Keressen minket

Hírek

Nem nyomtatnak több 500 euróst

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az euróövezet központi bankjainak többsége tegnaptól, január 27-étől, már nem adnak ki több 500 eurós bankjegyet – jelentette az Európai Központi Bank. Kivételt Németország és Ausztria képez, ahol csak április 26-ától vonják ki a forgalomból az 500 eurós bankjegyeket.

Az euróövezet központi bankjainak többsége tegnaptól, január 27-étől, már nem adnak ki több 500 eurós bankjegyet – jelentette az Európai Központi Bank. Kivételt Németország és Ausztria képez, ahol csak április 26-ától vonják ki a forgalomból az 500 eurós bankjegyeket.

A forgalomban levő 500 eurósokat a polgárok továbbra is használhatják fizetés vagy megtakarítás céljából, értékét pedig korlátlan ideig megőrzi, így nem kell sietni az átváltással.

Az EKB a bankjegy kivonásáról szóló döntést az illegális gazdasági tevékenységekben játszott szerepével indokolta. Az 500 eurós címletet korlátlan ideig be lehet majd váltani.

A kibocsátás leállítását azzal indokolták, hogy a terrorista csoportok és a különböző militáns szervezetek könnyebben felhasználhatnák tevékenységük finanszírozására és pénzmosásra. Bizonyos körökben egyszerűen csak Bin Laden bankjegyeként emlegették. Az Europol figyelmeztetése szerint egy bőrönd, amely 1 millió eurót tartalmaz, ötszáz eurós bankjegyekben csupán 2,2 kilogrammot nyom.

Az utolsó ötszázas bankókat egyébként 2014-ben nyomták, a 2018 végéig forgalomba hozott bankjegyek ebből a készletből származnak. November végéig 521 millió darab ötszáz eurós volt forgalomban.

Forrás: Magyar Szó

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az integráció nem a vitákról szól

    Hatalmas erőfeszítéseket tesz az Európai Unió a leszakadó országok gazdasági felzárkóztatásáért, a közös gazdasági erőt biztosító integráció elmélyítéséért, és még sok tennivaló van ennek érdekében. Erőfeszítések ide vagy oda, az biztos, hogy a COVID után gazdasági értelemben is más lesz a világ.

  • Gyógynövények - Nem is gondolnánk…

    A világon rengeteg, megközelítőleg 12 000 gyógynövényfaj él, ebből hazánkban 300-350-et használtak kisebb-nagyobb jelentőséggel történelmünk során. Jól látszik, hogy a körülbelül 30 gyakori, közismert gyógynövényen túl még sok olyan növény él hazánkban, amelyek valamilyen gyógyhatással, vagy kedvező élettani hatással rendelkeznek. Néhány meglepő képviselőjüket mutatjuk be.

  • A tehenész-gumicsizma már a múlté

    Egy pályakezdő agrármérnöknek hatalmas megpróbáltatás a semmiből felépíteni egy vállalkozást, ugyanakkor nem is lehetetlen. Hogy megvalósuljon, folyamatos tapasztalatszerzésre van szükség: meg kell ismerni a szakma legalját, a kétkezi munkát, az alkalmazottak gondolkodásmódját, az állatok életét, és ezekből építkezve létrehozni a vállalkozást, máskülönben a cég ingatag alapokon nyugszik.

Címkék

Legtöbbet megtekintett