Keressen minket

Hírek

Nyolcszázmillió forinttal támogatja a kormány a kecskeméti nagytemplom felújítását

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Bábel Balázs (b2), a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, Finta József (b), a főplébánia plébánosa, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j4), Szemereyné Pataki Klaudia (j) polgármester, Salacz László (j2), a térség országgyűlési képviselője, Lévai Jánosné (j3) önkormányzati képviselő a kecskeméti nagytemplomban 2019. június 26-án. A kormány 800 millió forinttal járul hozzá a nagytemplom felújításához. Fotó: MTI/Bús Csaba

A kormány 800 millió forinttal járul hozzá a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye társszékesegyháza, a kecskeméti nagytemplom felújításához – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten. 

Soltész Miklós a kecskeméti nagytemplom előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a támogatást két ütemben adja a kormány a felújítási munkálatokhoz. Még ebben az évben 500 millió forinttal, a következő évi költségvetésből pedig további 300 millió forinttal segítik a rekonstrukciót.

Kiemelte, hogy a templom felújítása nemcsak az egyháznak és a kecskemétieknek fontos, hanem városesztétikai és turisztikai szempontból is.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a nagytemplom szomszédságában megújul a több mint 120 éves, szecessziós stílusú kecskeméti városháza is.

Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke elmondta: Kecskemét “emblematikus épületének” felújítását a templom tornyán kezdik, majd onnan haladnak lefelé. A rendelkezésre álló keretből azonban belső rekonstrukcióra nem lesz lehetőségük, de bíznak abban, hogy további támogatással az elkövetkező években az épület belseje is megújulhat.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) Kecskemét polgármestere kiemelte, a város lakosainak régi vágya teljesülhet a nagytemplom felújításával.

Bízik abban – mondta -, hogy a főtéren lévő két épület rendbetételével Kecskemét belvárosa a magyarországi világörökségi helyszínek egyik méltó várományosa lehet.

Finta József, a Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia főplébánosa a sajtótájékoztató előtt a munkálatokról elmondta: az épület elé korábban épített, de még nem egészen a torony csúcsáig érő állványzatot a biztonság érdekében meg kell erősíteni. Ezt követően megkezdik a toronysisak borításának javítását, cseréjét. A vörösréz lemezek tisztítás után kerülnek vissza a helyükre, egy részleges tetőszerkezeti javítás után.

A nagytemplom honlapján olvasható tájékoztató szerint az előkészítő munkálatokkal egy időben megkezdődött az ólomszerkezetű üvegablakok felújításához szükséges restaurátori kutatás is. A színes ablakok elé – rekonstrukciójuk után -védőüvegek is kerülnek.

A mintegy két éven át tartó munkálatok során a toronytörzs és a homlokzat is új vakolatot kap, és megújul a négy evangélista nagyméretű szobra is. A kőalkotásokat daruval emelik majd le, és kőfaragó műhelyben restaurálják.

Arra törekednek, hogy a felújítással lehető legjobban visszaállítsák az 1791-ben felszentelt épület eredeti állapotát.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

    Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

  • Tetoválással a sólyomnepperek ellen

    Kétségbeesett kísérlet történik a Szibéria tollas kincseként ismert kerecsensólymok védelme érdekében. A szibériai ornitológusok úttörő kezdeményezése során 12 ritka ragadozó madár csőrére tetoválták a nemzetközi SOS kódot, a lábukra a karmok fölé pedig a 22-es számot.

  • Mozzarella mínusz tehén

    A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

Címkék

Legtöbbet megtekintett