Keressen minket

Hírek

Palócok élőlánca a határon, Kalonda és Ipolytarnóc között

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A Palócok élőlánca a határon című rendezvény résztvevői a szlovák-magyar határon átvezető út mentén, a felvidéki Kalondánál 2019. július 19-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Július 19-én, pénteken délután szervezték meg a palócok élőláncát Kalonda és Ipolytartnóc között, a határon. A rendezvény a palóc határkereszt 2018-as állításának méltó folytatása.

A Kalonda közötti Ipolytarnóc határátkelőhely több szempontból is egy szimbolikus hely. Ettől a ponttól lett 1920-ban elválasztó határfolyó az Ipoly. Itt halad át az egykori Nógrád megye első vasútvonala, a 123 éves Losonc–Balassagyarmat–Aszód vasútvonal, amelyet kettévágott a trianoni határ. Ezt a szakaszt használták 1945 után a Losonc környéki magyarok kitelepítésére. Ez a hely a felvidéki magyar régiósáv mértani középpontja, innen nyugatra 250 km-re van Pozsony, keletre, 250 km-re pedig Ágcsernyő.

Ugyanakkor a hely mégis a felvidéki magyarság leggyengébb láncszeme, mert a Losonc környéki kis magyar-palóc falvakban már mindenütt jóval 50% alá csökkent a magyarság aránya. Egyedül Kalonda tartja magát 50% fölött – fogalmaz a közleményben Papp Sándor szervező, a Pro Kalondiensis Polgári Társulás elnöke.

Mint az egyesület vezetője hozzátette: „Ezért is szervezzük a palócok élőláncát a határon összefogva több mint 70 településsel a határ mindkét oldaláról, sőt vendégeink lesznek a Kárpát-haza és Európa 14 országából, akik szintén részt vesznek majd az élőláncban.”

A rendezvény Ipolytarnócon kezdődött szabadtéri szentmisével, majd a kalondai vámház udvarán folytatódott ünnepi műsorral. Az élőlánc a jelenlegi határvonaltól rendeződött Ipolytarnóc, illetve Kalonda irányába a közúton.  A határvonalon a rendezvény előtt megszentelt magyar kenyeret kísérő díszőrség állt fel. Az élőláncot látványelemekkel gazdagították.

A rendezvény végén a galántai Omega Revival együttes adott koncertet a szabadtéri színpadon.

Forrás: Felvidék.ma

 

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Öko-minigazdaság asztalmagasságban

    Megesik, hogy a kertünk nem igazán alkalmas zöldségtermesztésre. Lekövezett az udvar, rossz minőségű a talaj, kicsi az alapterület, városi környezetben, vagy épp egy közintézmény udvarán vagyunk. Semmiről sem kell lemondanunk! Függetleníthetjük magunkat a talajtól, sőt akár erkélyen is gazdálkodhatunk.

  • Pöttyös tehenek, de ez még nem a végeredmény

    Barátságos pofájú, szarvak nélküli, fekete-fehér pöttyös borjak sétálnak egy Drávához közeli legelőn, akik rendhagyó keresztezés eredményeként látták meg a napvilágot. Úri huncutság a kísérletezés a húsmarhával, de akár csoda is lehet belőle – véli Mihalecz András.

  • Folytatódik a fagymentes idő

    Az első fagyok megjelenése ilyenkor már országszerte esedékes szokott lenni, idén azonban eddig még csak néhol alakult ki gyenge fagy, és a következő napokban sem kell számítani komoly lehűlésre. Csapadék azonban több napon is várható majd, mely hátráltatja az őszi búza vetését és a kukorica aratását is.

Címkék

Legtöbbet megtekintett