Keressen minket

Hírek

Megszűnik a nyugat-balkáni roaming

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Július elsejétől Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Szerbia között csökken az országok közti extra telefonköltség, 2021-re pedig teljesen megszüntetik a Nyugat-Balkán országai között a roaming-hívások díját. Magyarán, két év múlva a szomszédos országok irányába a percdíj ugyanannyiba kerül majd, mint országon belül, jelentette beRasimLjajićkereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter.

A miniszter a Dnevni avaznak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a megállapodás szövege már elkészült, az aláírására várhatóan áprilisban kerül sor. Kiemelte, a megállapodás szerint a roaming-hívás nem haladhatja meg a 0,19 eurós percdíjat, illetve a 0,06 eurós SMS-díjat üzenetenként, valamint az internethasználat esetében a 0,20 eurós megabájtonkénti adatköltséget. Ezek a változások egyelőre a Nyugat-Balkánt érintik, míg az Európai Unió országai felé az ez irányú tárgyalások még váratnak magukra.

Ljajić kiemelte, jelentős megtakarítást tapasztalhatnak a polgárok már az előttünk álló időszakban, hiszen például Montenegróból, Bosznia-Hercegovinából és Macedóniából Szerbiába a percdíj jelenleg 28,5 dinárba kerül, július elsejétől viszont 22 dinárra csökken percenként. A roaming-hívások díjának törlése után, vagyis 2021-től már olyan díjszabás szerint lehet telefonálni, mintha az országon belül hívnánk.

Ezt a döntést az ösztönözte, hogy a Szerbiába befutó roaming-hívások mintegy 70 százaléka éppen a Nyugat-Balkán országaiból érkezik. A miniszter szavai szerint ez a döntés nem nyerte el a mobiltelefonszolgáltatók tetszését, mert csökken a bevételük, de mint mondja, a fogyasztók mindenképpen nyernek majd vele.

Forrás: Magyar Szó

Fotó: Canva

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Gombával a rák ellen

    Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

  • Mindig zsenge a karalábé

    Annak idején édesapámnak megengedték, hogy ne egye meg a karalábélevest, és gyerekkoromban én sem szerettem ezt a zöldséget. Azóta sok új fajta született, amelyek zsengék maradnak és kellemes ropogós állagúak, jóízűek, nyersen is jól fogyaszthatók. Érdemes a házikertben is termeszteni, május elejétől palántázható.

  • Hogyan segíthet a legeltető marhatartás a globális felmelegedés enyhítésében?

    Bizonyos elméletek szerint a szarvasmarhák szennyezik a légkört, mert emésztési folyamataik révén metánt bocsátanak ki. Azonban egy új megközelítés ezt az elméletet igyekszik megcáfolni, ugyanis a szarvasmarhák éppen, hogy segítenek a légköri széndioxid csökkentésében és a klímaváltozás enyhítésében.

Címkék

Legtöbbet megtekintett