Keressen minket

Hírek

Potápi: ma már a fiatalok is büszkék székely származásukra

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Ma már a bukovinai székely gyerekek, fiatalok is büszkék székely származásukra – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Bonyhádon, a 41. alkalommal megrendezett székely bálon.

Ma már a bukovinai székely gyerekek, fiatalok is büszkék székely származásukra – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Bonyhádon, a 41. alkalommal megrendezett székely bálon.


Fotó:bonyhad.hu

Potápi Árpád János a völgységi város egyik legnagyobb kulturális rendezvényén felidézte: a bukovinai székelység 1978-ban vált széles körben ismertté a Kárpát-medencében, miután a Röpülj páva elnevezésű vetélkedőt az izményi, aparhanti, bonyhádi székelyek nyerték meg. A siker nyomán megerősödött a hagyományőrzés, a székely emberek, főleg a fiatalok azután már nem szégyellték székely mivoltukat – mondta, hozzátéve: /”azóta egyesületek, tánccsoportok, hagyományőrző rendezvények jöttek létre, amelyeken meg tudjuk mutatni magunkat/”. A hagyományőrzés fejlődését mutatja, hogy a bonyhádi székely bálon évente több mint ötszázan vesznek részt. Emlékeztetett arra is, hogy 1989-ben létrejött a Bukovinai Székelyek

Országos Szövetsége, székházat hoztak létre, címert alkottak, Kismányokon pedig felépítettek egy tradicionális bukovinai székely portát. A Bukovinából elszármazott székelyek egyre többet vesznek részt az erdélyi rendezvényeken is, például az Ezer székely leány találkozóján, a csíksomlyói búcsúban, /”ma már a Székelyföldön is felfigyelnek ránk és tudnak rólunk/” – fogalamazott a bukovinai székely származású politikus. Hangsúlyozta, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság támogatja a szövetség harminc éves jubileumának programjait. Illés Tibor, a szövetség elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a szervezet azért alakult, hogy segítséget adjon a székely egyesületeknek, amelyek száma gyarapodik, és ma már tizenegy határon túli tagegyesület is van.

Szabó Tibor (Fidesz-KDNP), Bonyhád alpolgármestere a város fontos részének nevezte a bukovinai székelyeket, akik az ott élők harminc százalékát teszik ki. A Vörösmarty Mihály Művelődési Központban rendezett bálban, amelyet a Völgység táncegyüttes műsora nyitott meg, a szövetség 25 tagegyesületétől – köztük Garáról, Tevelről, Nagymányokról, Hidasról – érkeztek vendégek, és részt vettek az eseményen az erdélyi Borszékről – Bonyhád testvérvárosából – jött csoport tagjai is.

Forrás: Magyar Szó

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Törpe görögdinnye üvegházban?

    Egy belgiumi paradicsomtermesztő üvegházban érdekes ötlettel álltak elő: görögdinnyét kezdtek termeszteni hidropóniás technológiával.

  • Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

    A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

  • Népszerű réspiaci termék - Cukkinivirág

    A cukkinivirág remek hiánypótló termék, fogalmazott Claudio Peiro­ne, az olaszországi Villanova Mon­dovìban (Cuneo megye) működő családi vállalkozás vezetője. A száz éve alapított családi vállalkozás elsősorban alma és körte termesztésére szakosodott, de nyaranta cuk­kinivirágot is értékesítenek.

Címkék

Legtöbbet megtekintett