Keressen minket

Hírek

Potápi: a magyar és a szerb kormány együttműködésének ékes példája a Zentai Gimnázium kibővítése

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A Zentai Gimnázium új épületszárnya a magyar és a szerb kormány támogatásának köszönhetően épült fel, és ez a beruházás ékes példája annak, hogyan tud a két ország közösen munkálkodni a térség felemelkedése érdekében – emelte ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Zentán.


Fotó: Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke (b), Újházi Éva gimnáziumigazgató és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár (j) a Zentai Gimnázium új épületszárnyának átadásán 2019. április 3-án. Az új épületszárny a magyar kormány támogatásával épült. MTI/Rosta Tibor

Az 1906 és 1910 között épült gimnázium kibővítését a magyar kormány 120 millió forinttal, a szerb kormány pedig 172 millió dinárral (470 millió forint) támogatta. A mintegy 500 négyzetméteres új épületben hat teljesen felszerelt szaktanterem, ebédlő és mozgássérült bejáró kapott helyet. 

Potápi Árpád János rámutatott, hogy a magyar kormány továbbra is kész arra, hogy “minden támogatást megadjon a külhoni magyar gyerekeknek és fiataloknak ahhoz, hogy lakóhelyükön részesüljenek minőségi tudásban és közösségük hasznos tagjává válhassanak”. 

Hozzátette, 2019-ben, a külhoni magyar gyerekek évében is azon dolgozik a Nemzetpolitikai Államtitkárság, hogy minden korosztály számára jobb és élhetőbb körülményeket tudjon teremteni minden magyar régióban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében a Vajdaságban hat szórványóvodai központot alakítanak ki, 17 óvodát újítanak fel, és csaknem hetven játszóteret hoznak létre. A beruházások egy része már el is készült. 

Az államtitkár közölte, hogy a régiós szakképzési tervek megvalósítása ugyancsak folytatódik, és ennek köszönhetően az utóbbi években valamennyi magyar nyelven is oktató vajdasági szakképző intézmény támogatásban részesült. Emellett az államtitkárság a jövőben is támogatja a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács oktatási programjait, köztük a felsőoktatási ösztöndíjprogramot, amelynek révén a vajdasági magyar fiatalok hathatós segítséget kapnak a továbbtanulásukhoz, illetve a szülőföldre való visszatérésükhöz.

Az államtitkár aláhúzta, hogy a vajdasági magyarságban van akarat és életerő, és utat tud mutatni a többi magyar régiónak is. A politikus beszélt arról, hogy a Kárpát-medencében elsőként a vajdasági magyarságnak sikerült kiharcolnia a személyi elvű autonómiát, itt indulhatott útjára elsőként a magyar kormány nagy volumenű gazdaságfejlesztési programja, a közösség példamutató egységének köszönhetően a vajdasági magyarságnak szilárd érdekképviselete van a politikai élet minden szintjén, és ez segített hozzá ahhoz is, hogy a magyar-szerb kapcsolatok minden korábbinál jobbá váljanak.

Potápi Árpád János részt vett a felújított bácskossuthfalvi első világháborús emlékmű ünnepélyes átadásán is szerdán, és örömének adott hangot, hogy a Magyarország és Szerbia közötti megbékélés már lehetővé teszi, hogy az első világháborús emlékművek régi formájukban állíthatók helyre, és méltó módon lehet megemlékezni a nemzeti történelemről. “Ez a méltó módon történő megemlékezés járul hozzá ahhoz, hogy a közös történelmünknek a vitás kérdéseit meg tudjuk beszélni, és a történelmi megbékélés útján előre tudjunk haladni” – tette hozzá. 

Az eredeti szoborcsoportot 1942-1943-ban emelte a közösség, mert méltóképpen akart megemlékezni arról a több mint 300 bácskossuthfalvi magyarról, aki az életét vesztette az első világháborúban. Az emlékművet Matzon Frigyes magyarországi szobrászművész készítette. 

Potápi Árpád János köszönetet mondott a Vajdasági Magyar Szövetségnek és a szerbiai Magyar Nemzeti Tanácsnak az utóbbi években végzett munkájáért, mert ennek volt köszönhető, hogy a magyar-szerb megbékélés óriásit tudott előrelépni, és ebből nemcsak a magyarok profitáltak, hanem a velük együtt élő más nemzetiségek is. A vajdasági magyar közösségnek is köszönetet mondott azért, hogy az elmúlt években a közös munka során célokat és terveket fogalmaztak meg, és ezekhez tudott a magyar kormány támogatást nyújtani. “A közös erőfeszítéseknek és a kölcsönös munkának volt köszönhető mindaz a történelmi siker, amelyet az elmúlt esztendőkben értünk el” – szögezte le.

Emlékeztetett arra, hogy május 26-án európai parlamenti választások lesznek, amelyen már a magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is részt vehetnek, ezért arra kérte a jelenlevőket, hogy éljenek jogukkal, és menjenek el szavazni. “Közösen tegyünk mindazért, hogy a jövőnket itt, Európában biztosítottnak tudjuk” – húzta alá.

Forrás. MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az akácméz mindent visz

    Ha az akác jól fizet, akkor a méhésznek nem lehet rossz szezonja. Ez a régi igazság látszik beigazolódni idén is, holott még csak a nyár közepén tartunk. És arra is emlékszünk, hogy a tavaszi indulás nem volt túl biztató.

  • Az idő bizonyított: jó döntés volt

    Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

  • Virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

    Immár 19. alkalommal rendezte meg Budapest 13. kerületének önkormányzata a Gyöngyösi sétányon az egynyárivirág-bemutatót és kertbarát sétát. A sétányon idén is több ezer tő egynyári virágot ültettek ki.

Címkék

Legtöbbet megtekintett