Keressen minket

Hírek

Lavrov: Moszkva kész újabb katonai bázist létesíteni Kirgizisztánban

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Oroszország kész megvitatni Kirgizisztánnal, hogy egy második katonai bázist létesítsen a területén – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Biskekben, ahol Vlagyimir Putyin hivatalos látogatását készíti elő.

Oroszország kész megvitatni Kirgizisztánnal, hogy egy második katonai bázist létesítsen a területén – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Biskekben, ahol Vlagyimir Putyin hivatalos látogatását készíti elő.

Lavrov szerint a katonai támaszpont létrehozását nem Moszkva kezdeményezte. Az elképzelés először pénteken kapott nyilvánosságot abban a nyilatkozatban, amelyet Alikbek Dzseksenkulov moszkvai kirgiz nagykövet adott a TASZSZ hírügynökségnek. A diplomata az Afganisztánból kiinduló terrorveszélyre hivatkozva úgy vélekedett, hogy az észak-kirgizisztáni Kantban található légi támaszpont mellett indokolt lenne orosz bázist létrehozni az ország déli részén is.

Az orosz külügyminiszter a kirgiz-orosz szlavisztikai egyetemen nyilatkozva kijelentette, hogy noha az Iszlám Állam terrorszervezet gerincét már megtörték, az ellene folytatott harc nem zárult le. Rámutatott, hogy meg kell akadályozni a terroristák szétszórt egységeinek újraegyesítését, és meg kell semmisíteni őket. Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök arról biztosította Lavrovot: Biskek arra törekszik, hogy az orosz a nemzetek közötti kommunikáció nyelvévé és államnyelvé váljon.

Világpolitikai témákról szólva Lavrov úgy vélekedett, hogy a szárazföldi telepítésű, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződés (INF) felfüggesztése nem jelenti az, hogy hidegháború lenne.

/”Nem gondolom, hogy hidegháború kialakulásáról lenne szó. Új korszak köszöntött be, amelynek az a jellemzője, hogy az Egyesült Államok a fegyverzetellenőrzés teljes rendszerének lerombolására vette az irányt. Ez szomorú/” – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump amerikai elnök nem zárta ki az amerikai katonai beavatkozás lehetőségét Venezuelában, azt mondta, hogy ez a szándék /”aláássa a nemzetközi jog alapjait/”. Közölte, hogy Moszkva támogatja az összes venezuelai politikai erő bevonásával folytatandó konferenciát, amelyet csütörtökön rendeznek Montevideóban Uruguay és Mexikó kezdeményezésére.

Elmondta, hogy Oroszország szorgalmazza a közeledést az Eurázsiai Gazdasági Bizottság és az Európai Bizottság, a Független Államok Közössége (FÁK) és az Európai Unió, valamint a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete és a NATO között, de azt tapasztalja, hogy a Nyugat nem kíván vele az egyenlőség elve alapján tárgyalni.

/”Nyugodtan viszonyulunk ehhez. A gőg és a fölényérzet még soha senkit nem tüntetett fel jobb színben. Eljön az idő, amikor minden a helyére kerül/” – fogalmazott Szergej Lavrov.

Forrás: MTI

Fotó: Canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A legújabb tárolási módszerek

    A koronavírus-járvány miatt fölértékelődött az élelmiszerbiztonság, aminek egyik fontos tényezője a megfelelő tárolás. Számos módszert dolgoztak ki a gyümölcsök minél hosszabb eltartására, a szabályozott légterű hűtőtárolás az 1950-es évek óta bevált gyakorlat.

  • Még a hollandokat is megelőzik: a legjobb finn termelők 200 kilónál is több uborkát szednek

    Meglepetéssel olvasták a finn kígyóuborka-termesztők, hogy a FAO statisztikája szerint a kígyóuborkát termesztő országok termésátlag szerinti rangsorát Hollandia vezeti négyzetméterenként 68,38 kilogrammal. Finnországban ugyanis nem ritka az éves 200 kilogrammos hozam, így 2019-ben 93,8 kilogramm volt az országos termésátlag, tavaly pedig valószínűleg meghaladta a 100 kilogrammot.

  • Intelligens metszőrobot

    A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett