikusról elnevezett, évente megrendezett fórumon.

Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államok és a Szovjetunió vezetői korában már két ízben is tettek hasonló nyilatkozatot, és értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezt az állásfoglalást a jelenlegi helyzetben miért ne lehetne megismételni. Mint mondta, az amerikai fél megkapta az erre vonatkozó orosz javaslatot.

Lavrov reagált a Pentagonnak arra a közelmúltbeli bejelentésére, hogy párbeszédet kell kezdeni Oroszországgal, Kínával és Észak-Koreával a nem az Egyesült Államok által kiprovokált, nukleáris eszközök bevetésével járó katonai műveletek kockázatának csökkentéséről. Az orosz miniszter rámutatott, hogy éppen a legfrissebb amerikai katonai doktrína szállította le jelentősen alacsonyabb szintre az atomfegyverek bevetésének küszöbét.

Közölte, hogy Moszkva a hadászati stabilitás egész kérdéskörével kapcsolatban, mind legfelső, mind miniszteri, mind nemzetbiztonsági tanácsadói szinten javaslatokat tett Washingtonnak, amelyekre egyelőre nem kapott választ. Mint mondta, Oroszország arra hívja fel az Egyesült Államokat, hogy vessen véget az ellenfeleivel szembeni katonai, politikai és gazdasági nyomásgyakorlásnak, valamint a tisztességtelen konkurenciaharc eszközei alkalmazásának.

Lavrov azzal vádolta meg “nyugati országoknak az Egyesült Államok vezette kisebb csoportját”, hogy a második világháború után kialakult nemzetközi biztonsági rendszer meggyengítésére, az egyoldalú geopolitikai fölény megőrzésére törekszik.

Az orosz külügyminiszter sürgette továbbá , hogy a nemzetközi közösség dolgozza ki a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia feletti ellenőrzés biztosításának általánosan elfogadható elveit.

Forrás: MTI

 

Fotó: Wikipedia

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Műanyag szívószál helyett

    Az egyszer használatos műanyag szívószálak használatát 2021-ben betiltják Európában, úgyhogy helyettesítő anyagokat keresnek a kiváltásukra.

  • Gombával a rák ellen

    Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

  • Mindig zsenge a karalábé

    Annak idején édesapámnak megengedték, hogy ne egye meg a karalábélevest, és gyerekkoromban én sem szerettem ezt a zöldséget. Azóta sok új fajta született, amelyek zsengék maradnak és kellemes ropogós állagúak, jóízűek, nyersen is jól fogyaszthatók. Érdemes a házikertben is termeszteni, május elejétől palántázható.

Címkék

Legtöbbet megtekintett