Keressen minket

Hírek

Megjelent a magyar kormány Brexittel kapcsolatos tájékoztatója

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A magyar állampolgárok és gazdasági szereplők a mai naptól a kormány európai uniós portálján is részletes információkhoz juthatnak az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésével kapcsolatban – közölte Schmitt Pál Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Bár még nem dőlt el, lesz-e Brexit-megállapodás, a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai nem sérülnek – tette hozzá.

A Miniszterelnökség európai uniós ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: Magyarország érdeke kezdettől fogva a megegyezéses Brexit, ugyanakkor célszerű felkészülni minden forgatókönyvre, ehhez kíván a kormány hozzájárulni a most közzétett tájékoztatóval.

Awww.eu.kormany.hu/Brexitlinken elérhető honlap összeállításában valamennyi hazai szakminisztérium részt vett, a cél pedig egy olyan felhasználóbarát ismertető létrehozása volt, amely aktuális információkat tartalmaz mind a megállapodással záruló, mind a megegyezés nélküli Brexit esetére – mondta.

Schmitt Pál Péter szerint a Brexittel kapcsolatos legfontosabb magyar kormányzati cél teljesült, hiszen sikerült garantálni az állampolgári jogokat rendezett és rendezetlen kilépés esetére is. Hozzátette: e tekintetben nem jelent kockázatot a Brexit eredeti, március 29-i határidejének esetleges elhalasztása sem, amelyre erre irányuló brit kérelem és az Európai Tanács jóváhagyása esetén kerülhet sor.

A kormány egyéb szempontból is felkészült a Brexitre, adott esetben az EU és az Egyesült Királyság közti megegyezés elmaradására is, a szükséges hazai jogszabályok elkészültek – mondta.

Közölte: amennyiben létrejön a Brexit-megállapodás, akkor – március 29. napját vagy a brit kilépés végleges dátumát követően – 2020. december 31-ig egy átmeneti időszak lép életbe, amely alatt az Egyesült Királyság jogilag már nem tagja az Európai Uniónak, de a szabályozási környezet tekintetében gyakorlatilag minden változatlan marad.

Amennyiben azonban bármilyen okból elmarad a megegyezés, akkor a kilépés azonnali változásokat eredményez majd a szigetországban és az Egyesült Királyságra alkalmazandó jogszabályokat illetően, amelyhez a magyar vállalatoknak és állampolgároknak is alkalmazkodniuk szükséges – tájékoztatott Schmitt Pál Péter.

Hozzátette: a portál önálló fejezetet szentel a Magyarországon élő britek jogainak, amelyek további érvényesülését a kormány a viszonosság jegyében garantálja.

Forrás:(Miniszterelnökség) kormany.hu

Fotó/Illusztráció: Pixabay

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az első karbonsemleges paradicsom

    Az Azura francia-marokkói vegyesvállalat közzétette fenntartható fejlődésről szóló jelentését. Ebben nem más szerepel, mint hogy a csoport egyebek közt szén-dioxid-semleges paradicsommal lép a piacra. Azt tervezik, hogy a vállalás népszerűsítésére erős kommunikációs kampányt indítanak. Márciustól a kereskedelembe kerülő összes terméken feltüntetik az erre utaló logót.

  • Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

    Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

  • Széllel szemben

    Fa Nándor nevét akkor ismerte meg egész Magyarország, mikor 1985 szeptemberétől 1987 szeptemberéig körbehajózta a Földet Gál József barátjával, saját építésű kis vitorlásukon, a Szent Jupáton.

Címkék

Legtöbbet megtekintett