Keressen minket

Hírek

Nyolcszázmillió forinttal támogatja a kormány a kecskeméti nagytemplom felújítását

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Bábel Balázs (b2), a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, Finta József (b), a főplébánia plébánosa, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j4), Szemereyné Pataki Klaudia (j) polgármester, Salacz László (j2), a térség országgyűlési képviselője, Lévai Jánosné (j3) önkormányzati képviselő a kecskeméti nagytemplomban 2019. június 26-án. A kormány 800 millió forinttal járul hozzá a nagytemplom felújításához. Fotó: MTI/Bús Csaba

A kormány 800 millió forinttal járul hozzá a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye társszékesegyháza, a kecskeméti nagytemplom felújításához – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten. 

Soltész Miklós a kecskeméti nagytemplom előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a támogatást két ütemben adja a kormány a felújítási munkálatokhoz. Még ebben az évben 500 millió forinttal, a következő évi költségvetésből pedig további 300 millió forinttal segítik a rekonstrukciót.

Kiemelte, hogy a templom felújítása nemcsak az egyháznak és a kecskemétieknek fontos, hanem városesztétikai és turisztikai szempontból is.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a nagytemplom szomszédságában megújul a több mint 120 éves, szecessziós stílusú kecskeméti városháza is.

Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke elmondta: Kecskemét “emblematikus épületének” felújítását a templom tornyán kezdik, majd onnan haladnak lefelé. A rendelkezésre álló keretből azonban belső rekonstrukcióra nem lesz lehetőségük, de bíznak abban, hogy további támogatással az elkövetkező években az épület belseje is megújulhat.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) Kecskemét polgármestere kiemelte, a város lakosainak régi vágya teljesülhet a nagytemplom felújításával.

Bízik abban – mondta -, hogy a főtéren lévő két épület rendbetételével Kecskemét belvárosa a magyarországi világörökségi helyszínek egyik méltó várományosa lehet.

Finta József, a Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia főplébánosa a sajtótájékoztató előtt a munkálatokról elmondta: az épület elé korábban épített, de még nem egészen a torony csúcsáig érő állványzatot a biztonság érdekében meg kell erősíteni. Ezt követően megkezdik a toronysisak borításának javítását, cseréjét. A vörösréz lemezek tisztítás után kerülnek vissza a helyükre, egy részleges tetőszerkezeti javítás után.

A nagytemplom honlapján olvasható tájékoztató szerint az előkészítő munkálatokkal egy időben megkezdődött az ólomszerkezetű üvegablakok felújításához szükséges restaurátori kutatás is. A színes ablakok elé – rekonstrukciójuk után -védőüvegek is kerülnek.

A mintegy két éven át tartó munkálatok során a toronytörzs és a homlokzat is új vakolatot kap, és megújul a négy evangélista nagyméretű szobra is. A kőalkotásokat daruval emelik majd le, és kőfaragó műhelyben restaurálják.

Arra törekednek, hogy a felújítással lehető legjobban visszaállítsák az 1791-ben felszentelt épület eredeti állapotát.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Olyan lesz a jövőnk, amilyenné tesszük

    Cselekedni kell, és minél hamarabb, hogy visszaszerezzük a külföldi fajták térhódítása miatt elvesztett pozícióinkat. Ha mi, növénynemesítők, vetőmagtermesztők és a döntéshozók, nem teszünk semmit, ha elfogadjuk a magyar fajták rendszerváltás óta tartó kiszorulását a hazai vetésterületekről, akkor elveszünk. Nemcsak mi, hanem élelmiszer-gazdaságunk is teljesen függővé válik a külföldtől.

  • Az erdő igazi tanítómester

    Jung László úgy tartja, az erdő maga az állandó változás. Minden nap más arcát mutatja, más kihívásokat tartogat, és a benne gazdálkodók is ilyen sokoldalúak. Az EGERERDŐ Zrt. korábbi vezérigazgatója a szakmában eltöltött 40 év tapasztalatait felhasználva friss nyugdíjasként sem állt le, folytatja kutatásait, téziseket állít fel, s megdönti korábbi sajátjait.

  • A széna korai etetésének előnyei és hátrányai

    A választott tejelő borjak szénával való etetése egy olyan téma, mely a szakértők körében is gyakran vitatott kérdés. Kell-e etetni? És ha igen mikor, illetve milyen típusú takarmányt? Coleen Jones és Jud Heinrichs, a Penn State Egyetem Tejipari Továbbképző oktatói az „Újszülött borjú etetése” című átfogó művükben mérlegelik a témát.

Címkék

Legtöbbet megtekintett