Keressen minket

Hírek

Orbán Balázs: tehetséges, nyelveket beszélő diplomás fiatalokra van szüksége a közigazgatásnak

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Vezető kép: Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 1-jén. Fotó: MTI/Kovács Attila

A közigazgatási hivatás jelentőségét és a Magyarország iránti elkötelezettség fontosságát hangsúlyozta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön, a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram (MKÖ) keretében rendezett eseményen, Budapesten.

Orbán Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) a program 50 résztvevője előtt annak történetét és tavalyi megújítását is felidézve arról beszélt: az állammal, politikával való foglalkozás “sokkal izgalmasabb, összetettebb, nehezebb”, mint például egy multinacionális vállalatnál dolgozni.

Ezért az államtitkár célként hivatkozott arra, hogy – versenyképes anyagi feltételek biztosítása mellett – a közigazgatásba, az állam szolgálatába szerződjenek a tehetséges, nyelveket beszélő diplomás fiatalok.

Orbán Balázs úgy vélte, hogy Európában, a kontinenst érő kihívások miatt “elbizonytalanodás” tapasztalható, és ebben a helyzetben “a társadalmi felhatalmazásból eredő politikának kell kormányzati felelősséget vállalni” és  “irányt szabni”. A közigazgatási szakma feladata, hogy ezt az irányt segítse, megmutassa az alternatívákat és levezényelje a végrehajtást – hangoztatta.

Orbán Balázs leszögezte: olyan helyzet nem állhat elő, hogy az úgynevezett deep state, azaz a mély állam válsághelyzetben blokkolja a politika cselekvőképességét.

A politikus egyúttal arra biztatta az ösztöndíjasokat, hogy a fiatalok körében népszerű, “a globális elit által meghatározott” világpolgári, “utópikus” szemlélettel szemben tanulmányaikat, külföldi szakmai- és munkatapasztalatukat is, továbbá kapcsolatrendszerüket mind Magyarország érdekében kamatoztassák, hogy az ország és annak vezetése “jobban értse a körülötte lévő világot”.

A program honlapja szerint a magyar kormány kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a pályakezdő, magasan képzett és idegen nyelveket beszélő tehetséges fiatalok a diplomaszerzés után vonzó lehetőségként tekintsenek a közigazgatásra.

Ennek jegyében lehetőséget kínálnak a fiatal szakemberek számára arra, hogy szakmai karrierútjukat a hazai és nemzetközi közigazgatásban szerzett munkatapasztalattal alapozzák meg.

Az ösztöndíjasok 10 hónapos szakmai gyakorlaton vesznek részt – ebből 7 hónap a belföldi, 3 hónap a külföldi szakasz -, és a program teljes ideje alatt mentor segíti a fejlődésüket. Az ösztöndíj havi belföldi összege 250 ezer forint, amely adó- és járulékmentes.

A pályázat alapján felvehető ösztöndíjasok számát idén ötvenben határozták meg, a program fedezetét a Miniszterelnökség költségvetése biztosítja.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget

Címkék

Legtöbbet megtekintett