Keressen minket

Hírek

Összecsapásba torkollt egy szíriai menedékkérő kitoloncolása Lipcsében

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Szerda hajnalig tartó összecsapásba torkollt Lipcsében, hogy a rendőrség megpróbált visszatoloncolni Spanyolországba egy szíriai menedékkérőt, a rendőröket több százan kövekkel és palackokkal dobálták meg – írja a Bild című német tömeglap honlapja.

A szászországi rendőrség tájékoztatása szerint 20 óra 30 perckor vonultak ki a rendőrök a Lipcse keleti részén fekvő Hildegardstrasséra, hogy őrizetbe vegyék a menedékkérőt, aki Spanyolországban lépett be az Európai Unió területére, ezért a menekültügyi eljárását is ott kell lefolytatni.

Eleinte mintegy 30 békés tiltakozó akadályozta az intézkedést, ám a tömeg hamarosan körülbelül 500 fősre duzzadt, és a rendőrökre támadt. A Leipziger Volkszeitung című helyi lap szerint a rendőrök könnygázzal és gumibottal léptek fel a rájuk támadó tömeg ellen, 11 rendőr megsérült, és három rendőrautóban károk keletkeztek. A lap szerint a tiltakozók között is voltak sebesültek, de a számuk ismeretlen.

Jürgen Kasek zöldpárti politikus a Twitteren tett közzé képeket az utcai összecsapásról, melyeken az látszik, hogy a jogszerű kitoloncolást akadályozó tömeg bútorokkal barikádozta el az utcát. A rendőri intézkedés 1 óra 30 körül ért véget. A lipcsei rendőrség tudatta, hogy a kitoloncolandó férfit sikerült őrizetbe venni, először rendőrautóba ültették, majd rendőrök sorfala között a tömegen át vezették el a helyszínről. Ezt követően folytatódott a tömegtüntetés és a blokád miatt több rendőr és jármű is az utcában rekedt, amikor pedig megpróbálták őket kihozni onnan, ismét repülni kezdtek a kövek és a palackok. A rendőrség szerint hajnali 3 órára nyugodott meg a helyzet.

Roland Wöller szászországi belügyminiszter a történtek után megdöbbentőnek nevezte, hogy a tömeg milyen dühvel és erőszakkal támadt a munkájukat végző rendőrökre. Egyúttal a történteket a jogállamiság elleni támadásnak nevezte. Juliana Nagel, a Baloldal politikusa viszont a rendőröket tette felelőssé az erőszak miatt, és úgy vélte, hogy a kitoloncolást megakadályozni óhajtók a város humanista arcát mutatták meg.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget

Címkék

Legtöbbet megtekintett