Keressen minket

Hírek

Leadta a bejegyzéséhez szükséges aláírásokat a felvidéki magyar politikum egységesítését tervező Összefogás mozgalom

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Leadta a bejegyzéséhez szükséges támogató aláírásokat az Összefogás nevű új felvidéki magyar politikai mozgalom a pozsonyi belügyminisztériumban szerdán.

A mozgalmat szeptember elején mutatták be alapítói, miután kiderült, hogy nem hozott eredményt július végén a választási együttműködés lehetőségeiről indított tárgyalássorozat a tisztán magyar felvidéki párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a szlovák-magyar vegyes párt, a Most-Híd között. A mozgalom vezetői a felvidéki magyar politikai érdekképviselet egységesítését tűzték ki célul a jövő február végén tartandó parlamenti választások előtt, azóta több felvidéki magyar politikai és civil szervezettel is egyeztetést folytattak erről.

“A magyar választók változást és összefogást akarnak, ezt mutatja az összegyűlt 18 ezer aláírás is” – mondta Mózes Szabolcs, az Összefogás mozgalom előkészítő bizottságának megbízottja, az aláírások leadását megelőzően tartott rövid sajtótájékoztatón. Mózes, aki a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója is, hozzátette: az aláírásokat három hét alatt gyűjtötték össze, fizetett ügynökségek segítsége és “kiterjedt struktúrák nélkül.” Az új mozgalom bejegyzéséhez a vonatkozó szlovák szabályozás szerint legalább tízezer támogató aláírásra van szükség.

A mozgalom előkészítő bizottságának megbízottja úgy vélekedett, hogy az aláírások száma jelzés a magyar választók és a politikum irányába, hogy a magyar parlamenti képviselet eléréséhez mindenki összefogására és új emberek bevonására van szükség. Orosz Örs, a mozgalom egyik alapítója, aki a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője is, elmondta: mintegy kétszáz településen folyt az aláírásgyűjtés, ahhoz csatlakozott a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete a Csemadok is, amely közel kétezer aláírást gyűjtött.

Menyhárt József, az MKP elnöke az Összefogás bejegyeztetését célzó lépésre reagálva az MTI-nek azt mondta: az MKP nyitott minden civil kezdeményezés és párt irányába, amely egy közös magyar lista felállításában gondolkozik, s ezt egyértelművé tették azzal, hogy partnerséget felajánlva megnyitották választási listájukat, amelyen a helyek felét erre a célra ajánlották fel.

“Egy magyar lista kell, hogy legyen” – szögezte le Menyhárt József, hozzátéve: a felvidéki magyaroknak, a közös magyar listán felül a közösséget szolgáló programra is szükségük van.

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nemcsak közös megjelenítésre, nem tartalom nélküli üzenetekre van szüksége a felvidéki magyar közösségnek, hanem egy közös nevezőre, egy olyan közös magyar programra, amelyben rögzítik a közösség érdekeit szolgáló lépéseket a következő évekre. Elmondta: az MKP, ezzel összefüggésben csütörtökre tárgyalóasztalhoz hívta a felvidéki magyar civil szervezeteket és kisebb politikai pártokat.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Így fakasztanak vizet a levegőből Etiópiában: egy fügefa féle adta az ötletet

    Tiszta ivóvíz a levegő tavaiból… A tiszta víz hiányának problémája világszerte több mint egy milliárd embert érint. De vizet nem csak a földből nyerhetünk, a légkör mindenhol adott és tartalmazza a víz elképzelhető legtisztább formáját. Ebből kifolyólag lehetővé válik, hogy egy ügyes szerkezettel ivóvízhez jussunk még a legaszályosabb, legszárazabb helyeken is.

  • Bronzérmet hozott az áltejcsokoládé a szegedi egyetemistának

    Kókuszos-rizses, mandulás és kesudiós „tejpor” volt az alapanyaga annak a csokoládénak, amelyet Csatári Enikő, a SZTE hallgatója készített a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Harmadik lett. Tejcsokoládénak csak azért nem nevezhetjük, mert nem állati eredetű tejszármazék van benne.

  • Nemzetiségek találkoztak a szarvasi aratónapon

    Szarvas-Ezüstszőlőben megrendezték a XXIV. Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok és Aratónapot. A Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem gyűjtésének, a Kárpát-medencei nemzetiségek találkozójának és a Békés Megyei Gazdakörök Szövetsége éves közgyűlésének is otthont adott a rendezvény.

Címkék

Legtöbbet megtekintett