Keressen minket

Hírek

Origo: Várakozáson felül teljesítő tőkealapokat bővített az Eximbank

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az Origo pénteken megjelent cikkében kifejtette hogy, csütörtökön az Index alapvető tények ismerete nélkül kezdett összeesküvéseket gyártani az Eximbankról, azt sugallva ezzel, hogy valamilyen sötét összejátszás folyik a háttérben, ezzel próbálták lejáratni a rendkívül sikeres pénzintézetet. 

A liberális portál kifogásolja, hogy egyébként mindössze az eddigi eredményeknek köszönhetően jelentős, 40 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre az Eximbank az általa alapított és a GB & Partners által kezelt EXIM Exportösztönző Magántőkealapban. Ennek pedig pusztán az a célja, hogy hogy megerősített keretek között folytatódhasson a 2016-ban megkezdett gazdaságfejlesztési és exporttámogató program. Az Indexnek többek között az is a gondja, hogy nem talált erről közleményt.

Fontos tudni azt is, hogy a világon összesen 85, az Eximbankhoz hasonló „promotional bank” működik, többek között olyan OECD-országokban, mint Németország és Franciaország, de számos fejlődő országban is így stimulálják a gazdasági növekedést. Az elmúlt években a hitelezési tevékenység mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a tőkeprogramok. Ezt felismerve a hazai Eximbank 2013-ban elindította saját tőkefinanszírozási programját, így ma már 10 hazai és nemzetközi tőkealapban rendelkezik tulajdonrésszel.

A program eredményességét jól mutatja, hogy a GB & Partners által kezelt EXIM Növekedési Magántőkealap és az EXIM Exportösztönző Magántőkealapba tartozó cégek 2018-ban már több mint 10 milliárd forintos árbevételt értek el, amelynek fele exportból származott.

Az Alapból jutott forráshoz mások mellett a Nanushka divatmárka is, melynek köszönhetően megtízszerezte árbevételét, elérve a 3 milliárd forintos forgalmat és a 300 millió forintos EBITDA-t. A Nanushka neve azért fontos, mert az Index azt is kifogásolta, hogy az Origo megírta egy magyar cég gazdasági sikereit.

Az Alap ezen kívül segítette például az egyedülálló gyógyszerhatóanyag-tisztító technológiát fejlesztő RotaChrom piacra lépését is, amely tavaly 3,1 milliárdos éves árbevételt és 1 milliárd forint fölötti eredményt ért el – a néhány évvel ezelőtti pár százmillió forint után.

Az Exim-alapok eddigi sikere alapján döntött úgy idén a bank, hogy az EXIM Exportösztönző Magántőkealapnak juttatott 40 milliárd forintos tőkeemeléssel tovább erősíti programját. Az Indexen megjelent állításokkal szemben a teljesen transzparensen, a hazai és nemzetközi standardok szerint végrehajtott tőkeemelésnek köszönhetően, és a GB & Partners irányítása mellett az Alap megerősítve folytathatja tevékenységét.

„A tőkelemelés új lehetőséget teremt az érett, külföldi terjeszkedés előtt álló vállalatok számára. Az Eximbank forrásaival és a GB & Partners csapatának szakmai támogatásával újabb sikeres hazai vállalkozások számára nyílik meg a kapu a nemzetközi piacok felé. Büszkék vagyunk az eddigi eredményeinkre, amelyek meggyőzték az Eximbankot arról, hogy érdemes megerősíteni a programot” – emelte ki Petheő Tamás, a GB & Partners igazgatósági tagja.

Forrás: Origo

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Sikerül-e megállítani az ázsiai óriás lódarazsat?

    Az elmúlt napokban kaptunk hírt az ázsiai óriás lódarázs (Vespa mandarinia) első, sikeresen elpusztított fészkeiről az Egyesült Államokban. Ez a lódarázsfaj nem azonos az Európában, főként Franciaországban jelentősen elterjedt és egyre terjedő kisebb betolakodóval, az ázsiai lódarázzsal (Vespa velutina), melyről már újságunk hasábjain többször tudósítottunk.

  • Márka üdítőital: a magyar szabadalom

    Jövőre lesz 50 éve, hogy Budafokon elkészült az első MÁRKA szőlő ízű szénsavas üdítőital-minta a pincegazdaságok kutató laboratóriumában (BKKL).

  • Idén drasztikusan kevesebb svájci csoki fogyott

    Több, mint 14 százalékkal kevesebb csokoládét adtak el a svájci gyártók idén, mint egy éve, melynek fő oka, hogy a vendéglátóiparban - elsősorban a éttermekben és a hotelekben - a járvány miatt jelentősen visszaesett a forgalom.

Címkék

Legtöbbet megtekintett