Keressen minket

Hírek

Megtartotta első ülését a Magyar-Orosz Régióközi Együttműködési Bizottság

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A KKM által közreadott képen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára (szemben, j3) és Ilja Toroszov Eduardovics orosz gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes (háttal, j2) a Budapesten megalakult Magyar-Orosz Régióközi Együttműködési Kormányközi Bizottság első ülésén 2019. szeptember 26-án. Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton

Megtartotta első ülését a Magyarország és az egyes orosz tagköztársaságok, megyék közti gazdasági kapcsolatok felügyelete érdekében felállított Magyar-Orosz Régióközi Együttműködési Bizottság – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az ülést követő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Magyar Levente hozzátette: a bizottság legfontosabb feladata, hogy projektszinten előkészítse és nyomon kövesse azokat a beruházásokat, üzletkötéseket, amelyek a két ország gazdaságát még szorosabban egymáshoz kötik. Az államtitkár jelezte: már most is többmilliárd euró értékben hajtottak végre magyar cégek beruházásokat Oroszországban, főként a mezőgazdaság és a feldolgozóipar területén.

A már meglévő eredmények javítása érdekében Magyarország tőkekihelyezési politikája részeként egy új ösztönzőrendszer előkészítésén dolgoznak, amely vissza nem térítendő támogatással akarja ösztönözni a magyar vállalatok oroszországi beruházásait – mondta.

Magyar Levente kiemelte: Magyarország is nyitott az orosz beruházások iránt.

Magyarország és Oroszország már most is komoly projektekben vesz részt együtt. “Atomerőművet építünk közösen”, és most tárgyal a két ország arról, hogy közösen gyártana és szállítana Egyiptom számára 1300 vasúti kocsit – fogalmazott az államtitkár.

Az államtitkár szerint a nyugati világban azok az országok, amelyek a leghangosabban agitálnak az Oroszországgal való együttműködés ellen, a legnagyobb haszonélvezői a kialakult helyzetnek, az Oroszországgal szemben bevezetett szankcióknak.

“Magyarország tiszteletben tartja a jelenleg fennálló nemzetközi jogrendszert, de nem szeretnénk lemaradni az Oroszország által felkínált gazdasági lehetőségek használásáért folytatott versenyben” – mondta az államtitkár, aki ugyanakkor kiemelte: Magyarország mindent megtesz azért, hogy a magyar cégeket az orosz piacra segítse.

Ebben a folyamatban pedig fontos szerepet játszik a Magyar-Orosz Régióközi Együttműködési Bizottság – mondta Magyar Levente.

Toroszov Ilja Eduardovics, az orosz gazdaságfejlesztési miniszter helyettese méltatta a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokat, és elmondta, hogy Oroszországban mindent megtesznek a magyar cégek támogatásáért.

Hozzátette: a két ország kapcsolatát szemlélteti, hogy október végén Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb magyarországi látogatást tervez.

A felek a sajtótájékoztató előtt ünnepélyes keretek között írták alá a bizottság első ülésének jegyzőkönyvét.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

    A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

  • Ha sok az autó az erdőszélen

    A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

  • Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

    Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Címkék

Legtöbbet megtekintett