Keressen minket

Sport

Magyarország rendezi 2020-tól 2022-ig a tenisz Fed Kupa döntőjét

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Fürjes Balázs nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos (k), Szűcs Lajos, a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) elnöke, országgyűlési képviselő (j) és Billie Jean King legendás amerikai teniszező, az első, 1963-ban megrendezett Fed Kupa-győztes amerikai válogatott tagja a londoni Queen's Tennis Clubban tartott sajtótájékoztatón 2019. június 27-én. Az eseményen bejelentették, hogy Magyarország rendezi meg az átszervezés alatt álló női tenisz Fed Kupa döntőjét 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország rendezi meg az átszervezés alatt álló női tenisz Fed Kupa döntőjét 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben – jelentették be csütörtök délelőtt a londoni Queen’s Tennis Clubban.

Az eseményen részt vett Fürjes Balázs nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos, valamint David Haggerty, a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) elnöke, és Billie Jean King legendás amerikai teniszező, az első, 1963-ban megrendezett Fed Kupa-győztes amerikai válogatott tagja is.

Fürjes Balázs az MTI-nek mondta: “az ITF döntése a bizalomról szól – a világ egyik legrégebbi és legrangosabb nemzetközi sportszervezete bízik Budapestben, a magyarokban, sőt jobban bízik, mint nagyon komoly vetélytársainkban.”

A Fed Kupa döntőjének megrendezésére Budapest mellett Moszkva és Szentpétervár, Berlin, München, Prága, Bécs, illetve Chicago is pályázott.

Az ITF a férfi Davis Kupához hasonlóan a Fed Kupa lebonyolítási rendszerét is átalakította. Eddig a finálét két csapat vívta és valamelyik döntős volt a házigazda, 2020-tól azonban egy helyszínen, egy hét alatt, a legjobb 12 válogatott részvételével rendezik meg az eseményt. Négy háromcsapatos csoportot alakítanak ki, a csoportok győztesei továbbjutnak, két elődöntőt játszanak, majd a nyertesek a fináléban küzdenek meg egymással. Mindez azt jelenti, hogy egy hét alatt 45 mérkőzést játszanak le, a rendező ország csapata pedig alanyi jogon vesz részt a tornán.

“Az ITF most ránk bízza egyik legfontosabb versenyének a teljes megújítását, és a nemzetközi szövetség nagyon komoly összegeket és munkát fektet be ebbe az átalakításba” – jelentette ki Fürjes Balázs, hozzátéve, hogy minden szezonban futni fog az ITF “Road to Budapest” elnevezésű kampánya, a női világranglista legjobbjai pedig több ezer szurkolójuk kíséretében utaznak majd a magyar fővárosba.

Budapesten 2020-ban és 2021-ben a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont a Fed Kupa-döntőnek, edzésre a BOK Csarnokban lesz lehetőség, 2022-ben pedig az új, 20 ezer férőhelyes multifunkcionális sportcsarnokban kerül sor a tornára.

“Ahogy a szeptemberi, először sorra kerülő World Urban Games jogtulajdonosa, úgy az ITF is Budapestet gondolta a legjobb helyszínnek arra, hogy valami új, valami más, valami friss kezdődjön el. Budapest globális sportfővárosként úttörő vállalkozások helyszíne lesz – friss, kreatív, újszerű eseményeknek is rendre otthont adunk” – nyilatkozta Fürjes.

A nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos sajtóosztályának tájékoztatása szerint a tavalyi Fed Kupa-finálét 65 millió néző követte a televíziós közvetítéseken több-kevesebb ideig, az új lebonyolítási forma pedig vonzóbbá, így a korábbinál is nézettebbé teszi az eseményt. A számítások szerint a rendezéssel összefüggő kiadások évente 20-23 millió dollárra (5,8-6,7 milliárd forint) tehetők, míg a várható gazdasági hatás a hazai és a nemzetközi sportági szövetség számításai szerint 23-27 millió euróra (7,5-8,7 milliárd forint) becsülhető.

“A világban százmilliók fognak találkozni Budapest nevével és szépségével televíziós vagy online felületeken, és a hazai női tenisz is komoly lehetőséget kap azzal, hogy a válogatott rendezőként részt vesz a tornán” – mondta Fürjes Balázs, hozzátéve, hogy a környező országok teniszezői közül többen is játszanak majd a Fed Kupa-döntőben, ez pedig tovább növeli az eseményre érkező turisták számát. A kormánybiztos szerint ez több tízezer vendégéjszakát jelent a fővárosi szállodáknak, ami jelentős bevételt hoz Magyarországnak.

“Budapest még ismertebb, még kedveltebb és még látogatottabb város lesz a nagyvilágban a FED Kupának is köszönhetően” – hangsúlyozta Fürjes Balázs.

A női teniszválogatottak küzdelmei jelenleg öt osztályban zajlanak: az elitet felvonultató világcsoportot, illetve a világcsoport II-t egyaránt nyolc csapat alkotja, majd ennél lejjebb már regionális felosztásban csapnak össze csapatok. A magyar nemzeti együttes évek óta a harmadik vonalnak számító euro-afrikai zóna I-es csoportjában szerepel, melynek az angliai Bath-ban rendezett februári nyolccsapatos tornáján a harmadik helyen végzett, így nem került be a világcsoport II rájátszásába.

A Fed Kupa története során Magyarország kétszer, 1963-ban és 1985-ben játszott negyeddöntőt. A legtöbb győzelmet eddig az Egyesült Államok (18), a címvédő Csehország (11), és Ausztrália (10) szerezte.

Az idei Fed Kupa-finálét Ausztrália és Franciaország válogatottja játssza novemberben, Perth-ben.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

    A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

  • Ha sok az autó az erdőszélen

    A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

  • Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

    Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Címkék

Legtöbbet megtekintett