Keressen minket

Hírek

Nem nyomtatnak több 500 euróst

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az euróövezet központi bankjainak többsége tegnaptól, január 27-étől, már nem adnak ki több 500 eurós bankjegyet – jelentette az Európai Központi Bank. Kivételt Németország és Ausztria képez, ahol csak április 26-ától vonják ki a forgalomból az 500 eurós bankjegyeket.

Az euróövezet központi bankjainak többsége tegnaptól, január 27-étől, már nem adnak ki több 500 eurós bankjegyet – jelentette az Európai Központi Bank. Kivételt Németország és Ausztria képez, ahol csak április 26-ától vonják ki a forgalomból az 500 eurós bankjegyeket.

A forgalomban levő 500 eurósokat a polgárok továbbra is használhatják fizetés vagy megtakarítás céljából, értékét pedig korlátlan ideig megőrzi, így nem kell sietni az átváltással.

Az EKB a bankjegy kivonásáról szóló döntést az illegális gazdasági tevékenységekben játszott szerepével indokolta. Az 500 eurós címletet korlátlan ideig be lehet majd váltani.

A kibocsátás leállítását azzal indokolták, hogy a terrorista csoportok és a különböző militáns szervezetek könnyebben felhasználhatnák tevékenységük finanszírozására és pénzmosásra. Bizonyos körökben egyszerűen csak Bin Laden bankjegyeként emlegették. Az Europol figyelmeztetése szerint egy bőrönd, amely 1 millió eurót tartalmaz, ötszáz eurós bankjegyekben csupán 2,2 kilogrammot nyom.

Az utolsó ötszázas bankókat egyébként 2014-ben nyomták, a 2018 végéig forgalomba hozott bankjegyek ebből a készletből származnak. November végéig 521 millió darab ötszáz eurós volt forgalomban.

Forrás: Magyar Szó

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Tehetünk a talajromlás ellen

    Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közelmúltban tartott online konferenciáján több előadásban is szóltak a klímaváltozás és a talajállapot romlásának mezőgazdasági következményeiről. A mezőgazdaság a második legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó ágazat, de e káros folyamatok enyhítésére számos eszköz áll a rendelkezésére.

  • A 2020-as Év bortermelője Borbély Tamás!

    A Magyar Bor Akadémia által szervezett Év Bortermelője Magyarországon választás 2020-as győztesének bejelentése a járványhelyzetre tekintettel az idei évben online sajtótájékoztató keretében történt. Az eredményhirdetésen személyesen vett részt a díjra esélyes öt borász. Az esemény különlegessége, hogy idén 30. alkalommal került átadásra a legrangosabb hazai borászati elismerés.

  • Ezért hasznos a kutyaiskola

    A kutya ösztönlény, ragadozó, természeténél fogva minden helyzetben a számára előnyösebb utat keresi, sőt akár profi manipulátorokká is tudnak válni – vallja Gerényi Nóra kutyatréner. Ezért is fontos a kutyák és a gazdáik számára egyaránt a képzés.

Címkék

Legtöbbet megtekintett