Keressen minket

Hírek

Maduro XXI. század szocializmust épít

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Ellenzéki politikusok hevesen tiltakoztak tegnap is amiatt, hogy beiktatták hivatalába Nicolás Maduro venezuelai elnököt, aki így második hatéves mandátumát kezdhette meg a súlyos válságba sodródott országban. Maduro egyebek mellett arra is felesküdött, hogy megteremti „a XXI. század szocializmusát”.

Ellenzéki politikusok hevesen tiltakoztak tegnap is amiatt, hogy beiktatták hivatalába Nicolás Maduro venezuelai elnököt, aki így második hatéves mandátumát kezdhette meg a súlyos válságba sodródott országban. Maduro egyebek mellett arra is felesküdött, hogy megteremti „a XXI. század szocializmusát”.


Beiktatták hivatalába Nicolás Maduro venezuelai elnököt (fotó: BBC)

A heves ellenzéki és nemzetközi tiltakozások ellenére beiktatták hivatalába Nicolás Maduro venezuelai elnököt, aki ezzel második hatéves mandátumát kezdte meg. A 2015-ben megválasztott ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott parlament helyett a szocialista államfő csütörtökön a legfelsőbb bíróságon tette le az esküt, hivatali ideje 2025-ig szól.

Maduro egyebek mellett arra is felesküdött, hogy megteremti „a XXI. század szocializmusát”, de a terv megvalósításig is „alázatosan, munkás elnökként” kormányoz. Azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy több mint húsz éve manipulációs kampányt folytatnak a venezuelai forradalom lejáratására.

Madurót tavaly májusban választották újra, vitatott körülmények között. A voksolás eredményét ezért a legtöbb állam, nemzetközi szervezet és a venezuelai ellenzék nem ismeri el. Szocialista szövetségesei (Nicaragua, Bolívia és Kuba) azonban kiállnak mellette. Miguel Díaz-Canel kubai, Evo Morales bolíviai és Daniel Ortega nicaraguai elnök részt is vett a beiktatási ceremónián, amelynek ideje alatt szokatlanul csendesek voltak Caracas utcái. Főleg azért, mert megszigorították a biztonsági intézkedéseket, néhol még fegyveres ellenőrzőpontokat is kialakítottak.

Juan Guaido, a parlament házelnöke azonban felszólította a hadsereget, hogy ne engedelmeskedjen a kormányzatnak. Honfitársait ugyanakkor tüntetni hívta.

Az elnök beiktatása után Paraguay szinte azonnal megszakította diplomáciai kapcsolatait Venezuelával, s bezáratta ottani nagykövetségét. Peru is visszahívta venezuelai diplomáciai képviseletének ügyvivőjét, a Maduro törvénytelennek tartott beiktatása elleni tiltakozásul.
Az EU a jogállamiság és az alapvető szabadságjogok helyreállítására szólította fel a dél-amerikai országot. Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerint Maduro nem demokratikus választási eredmények alapján kezdte meg második elnöki ciklusát. Utalt arra is, hogy Venezuela politikai, gazdasági és társadalmi helyzete egyre romlik, a terebélyesedő válság pedig veszélyezteti a régió stabilitását.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter keményebben fogalmazott: hatalombitorlónak nevezte Madurót, John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója pedig azt üzente neki, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el a beiktatását, s folytatja a nyomásgyakorlást a dél-amerikai ország hatóságaira.

Az Amerikai Államok Szervezete is törvénytelennek nevezte Maduro második mandátumát. Egy másik latin-amerikai országcsoport ugyanakkor lemondásra szólította föl az elnököt, s új választást sürgetett Venezuelában.
Madurót tavaly annak ellenére erősítették meg hivatalában, hogy élelmiszer- és gyógyszerhiány, 1,6 millió százalékos hiperinfláció, erőszak, s áramszünetek jellemzik hazája mindennapjait. Az ellenzék tehetetlen, mert a hatalom teljesen ellehetetlenítette a munkáját. Az utóbbi években milliók hagyták el az országot, a folyamatosan mélyülő válság miatt.

Forrás: Magyar Szó (MTI/Reuters/TASZSZ/dpa/AP/AFP)

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Értéktőzsde: Elindult a jegyzés

    A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában február 22. óta újra jegyzik a takarmánykukoricát (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica). A pénzügyi befektetők 74 000 forint/tonna áron kereskedhettek a terménnyel (2021. májusi lejárat) és február 25-ig két szerződést kötöttek.

  • Ugrólovak sérülésmentesen

    A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

  • Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

    Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Címkék

Legtöbbet megtekintett