Keressen minket

Hírek

Nemcsak a színpadon élt, hanem annak is élt, egész valójával

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Száz évvel ezelőtt, 1919.február 10-én, Hódmezővásárhelyen született a magyar színművészet legendás alakja, meghatározó nagy egyénisége, Bessenyei Ferenc.

Szegeden kezdte pályafutását majd Miskolc és Pécs után, a fővárosba, Budapestre került.1950-ben a budapesti Nemzeti Színházhoz szerződött és kisebb megszakításokkal, egészen, az 1981-ben történt nyugdíjaztatásáig, annak rendes, utána pedig örökös tagja maradt!

Legendás színművészünk színpadra álmodott alakjait a teljesség igényével sorra venni, nagyon nehéz feladat lenne. Ezért, ezúttal, csak néhány emlékezetes színpadi alakítását említem. Elsősorban Németh László műveire gondolok. Ugyanis, Bessenyei Ferenc, nemcsak a leghivebb, hanem a leghitelesebbtolmácsolója volt, Németh László színpadi alakjainak, hőseinek: Galilei, Görgey, Colbert és Széchenyi, Bessenyei Ferenc értelmezésében, megformálásában hús-vér emberként jelent meg a színpadon. Természetesen Illyés Gyula színpadi hőseit is döbbenetes módon szólaltatta meg a nagy művész. Emlékezünk még a Fáklyaláng Kossuthjára, vagy a másik Illyés-drámának, a Dózsa Györgynek a címszerepére Aztán ott volt Madách Imrének Az ember tragédiája és Katona Józsefnek a Bánk bán című halhatatlan műve. Két különböző szerep: Ádám és Bánk bán, két színészi bravúr!

Külön szeretném megemlíteni Eörsi István Tragédia magyar nyelven Szophoklész Antigonéjából című művét. Ebben az előadásban ugyanis Kreon szerepében láthattuk mi, itt a Vajdaságban, Bessenyei Ferencet. Láthattuk – mondom -mert a budapesti Nemzeti Színház, ezzel a darabbal vendégszerepelt itt a Vajdaságban, 1990 novemberében, az itt élő kis magyar közösség legválságosabb időszakában!

Bessenyei Ferenc, a kétszeres Kossuth- díjas, kiváló és érdemes művész, kiérdemelte a Nemzet Színésze elismerést is! Ez a rangos elismerés azokat a nagynevű színművészeket illeti meg, akik negyven esztendőt töltöttek a pályán, abból húsz évadot a Nemzeti Színházban. Bessenyei Ferenc életének meghatározó részét töltötte el a Nemzeti színpadán. Az intézmény iránti elkötelezettségét sohasem hallgatta el. Annak létjogosultságáért nemegyszer szót emelt.

Egy vele készül t interjúban hangsúlyozta: “A Nemzeti Színházhoz nemzet kell! Nemzeti múlt, nemzeti kultúra, a nemzeti hagyományok tiszteletben tartása. Ezt előbb tudomásul kellene venni, és aztán visszafelé kérdezni. A Nemzeti Színháznak úgy kellene működnie, mint egy olyan múzeumnak, ahol az emberi szellem legnagyobb alkotásai vannak jelen.

Bessenyei Ferenc féltette a színházat, úgy érezte, hogy ebben a mi megbolydult világunkban elveszti emberformáló erejét. Sokszor nyilatkozott, sokszor megfogalmazta jogosnak vélt kétségeit, ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

Idézem ezúttal néhány, igencsak elgondolkodtató mondatát, figyelmeztetését: “Ha erkölcs nincs, ha szépség nincs, ha nincs összetartó szellemi erő, kinek lesz fontos a tervezés, kinek lesz szép a csillagok járása, s kinek az érdekében számol a matematikus? A színház abban segít dönteni, amiben a matematika nem tud. Hogy szabad-e ember alatti módon élni, vagy nem szabad! A színháznak a közös gondolkodás boldogságát kellene megteremtenie az országban, mert ez a közösség művészete. És elvileg meg is tudná teremteni, ha jól működne!!!”

Itt a Vajdaságban, a magyar színművészet legendás alakjának, Bessenyei Ferencnek emléke előtt hajtunk fejet. Emberi és művész magatartása, Nemzete iránti végtelen elkötelezettséggel a felnövő nemzedékek számára például szolgálhat!

Faragó Árpád

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Ezért együk meg az alma héját, és ne dörzsöljük le a viaszrétegét

    Abban mindenki egyetért, hogy gyümölcsöt enni egészséges, de számos tévhit él a részletekkel kapcsolatban. Sokan mesterséges bevonatnak tartják az alma héját borító viaszréteget, pedig nem az, sőt a legújabb kutatások szerint akadályozza az elhízást.

  • Ünnepeltek a pásztorok a Hortobágyon

    Éppúgy, mint évszázadokkal ezelőtt Mihály és Dömötör nap időszakában, behajtották a pásztorok a jószágot a pusztáról a téli szálláshelyük felé. Igaz, csak szimbolikusan a Behajtási Ünnep és hagyományápolás apropóján, hiszen még talál ennaivalót a ló, a marha és a juh is a határban.

  • Veszélyes lehet néhány kedvelt kerti növény

    Az invazív növényfajok súlyos problémát jelentenek Európa őshonos növénytársulásaira, biológiai sokféleségére nézve. Ezért a veszélyes fajok listájának összeállítását követően konkrét lépéseket tartalmazó cselekvés tervet dolgoznak ki, hogy visszaszorítsák ezen fajták elszaporodását.

Címkék

Legtöbbet megtekintett