Keressen minket

Hírek

Másodszor is megszavazta a román parlament a kisebbségi iskolai osztályok megszüntetését nehezítő jogszabályt

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A román szenátus ügydöntő házként másodszor is megszavazta azt a jogszabályt, amely előírja, hogy a nemzeti kisebbségek anyanyelvén működő osztályokat csak az oktatási minisztérium kisebbségi államtitkársága, a Nemzeti Kisebbségi Tanács oktatási szakbizottsága vagy az illető kisebbség parlamenti képviseletét ellátó szervezet jóváhagyásával lehet átszervezni vagy megszüntetni – közölte kedden az RMDSZ.

Az érdekvédelmi szervezet tájékoztató hírlevele emlékeztetett, hogy a parlamentnek azért kellett másodszor is szavaznia, mert a tavaly júniusban először elfogadott jogszabályt Klaus Iohannis román elnök visszaküldte a parlamentnek.

Az elnök arra hivatkozott, hogy a törvénytervezet eredeti szövegében a “nyelvi vagy nemzeti kisebbségek” kifejezés szerepelt, holott a közoktatási kerettörvény – amelyet a jogszabály módosít – nem határozza meg a “nyelvi kisebbségek” fogalmat.

A képviselőház tavaly októberben fogadta el másodszor a jogszabályt, most pedig a szenátus is rábólintott, így a tervezet ismét Iohannishoz kerül kihirdetésre.

“Törvény által szavatolt védelmet nyújt a magyar oktatásnak ez az intézkedés” – hangsúlyozta Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátora, a felsőház oktatásügyi bizottságának alelnöke.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: a törvény elsősorban a szórványban működő oktatási intézményeknek biztosít kedvező feltételeket, hiszen ott a minimális osztálylétszám biztosítása problémát jelenthet. A törvény értelmében az RMDSZ vagy az iskola igazgatóságának kérésére a szaktárca jóváhagyhatja a kisebb létszámmal működő osztályokat – mutatott rá a szenátor. “Ezen intézkedés nélkül a magyar gyermekek kénytelenek lennének más településre ingázni vagy román tannyelvű iskolába járni, anyanyelvüket, identitásukat veszélyeztetve ezzel” – mondta Cseke Attila.

Forrás: MTI

Fotó: canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Állati jó munkatársak

    A munkára fogható állatokat mindig is „alkalmazta” az emberiség, hiszen jóval olcsóbbak mint a kétlábú munkaerő, nem beszélnek vissza, sokszor az adott feladatban hatékonyabbak is az embernél és szakszervezetbe sem tömörülnek…

  • Kis Majorgazda tábort is indítanak

    A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

  • Egyre több magyar beruházás Szerbiában

    Magyarország az elmúlt években folyamatosan növelte a Nyugat-Balkánra irányuló exportját. Az elmúlt 10 évben a kétszeresére nőtt a kivitel, meghaladja az évi 2,5 milliárd eurót. Ezzel párhuzamosan a másfélszeresére nőtt a régióban végrehajtott magyar beruházások értéke, és már elérte az 1,5 milliárd eurót. Így a Nyugat-Balkán a magyar tőke kilencedik legfontosabb kihelyezési célpontja.

Címkék

Legtöbbet megtekintett