Keressen minket

Hírek

Olasz ügyész: a humanitárius cél nem igazolja a Sea Watch olasz hatóságokkal szembeni agresszióját

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A Sea-Watch 3 civilhajó őrizetbe vett kapitánya ellen illegális bevándorlás elősegítése, olasz katonai hajóval szemben tanúsított ellenállás, valamint hajószerencsétlenség okozás szándéka címén indított eljárást az illetékes olasz ügyész, aki szerint a kapitány “elfogadhatatlan erőszakkal” lépett fel az olasz hatóságokkal szemben.

A területileg illetékes Luigi Patronaggio a szicíliai Agrigento ügyésze indított vizsgálatot a Sea-Watch 3 kapitányával szemben. Patronaggio kijelentette, hogy a “humanitárius célok nem igazolhatják azt az elfogadhatatlan erőszakot, amelyet a mindenki biztonságáért egyenruhában szolgálókkal szemben tanúsított” a civilhajó.

Egyelőre illegális bevándorlás címén indult vizsgálat a Sea-Watch 3 kapitányával szemben, mivel a hajó több mint ötven migránst szállított Olaszországba. Közülük tízet az olasz hatóságok már június közepén partra szállítottak egészségi állapotuk miatt. Az olasz ügyészség szerint a kapitány ellenállást tanúsított az olasz pénzügyőrség katonai hajóival szemben is, amelyek többszörös felszólítását megszegve olasz vizekre, majd Lampedusa kikötőjébe hajtott. Ezenkívül a kapitány majdnem nekihajtott az egyik olasz katonai hajónak, a parti dokknak szorítva, amellyel akár el is süllyeszthette volna.

Luigi Patronaggio korábban már több esetben foglalkozott az olaszországi partokra migránsokat szállított hajókkal, a többi között az olasz parti őrség Diciotti hajójának ügyével, amelyről tavaly augusztusban a migránsok egy hétig nem szállhattak partra.

A Sea-Watch 3 német állampolgárságú, 31 éves kapitányát, a szervezet aktivistáját Carola Rachetet a pénzügyőrség emberei vezették el bilincs nélkül. Jelenleg a pénzügyőrség fogdájában tartózkodik Lampedusán, innen a tervek szerint hétfőn szállítják át Agrigento egyik börtönébe. Az olasz pénzügyőrség olasz fegyveres erők alá tartozik.

A migránsokat Lampedusa regisztrációs központjába vitték. Eddig öt uniós tagállam – Franciaország, Németország, Portugália, Finnország, Luxemburg – jelezte, hogy készen áll egy részüket befogadni.

Matteo Salvini belügyminiszter közösségi oldalán közölt bejegyzésében hangoztatta, hogy a “missziót teljesítették”: a bűncselekményt elkövető  kapitányt őrizetbe vették, a “kalózhajót” lefoglalták, a migránsokat szétosztották. Az olasz belügyminiszter szégyennek nevezte Hollandia “hallgatását” a holland felségjelzésű hajó sorsával kapcsolatban, és szomorúnak, hogy egyes olasz ellenzéki politikusok a Sea-Watch 3 fedélzetéről nézték, hogyan hajt majdnem neki a hajó az olasz katonáknak.

Egy újabb videóüzenetben Matteo Salvini kifejtette, hogy a Sea-Watch 3 hadat üzent Olaszországnak, megsértve az ország határait és megtámadva az olasz katonákat.

Az olasz kormánypárt Liga vezetője elítélte az olasz baloldali ellenzéki politikusoknak a Sea-Watch 3 kapitányát éltető magatartását. Matteo Salvini szerint az olasz politikusoknak az olaszországi szegényekkel, nyugdíjasokkal kellene foglalkozni. Salvini hozzátette, hogy ezek a migránsok azért nem maradhatnak Olaszországban, mivel illegálisan érkeztek, és az olasz városok utcáin árulnának majd kábítószert. Az olasz belügyminiszter a Sea-Watch 3 kapitányának korábbi kijelentéseit idézve kijelentette: egy “fehér, gazdag, német azzal tölti az idejét, hogy az olasz parti őrség hajóját megpróbálja elsüllyeszteni a katonákkal a fedélzetén”.

“Azt mondják életeket mentenek, és közben másokat ölnek majdnem meg, akik szolgálatukat végzik” – mondta Matteo Salvini. Megjegyezte, Olaszország komoly ország, szabályokkal, büszkeséggel, méltósággal és ez a pénzügyi kötelezettségszegési eljárásokra is vonatkozik, amelyekkel Európában egyesek, talán Hollandia is sújtani akarja a római kormányt. A holland kormány elveszítette jogát, hogy bármit is kérjen Olaszországtól – tette hozzá az olasz miniszterelnök-helyettes.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök is súlyosnak nevezte a Sea-Watch 3 magatartását. A hajó lefoglalását szorgalmazta a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) is.

A Sea-Watch 3 megérkezésekor Lampedusa kikötőjébe a szervezet aktivistái és pártolói – mintegy százan – a kapitányt éltették. Mások, köztük helyiek azt kiabálták, vessék börtönbe a kapitányt, mivel illegális bevándorlókat hozott Olaszországba. Lampedusa szigetén – amelynek korábbi balközép polgármestere 2017-ben nemzetközi díjat kapott a bevándorlók befogadásáért – a májusi EP-választásokon a Liga jelöltje nyert mandátumot.

Forrás: MTI

 

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Földimogyoró – hazai nemesítésből

    A földimogyoró termesztése új korszakot nyithat a hazai mezőgazdaságban. Homokos területeken már sikerrel vizsgázott a növény, 2 tonnás hektáronkénti terméssel számolnak a zákányszéki gazdák. A Balla Zoltán által nemesített földimogyorók 2021-ben államilag elismert fajtává válhatnak.

  • Futrinka Fánival Rákóczi erdejében

    A Dabas közeli Mántelki erdőtömbben húzódik a Rákóczi erdeje tanösvény. A piros körrel jelölt útvonal autóval először közúton, majd földúton közelíthető meg; a Mántelki erdészház és pihenőnél kezdődik és 7 kilométeren keresztül bemutatja az erdő élővilágát, az erdészek munkáját.

  • Az e-tejkereskedelem trónjára tör az Arla Európában

    Az Arla célja, hogy a tejágazat e-kereskedelmi vezetője legyen Európában. Terveik szerint a következő öt évben megdupláznák eladásaikat az online platformon keresztül, mely 600 millió eurót jelentene. Dániában, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában 9700 tejtermelő közös tulajdonosa az Arla-nak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett