Keressen minket

Hírek

Magyar Levente: az amerikai kormányzat egyetért az értékelvű magyar politikával

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A jelenlegi amerikai kormányzat egyetért az értékelvű magyar politikával – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára  kedden Washingtonban az MTI-nek.  


Fotó: kormany.hu

Magyar Levente kétnapos látogatáson tartózkodik az amerikai fővárosban, a legnagyobb amerikai Izrael-barát lobbiszervezet, az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) meghívására. 

Magyarország évek óta részt vesz az AIPAC-konferencián, az idei tanácskozáson a külügyminiszter-helyettes az Európa Unió migrációs politikájáról mondott beszédet, s ebben a többi között arról, hogy az uniós migrációs politika hozzájárul-e az antiszemitizmus erősödéséhez.

“Itt is úgy látják, hogy az ellenőrizetlen migráció az antiszemitizmus erősödéséhez vezet” – fogalmazott Magyar Levente. 

Az MTI-nek kifejtette: az Egyesült Államokban értik azokat az értékvitákat, amelyeket az európai zsidó-keresztény történelmi és kulturális örökség megőrzéséről folytatnak a kontinensen az európai parlamenti választások előtt. “Az Egyesült Államokban is a viták középpontjában áll ez a kérdés, és Washingtonban osztják a zsidó-keresztény örökség védelméről alkotott magyar álláspontot” – hangsúlyozta az MTI-nek Magyar Levente. 

A parlamenti államtitkár – aki a konferencián megbeszélést folytatott Lillian Pincusszal, az AIPAC bizottsági elnökével – elmondta: “minden arra vall,  hogy az amerikai zsidóság Izrael-barát része egyetért Magyarország Izrael-politikájával”. Magyar Levente hangsúlyozta: “tudják és értékelik, hogy Magyarország külgazdasági képviseletet nyitott Jeruzsálemben, Izrael történelmi fővárosában. Ez széleskörű elismerést váltott ki”. 

Magyar Levente Washingtonban megbeszéléseket folytatott az amerikai kormányzat több tisztségviselőjével, köztük Mick Mulvaneyvel, a Fehér Ház kabinetfőnökével, Phillip Reekerrel, a külügyminisztérium európai és ázsiai ügyekért felelős megbízott államtitkárával, Victoria Coates-szal, a nemzetbiztonsági tanács közel-keleti főigazgatójával is. 

Megbeszéléseiről szólva elmondta: a katonai-védelmi együttműködésről, az Oroszországhoz és Kínához fűződő viszonyról, az üldözött keresztények védelmében folytatott gyümölcsöző együttműködésről esett szó. Mint fogalmazott: a Kínához és Oroszországhoz fűződő kapcsolatokat illetően nem mindenben értettek egyet, de a nézetkülönbségek nem gátolják a kétoldalú kapcsolatokat és a folyamatos párbeszédet.     Magyar Leventehangsúlyozta: az amerikai fél tiszteletben tartja, hogy “Magyarország nem igazodó, hanem a magyar érdekeket előtérbe helyező és más érdekeket csak korlátozottan figyelembe vevő politikát folytat”. 

Hozzáfűzte, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok felívelőben vannak. “Az Obama-kormányzat idején a kapcsolatok elhidegülése ideológiai nézetkülönbségekre volt visszavezethető, a liberális amerikai kormányzat nem tudott mit kezdeni a konzervatív magyar kormány értékelvű politizálásával” – hangoztatta, leszögezve, hogy Budapest és Washington ma már konkrét kérdésekről, együttműködésről tárgyal egymással.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Urban jungle - Házhoz szállítják a dísznövényeket

    Urban jungle, urban gardening, plantlove, plantparents… csupán néhány új kifejezés, amelyek, még ha nem is kerültek át a köznyelvbe, az újdonságokra nyitott fiatalabb nemzedék által előszeretettel alkalmazott címkék lettek a Facebookon és az Instagramon. Az utóbbi években érzékelhetően megnőtt a növények, különösen a szobanövények népszerűsége.

  • Ha megcsordul a Vince…

    Január 22-én, Vince-napján a borásztársadalmon valami furcsa izgatottság lesz úrrá. Ezt a napot hagyományosan termésjósló ünnepnapnak tartják.

  • Hiába a megállapodás az EU-val, jelentősen drágul Nagy-Britanniában a zöldség

    A brexit miatt becslésük szerint 55 millió eurós pluszköltség terheli Nagy-Britannia frissáruforgalmát, áll a Freshfel Europe közleményében. Az Európai Unióval kötött kereskedelmi és együttműködési megállapodás szerint a friss áruk továbbra is vám és kvóták nélkül kelhetnek át a csatornán, ami a uniós termelők helyzetét erősíti, de az adminisztráció és a várható ellenőrzések megdrágítják a szállítást.

Címkék

Legtöbbet megtekintett