Keressen minket

Hírek

Potápi: bővül a Határtalanul! Program

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A jövőben anyaországi középiskolás diákok is utazhatnak külhoni magyar területekre osztálykirándulásokra aHatártalanul! program keretében, e célra 600 millió forint áll rendelkezésre – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szerdán Budapesten. A program felhívásai március 1-jén jelennek meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján.


Fotó:Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart aHatártalanul! program átalakításáról és kibővítéséről, és ismertette a program friss pályázati kiírásait a budapesti Roosevelt Irodaházban 2019. február 27-én. MTI/Soós Lajos

Potápi Árpád János elmondta: emellett 1,3 milliárd forintot különítenek el a középiskolák közötti együttműködésekre, a hetedikeseknek szervezett osztálykirándulásokra 3 milliárd forintot. Így összesen a program kerete több mint 5, 5 milliárd forint.

Az államtitkár jelezte: új elem, hogy a támogatások maximális összegének megállapításakor figyelembe veszik a kirándulás távolságát, hosszát.

Változás az is, hogy két szülő is lehet kísérő az utazás során, rendezték emellett a kísérő pedagógusok díjazását is, minden 10. diák után fizetnek egy pedagógust vagy oktatást-nevelést segítő kísérőt.

Kisebb létszámú iskolák esetében 2-3 intézmény közösen is szervezhet utazást – ismertette Potápi Árpád János. Hosszabb útvonal esetén magyarországi szállásköltség, saját autóbusszal történő utazás költségei is elszámolhatók lesznek.

Újdonság még az előző évekhez képest, hogy a program a diákok utazása mellett központi programelemekkel – Kárpát-medencei irodalmi úti kalauzzal, Rákóczi nyomában úti kalauzzal,Határtalanul! turisztikai rendezvénnyel, pedagógusoknak szóló nemzetpolitikai képzésekkel – bővül.

Közlése szerint március 1-jén jelennek meg az új felhívások, pályázni április 30-ig lehet.

Kitért arra is, hogy minden magyarországi megyében – március-áprilisban – tájékoztató napokat tartanak majd a programról.

Nagyon sok gyermeket, szülőket, tanárokat érint ez a lehetőség, amit 2010 óta biztosít a magyar kormány – mutatott rá az államtitkár, kiemelve, hogy ezóta 300 ezer anyaországi diák látogatott el a határon túlra.

A nemzetpolitikai államtitkár ismertette a kárpátaljai magyar bázisiskolák fejlesztési programját is. E célra további három ütemben több mint 10 milliárd forintot különítettek el. A programnak köszönhetően 64 magyar tannyelvű oktatási intézmény felújítása, bővítése, fejlesztése valósulhat meg. A három ütem négy fejlesztési irányt tartalmaz, érinti a líceumokat, a gimnáziumokat, a szórvány- és a romaprogramot.

A 2019-20-as ütemben több mint 3,5 milliárd forintból kilenc kárpátaljai közoktatási intézmény teljes körű felújítása, bővítése valósulhat meg. Ilyen a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium. A 2020-21-es ütemben szintén közel ilyen összegből 21 intézményt fejlesztenek, bővítenek, míg 2021-22-ben a munkákra több mint 3 milliárd forint áll rendelkezésre 35 intézmény számára.

Az államtitkár hangsúlyozta: a 150 ezres kárpátaljai magyar közösség mindig számíthat a magyar kormányra.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A vírushelyzetben sem lettek sokkal környezettudatosabbak a magyarok

    A világjárvánnyal sokunk bizonyára átértékelte világszemléletét, az élethez való viszonyát. Jól látható a világ társadalmi, gazdasági, természeti törékenysége, ahogy egyik napról a másikra a feje tetejére állt az eddig oly szokványosnak vélt lét. A pandémia mellett mind jelentősebb problémaként megjelenő klímaváltozással szemben a globális környezetvédelmi intézkedések lehetnek megoldások.

  • Gyógynövények - Harmadik nemzedék, harmincéves üzem

    Nagy Balázs nagypapája, Mihály már a rendszerváltás előtt is gyógynövényekkel foglalkozott, 1991-ben pedig megalapította saját vállalkozását. Az idén harmincéves cég főtevékenysége nem változott az évtizedek folyamán, ám a feldolgozás során a gyűjtött alapanyagok rovására nőtt a termesztett gyógynövények aránya.

  • Vissza a lótenyésztéshez

    A Festeticsek Fenékpusztán található egykori épületegyüttese nemcsak őrzi a múltat, hanem a jövőt is magában hordozza. Az egykori majorság mintegy 1,4 milliárd forintból újulhat meg egy vissza nem térítendő uniós támogatásnak köszönhetően.

Címkék

Legtöbbet megtekintett