Keressen minket

Hírek

Origo: Várakozáson felül teljesítő tőkealapokat bővített az Eximbank

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az Origo pénteken megjelent cikkében kifejtette hogy, csütörtökön az Index alapvető tények ismerete nélkül kezdett összeesküvéseket gyártani az Eximbankról, azt sugallva ezzel, hogy valamilyen sötét összejátszás folyik a háttérben, ezzel próbálták lejáratni a rendkívül sikeres pénzintézetet. 

A liberális portál kifogásolja, hogy egyébként mindössze az eddigi eredményeknek köszönhetően jelentős, 40 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre az Eximbank az általa alapított és a GB & Partners által kezelt EXIM Exportösztönző Magántőkealapban. Ennek pedig pusztán az a célja, hogy hogy megerősített keretek között folytatódhasson a 2016-ban megkezdett gazdaságfejlesztési és exporttámogató program. Az Indexnek többek között az is a gondja, hogy nem talált erről közleményt.

Fontos tudni azt is, hogy a világon összesen 85, az Eximbankhoz hasonló „promotional bank” működik, többek között olyan OECD-országokban, mint Németország és Franciaország, de számos fejlődő országban is így stimulálják a gazdasági növekedést. Az elmúlt években a hitelezési tevékenység mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a tőkeprogramok. Ezt felismerve a hazai Eximbank 2013-ban elindította saját tőkefinanszírozási programját, így ma már 10 hazai és nemzetközi tőkealapban rendelkezik tulajdonrésszel.

A program eredményességét jól mutatja, hogy a GB & Partners által kezelt EXIM Növekedési Magántőkealap és az EXIM Exportösztönző Magántőkealapba tartozó cégek 2018-ban már több mint 10 milliárd forintos árbevételt értek el, amelynek fele exportból származott.

Az Alapból jutott forráshoz mások mellett a Nanushka divatmárka is, melynek köszönhetően megtízszerezte árbevételét, elérve a 3 milliárd forintos forgalmat és a 300 millió forintos EBITDA-t. A Nanushka neve azért fontos, mert az Index azt is kifogásolta, hogy az Origo megírta egy magyar cég gazdasági sikereit.

Az Alap ezen kívül segítette például az egyedülálló gyógyszerhatóanyag-tisztító technológiát fejlesztő RotaChrom piacra lépését is, amely tavaly 3,1 milliárdos éves árbevételt és 1 milliárd forint fölötti eredményt ért el – a néhány évvel ezelőtti pár százmillió forint után.

Az Exim-alapok eddigi sikere alapján döntött úgy idén a bank, hogy az EXIM Exportösztönző Magántőkealapnak juttatott 40 milliárd forintos tőkeemeléssel tovább erősíti programját. Az Indexen megjelent állításokkal szemben a teljesen transzparensen, a hazai és nemzetközi standardok szerint végrehajtott tőkeemelésnek köszönhetően, és a GB & Partners irányítása mellett az Alap megerősítve folytathatja tevékenységét.

„A tőkelemelés új lehetőséget teremt az érett, külföldi terjeszkedés előtt álló vállalatok számára. Az Eximbank forrásaival és a GB & Partners csapatának szakmai támogatásával újabb sikeres hazai vállalkozások számára nyílik meg a kapu a nemzetközi piacok felé. Büszkék vagyunk az eddigi eredményeinkre, amelyek meggyőzték az Eximbankot arról, hogy érdemes megerősíteni a programot” – emelte ki Petheő Tamás, a GB & Partners igazgatósági tagja.

Forrás: Origo

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Batáta, a bakhátak új királya

    A nagypapa 5 évvel ezelőtt cukros lett. Berki Mihály és családja ekkor kezdett el kutakodni, vajon mivel lehetne úrrá lenni a betegségen, és valaki a batátát, vagyis az édesburgonyát ajánlotta. Ők lassan, fokozatosan elkezdték termeszteni a növényt. A nagyapa, Plásztán Mihály ma 86 éves és köszöni jól van, a korának megfelelően.

  • Óriási lehetőségek nyílnak a versenyképesség növelésére

    A 39. AGROmashEXPO első szakmai programja a Szántóföldi Szakmai Nap volt, mely a Gabonatermesztők Országos Szövetségének szervezésében, számos szakember részvételével foglalkozott az agrárágazat aktualitásaival. Szóba kerültek az idei évben életbe lépő, hiánypótló pályázati lehetőségek, napjaink főbb kihívásai és a hosszú távra szóló fejlesztések lehetséges irányai is.

  • Szlovákia: elrugaszkodást az agrárpiacon!

    Egyik napról a másikra ránk törő időjárási szélsőségek, növekvő termelési költségek, csökkenő felvásárlási árak, és mindezekhez még a koronavírus-járvány. Pedig eddig is sok egyéb teher nehezedett a szlovákiai agrártermelők vállára. Vajon mennyire jók az idei kilátásaik? Mi az esélye a szlovákiai agrárpiac elrugaszkodásának?

Címkék

Legtöbbet megtekintett