Keressen minket

Hírek

Lemondott a görög külügyminiszter

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Lemondott szerdán Níkosz Kociász görög külügyminiszter, aki élénk szóváltásba keveredett Pánosz Kamménosz görög védelmi miniszterrel a kormányülésen a Görögország és szomszédja, Macedónia közötti névvita rendezéséről kötött egyezménnyel kapcsolatosan.

Lemondott szerdán Níkosz Kociász görög külügyminiszter, aki élénk szóváltásba keveredett Pánosz Kamménosz görög védelmi miniszterrel a kormányülésen a Görögország és szomszédja, Macedónia közötti névvita rendezéséről kötött egyezménnyel kapcsolatosan.

Helyi médiumok szerint Kociász úgy érzi, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök nem biztosította őt kellőképpen támogatásáról Kamménosszal szemben.

Kociász és Kamménosz között éles vita alakult ki a keddi minisztertanácsi ülésen a Görögország és Macedónia között ez utóbbi nevének megváltoztatásáról szóló megállapodás miatt.

Níkosz Kociász azért kezdte bírálni Kamménoszt, mert a múlt héten Washingtonban tett látogatása során egy alternatív tervet vázolt fel a görög-macedón névvita rendezéséről szóló megállapodással szemben Wess Mitchellnek, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekben illetékes államtitkárának.

Kamménosz szerint a jelenlegi megállapodás helyett Görögországnak inkább a biztonsági együttműködés megerősítéséről szóló megállapodást kellene aláírnia Albániával, Macedóniával és Bulgáriával (továbbá Szerbiával), hogy elejét vegye az orosz befolyásnak a Balkán-félszigeten.

Görög médiumok által idézett kormányzati források szerint Kociász azzal vádolta Kamménoszt, hogy külügyminiszterként lépett fel.

Egyes médiumok szerint Kamménosz a külügyi tárca számára elkülönített pénzalapok hűtlen kezelésével is megvádolta Kociászt.

A görög miniszterelnöki hivatal közleményében megköszönte Kociász elmúlt évekbeli munkáját, egyúttal tájékoztatott arról: Ciprasz úgy döntött, maga vállalja a külügyi tárcát annak érdekében, hogy /”minden erejével hozzájárulhasson/” a görög-macedón megállapodás végrehajtásához.

A júniusi megállapodás értelmében Macedónia megváltoztatja nevét Észak-Macedóniára, Görögország pedig a jövőben nem gátolja szomszédja euroatlanti integrációját.
A névvita 1991 óta tartott Macedónia és Görögország között, azóta, hogy Macedónia függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, Athén tartott attól, hogy a macedónok területi követelésekkel állhatnak elő. Az ország ezért a nemzetközi dokumentumokban eddig a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselte, alkotmányában azonban nem szerepelt utalás Jugoszláviára.

Forrás: Magyar Szó

MTI/EFE

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A legújabb tárolási módszerek

    A koronavírus-járvány miatt fölértékelődött az élelmiszerbiztonság, aminek egyik fontos tényezője a megfelelő tárolás. Számos módszert dolgoztak ki a gyümölcsök minél hosszabb eltartására, a szabályozott légterű hűtőtárolás az 1950-es évek óta bevált gyakorlat.

  • Még a hollandokat is megelőzik: a legjobb finn termelők 200 kilónál is több uborkát szednek

    Meglepetéssel olvasták a finn kígyóuborka-termesztők, hogy a FAO statisztikája szerint a kígyóuborkát termesztő országok termésátlag szerinti rangsorát Hollandia vezeti négyzetméterenként 68,38 kilogrammal. Finnországban ugyanis nem ritka az éves 200 kilogrammos hozam, így 2019-ben 93,8 kilogramm volt az országos termésátlag, tavaly pedig valószínűleg meghaladta a 100 kilogrammot.

  • Intelligens metszőrobot

    A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett