Keressen minket

Hírek

Megjelent a magyar kormány Brexittel kapcsolatos tájékoztatója

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A magyar állampolgárok és gazdasági szereplők a mai naptól a kormány európai uniós portálján is részletes információkhoz juthatnak az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésével kapcsolatban – közölte Schmitt Pál Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Bár még nem dőlt el, lesz-e Brexit-megállapodás, a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai nem sérülnek – tette hozzá.

A Miniszterelnökség európai uniós ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: Magyarország érdeke kezdettől fogva a megegyezéses Brexit, ugyanakkor célszerű felkészülni minden forgatókönyvre, ehhez kíván a kormány hozzájárulni a most közzétett tájékoztatóval.

Awww.eu.kormany.hu/Brexitlinken elérhető honlap összeállításában valamennyi hazai szakminisztérium részt vett, a cél pedig egy olyan felhasználóbarát ismertető létrehozása volt, amely aktuális információkat tartalmaz mind a megállapodással záruló, mind a megegyezés nélküli Brexit esetére – mondta.

Schmitt Pál Péter szerint a Brexittel kapcsolatos legfontosabb magyar kormányzati cél teljesült, hiszen sikerült garantálni az állampolgári jogokat rendezett és rendezetlen kilépés esetére is. Hozzátette: e tekintetben nem jelent kockázatot a Brexit eredeti, március 29-i határidejének esetleges elhalasztása sem, amelyre erre irányuló brit kérelem és az Európai Tanács jóváhagyása esetén kerülhet sor.

A kormány egyéb szempontból is felkészült a Brexitre, adott esetben az EU és az Egyesült Királyság közti megegyezés elmaradására is, a szükséges hazai jogszabályok elkészültek – mondta.

Közölte: amennyiben létrejön a Brexit-megállapodás, akkor – március 29. napját vagy a brit kilépés végleges dátumát követően – 2020. december 31-ig egy átmeneti időszak lép életbe, amely alatt az Egyesült Királyság jogilag már nem tagja az Európai Uniónak, de a szabályozási környezet tekintetében gyakorlatilag minden változatlan marad.

Amennyiben azonban bármilyen okból elmarad a megegyezés, akkor a kilépés azonnali változásokat eredményez majd a szigetországban és az Egyesült Királyságra alkalmazandó jogszabályokat illetően, amelyhez a magyar vállalatoknak és állampolgároknak is alkalmazkodniuk szükséges – tájékoztatott Schmitt Pál Péter.

Hozzátette: a portál önálló fejezetet szentel a Magyarországon élő britek jogainak, amelyek további érvényesülését a kormány a viszonosság jegyében garantálja.

Forrás:(Miniszterelnökség) kormany.hu

Fotó/Illusztráció: Pixabay

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az akácméz mindent visz

    Ha az akác jól fizet, akkor a méhésznek nem lehet rossz szezonja. Ez a régi igazság látszik beigazolódni idén is, holott még csak a nyár közepén tartunk. És arra is emlékszünk, hogy a tavaszi indulás nem volt túl biztató.

  • Az idő bizonyított: jó döntés volt

    Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

  • Virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

    Immár 19. alkalommal rendezte meg Budapest 13. kerületének önkormányzata a Gyöngyösi sétányon az egynyárivirág-bemutatót és kertbarát sétát. A sétányon idén is több ezer tő egynyári virágot ültettek ki.

Címkék

Legtöbbet megtekintett