Keressen minket

Hírek

Palócok élőlánca a határon, Kalonda és Ipolytarnóc között

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A Palócok élőlánca a határon című rendezvény résztvevői a szlovák-magyar határon átvezető út mentén, a felvidéki Kalondánál 2019. július 19-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Július 19-én, pénteken délután szervezték meg a palócok élőláncát Kalonda és Ipolytartnóc között, a határon. A rendezvény a palóc határkereszt 2018-as állításának méltó folytatása.

A Kalonda közötti Ipolytarnóc határátkelőhely több szempontból is egy szimbolikus hely. Ettől a ponttól lett 1920-ban elválasztó határfolyó az Ipoly. Itt halad át az egykori Nógrád megye első vasútvonala, a 123 éves Losonc–Balassagyarmat–Aszód vasútvonal, amelyet kettévágott a trianoni határ. Ezt a szakaszt használták 1945 után a Losonc környéki magyarok kitelepítésére. Ez a hely a felvidéki magyar régiósáv mértani középpontja, innen nyugatra 250 km-re van Pozsony, keletre, 250 km-re pedig Ágcsernyő.

Ugyanakkor a hely mégis a felvidéki magyarság leggyengébb láncszeme, mert a Losonc környéki kis magyar-palóc falvakban már mindenütt jóval 50% alá csökkent a magyarság aránya. Egyedül Kalonda tartja magát 50% fölött – fogalmaz a közleményben Papp Sándor szervező, a Pro Kalondiensis Polgári Társulás elnöke.

Mint az egyesület vezetője hozzátette: „Ezért is szervezzük a palócok élőláncát a határon összefogva több mint 70 településsel a határ mindkét oldaláról, sőt vendégeink lesznek a Kárpát-haza és Európa 14 országából, akik szintén részt vesznek majd az élőláncban.”

A rendezvény Ipolytarnócon kezdődött szabadtéri szentmisével, majd a kalondai vámház udvarán folytatódott ünnepi műsorral. Az élőlánc a jelenlegi határvonaltól rendeződött Ipolytarnóc, illetve Kalonda irányába a közúton.  A határvonalon a rendezvény előtt megszentelt magyar kenyeret kísérő díszőrség állt fel. Az élőláncot látványelemekkel gazdagították.

A rendezvény végén a galántai Omega Revival együttes adott koncertet a szabadtéri színpadon.

Forrás: Felvidék.ma

 

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

    A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

  • Népszerű réspiaci termék - Cukkinivirág

    A cukkinivirág remek hiánypótló termék, fogalmazott Claudio Peiro­ne, az olaszországi Villanova Mon­dovìban (Cuneo megye) működő családi vállalkozás vezetője. A száz éve alapított családi vállalkozás elsősorban alma és körte termesztésére szakosodott, de nyaranta cuk­kinivirágot is értékesítenek.

  • Németországban is engedélyezték az orvosi kannabisz értékesítését

    Néhány európai országban már megengedett a kannabisz gyógyá­szati célú forgalmazása. 2021 júniusától Németország is követi a példát, és elkezdi – egyelőre kizárólag gyógyszertárakban – az orvosi kannabisz értékesítését.

Címkék

Legtöbbet megtekintett