Keressen minket

Hírek

Magyar Levente: az amerikai kormányzat egyetért az értékelvű magyar politikával

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A jelenlegi amerikai kormányzat egyetért az értékelvű magyar politikával – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára  kedden Washingtonban az MTI-nek.  


Fotó: kormany.hu

Magyar Levente kétnapos látogatáson tartózkodik az amerikai fővárosban, a legnagyobb amerikai Izrael-barát lobbiszervezet, az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) meghívására. 

Magyarország évek óta részt vesz az AIPAC-konferencián, az idei tanácskozáson a külügyminiszter-helyettes az Európa Unió migrációs politikájáról mondott beszédet, s ebben a többi között arról, hogy az uniós migrációs politika hozzájárul-e az antiszemitizmus erősödéséhez.

“Itt is úgy látják, hogy az ellenőrizetlen migráció az antiszemitizmus erősödéséhez vezet” – fogalmazott Magyar Levente. 

Az MTI-nek kifejtette: az Egyesült Államokban értik azokat az értékvitákat, amelyeket az európai zsidó-keresztény történelmi és kulturális örökség megőrzéséről folytatnak a kontinensen az európai parlamenti választások előtt. “Az Egyesült Államokban is a viták középpontjában áll ez a kérdés, és Washingtonban osztják a zsidó-keresztény örökség védelméről alkotott magyar álláspontot” – hangsúlyozta az MTI-nek Magyar Levente. 

A parlamenti államtitkár – aki a konferencián megbeszélést folytatott Lillian Pincusszal, az AIPAC bizottsági elnökével – elmondta: “minden arra vall,  hogy az amerikai zsidóság Izrael-barát része egyetért Magyarország Izrael-politikájával”. Magyar Levente hangsúlyozta: “tudják és értékelik, hogy Magyarország külgazdasági képviseletet nyitott Jeruzsálemben, Izrael történelmi fővárosában. Ez széleskörű elismerést váltott ki”. 

Magyar Levente Washingtonban megbeszéléseket folytatott az amerikai kormányzat több tisztségviselőjével, köztük Mick Mulvaneyvel, a Fehér Ház kabinetfőnökével, Phillip Reekerrel, a külügyminisztérium európai és ázsiai ügyekért felelős megbízott államtitkárával, Victoria Coates-szal, a nemzetbiztonsági tanács közel-keleti főigazgatójával is. 

Megbeszéléseiről szólva elmondta: a katonai-védelmi együttműködésről, az Oroszországhoz és Kínához fűződő viszonyról, az üldözött keresztények védelmében folytatott gyümölcsöző együttműködésről esett szó. Mint fogalmazott: a Kínához és Oroszországhoz fűződő kapcsolatokat illetően nem mindenben értettek egyet, de a nézetkülönbségek nem gátolják a kétoldalú kapcsolatokat és a folyamatos párbeszédet.     Magyar Leventehangsúlyozta: az amerikai fél tiszteletben tartja, hogy “Magyarország nem igazodó, hanem a magyar érdekeket előtérbe helyező és más érdekeket csak korlátozottan figyelembe vevő politikát folytat”. 

Hozzáfűzte, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok felívelőben vannak. “Az Obama-kormányzat idején a kapcsolatok elhidegülése ideológiai nézetkülönbségekre volt visszavezethető, a liberális amerikai kormányzat nem tudott mit kezdeni a konzervatív magyar kormány értékelvű politizálásával” – hangoztatta, leszögezve, hogy Budapest és Washington ma már konkrét kérdésekről, együttműködésről tárgyal egymással.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Állattenyésztés: A jó minőségű árut elviszik

    A limousin fajta egyik kiváló hazai törzstenyészete a balaton­almádi székhelyű IMÁR Bt.-nél található.

  • Kúszónövények: a sebesség is számít

    A növények különböző funkciókat is elláthatnak a kertünkben: a szobai szőnyeg kinti megfelelője a pázsit, a térelválasztó falaknak a sövények felelnek meg, a futónövények kusza szövedékei pedig szabadtéri függönyökként funkcionálnak. Utóbbiakkal jól eltakarhatók olyan dolgok, melyeket nem szeretnénk hogy szem előtt legyenek…

  • Értékek nyomában

    Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Címkék

Legtöbbet megtekintett