Keressen minket

Hírek

Lengyel kormánypárt: a Kaczynski-Salvini találkozó utat nyitott további kapcsolatok felé

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter szerdai varsói találkozója utat nyitott az EU-tagállamok fejlődését felgyorsító további kapcsolatok felé – értékelte Twitter-bejegyzésében Beata Mazurek, a lengyel kormánypárt szóvivője.

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter szerdai varsói találkozója utat nyitott az EU-tagállamok fejlődését felgyorsító további kapcsolatok felé – értékelte Twitter-bejegyzésében Beata Mazurek, a lengyel kormánypárt szóvivője.


Fotó:Wikipédia

Matteo Salvini szerdán egynapos látogatást tett a lengyel fővárosban. A nap folyamán hivatali kollégájával, Joachim Brudzinskival tárgyalt, és fogadta őt Mateusz Morawiecki miniszterelnök is.
A PiS szóvivője Twitter-bejegyzésében /”pozitívnak és kölcsönös megértéssel telinek/” nevezte a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) elnökének, illetve az olasz Liga vezetőjének találkozóját, amelyen mindazonáltal – mint írta – bizonyos kérdésekben nézeteltérések is felmerültek.

A tárgyalás utat nyitott /”az uniós tagállamok fejlődésének felgyorsítását/” célzó további kapcsolatok és az EU méltó, erős globális helyzetének biztosítása felé – írta Mazurek.

Kaczynskival folytatott tárgyalásáról Salvini a varsói olasz nagykövetségen rendezett sajtókonferencián számolt be. Elmondta: megkezdték a párbeszédet a májusi választások utáni együttműködésről az Európai Parlamentben (EP). Szerinte az új EP /”teljességgel más lesz/”, a két legerősebb frakció, az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták nem lesznek benne túlsúlyban.

Kilátásba helyezte: a Liga azt tervezi, hogy a közeljövőben, még az EP-választások előtt egy tízpontos, Európa érdekeit szolgáló megállapodást terjeszt elő lehetséges európai szövetségeseinek. /”Szeretném, hogy létrejöjjön azok szövetsége, akik meg akarják menteni Európát. Minél többen leszünk, annál jobb/” – jelentette ki.

/”A cél az, hogy a második legnagyobb mozgalommá váljunk, talán elsővé is, magasra kell törni/” – fűzte hozzá. A jövőbeli EU-ról beszélve, kiemelte a biztonság kérdését, a felesleges bürokrácia felszámolását, a keresztény értékekhez való visszatérést, a családok és a fiatalok támogatását.

/”Az EU-n belül teljes mértékben támogatom a demokratikus legitimációval rendelkező nemzeti kormányokat itt Lengyelországban, Magyarországon, illetve Ausztriában vagy Olaszországban is/” – hangsúlyozta. Úgy vélte: a kormányzó erők törvényeket fogadhatnak el állampolgáraik érdekében, Brüsszel beavatkozása nélkül.

A Liga és a PiS együttműködésére vonatkozóan elmondta: nem biztos abban, hogy a későbbiekben /”közös lesz a sorsuk/”, mindazonáltal /”dolgoznak rajta/”.
Az Európai Parlamentben a PiS az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek, míg a Liga a jobboldali Nemzet és Szabadság Európája frakciójában foglal helyet.
Salvini közlése szerint a Kaczynskival folytatott tárgyalások napirendjén szereplő kérdésekben 10 százalékot tettek ki azok, amelyeken még dolgozni kell. Az egyik vitás kérdés az Oroszországhoz fűződő viszony. /”Ha meg akarjuk változtatni Európát, nagy célokat kell kitűznünk, át kell hidalnunk a különbségeket/” – jelentette ki erre utalva.

A migrációról szólva alapvető feladatnak nevezte az illegális bevándorlás megállítását, az embercsempészet felszámolását. /”Az országoknak meg kell tudni védeniük saját határaikat és állampolgáraikat külső segítség nélkül. Olaszország – Lengyelországhoz hasonlóan – ezért nem írta alá az ENSZ globális migrációs csomagját – hangsúlyozta.

Twitter-bejegyzésben reagált Kaczynski és Salvini találkozójára Grzegorz Schetyna, a vezető lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnöke. /”A PiS miatt Lengyelország az unióban elszigetelődött. Kaczynskinak olyan partnerei vannak, mint Orbán vagy Salvini. Mindketten közelebb állnak Putyinhoz, mint az EU-hoz. Ez sajnos az uniós családból való kilépés felé vezet, és ezzel a lengyelek csak veszíthetnek/” – írta Schetyna.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Talaj- és növényanalízis a Kamaránál

    A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara köztestületként többféle szolgáltatással járul hozzá, hogy tagjai minél gyorsabban és költséghatékonyabban tudják teljesíteni jogszabályi kötelezettségeiket, pályázati vállalásaikat. Emellett a tudatos gazdálkodást is segíti azzal, hogy 2019-től talaj-, a tavalyi évtől pedig növényminták elemzését is elvégzi.

  • Már lehet spárga- és gyógynövény-ültetvény telepítésre pályázni

    A Nébih szakemberei összegyűjtötték az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatásra megjelent Széchenyi 2020 pályázat benyújtásához a spárga- és gyógynövény szaporítóanyagokról és igazolásokról szóló legfontosabb tudnivalókat, a teljesség igénye nélkül.

  • Új fejezet kezdődik a „juh és kecskehús” ágazatban

    Hivatalosan is elismert szakmaközi szervezetté vált a „juh és kecskehús” ágazatban a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület. Az erről szóló dokumentumot június 16-án adta át az agrártárca helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás az Egyesület elnökének dr. Mezőszentgyörgyi Dávidnak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett