Keressen minket

Hírek

Rákóczi-díjjal köszönték meg az iskola újraindításához nyújtott segítséget

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Rákóczi-díjjal tüntetett ki a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium öt olyan személyiséget, akinek fontos szerepe volt abban, hogy e tanévtől újraindulhatott az iskola.


Fotó: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond, miután átvette a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium Rákóczi-díját Marosvásárhelyen, a román tannyelvű Unirea Főgimnáziummal közösen használt díszteremben 2019. április 4-én. A római katolikus gimnázium Rákóczi-díjjal tüntetett ki öt olyan személyiséget, akinek fontos szerepe volt abban, hogy e tanévtől újraindulhatott az iskola. Jobbról Tamási Zsolt, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium igazgatója (j2). MTI/Boda L. Gergely

A díjat Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Holló László, Római Katolikus Státus ügyvezető igazgatója, Szabó Ödön képviselő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatási szakpolitikusa, Székely Szilárd tanár, aki ideiglenesen látta el a tanintézet igazgatói feladatait, amíg Tamási Zsolt korábbi és jelenlegi igazgató nem tölthette be a tisztségét, és Márton Gyöngyvér, a szülői bizottság elnöke vehette át a csütörtök esti ünnepségen.

Tamási Zsolt igazgató elmondta: hagyományt szeretnének teremteni a Rákóczi-díj átadásból. Megjegyezte: II. Rákóczi Ferencet, az iskola névadóját 1707-ben április ötödikén iktatták be Erdély fejedelmi tisztségébe, így ez a nap az iskola ünnepe is. Az ünnep előestéjén pedig azoknak adnak Rákóczi-díjat, akinek létét, fennmaradását köszönheti az intézmény. Hozzátette: a díjhoz oklevél, érem és kristály tartozik. Utóbbi kapcsán megjegyezte: értékes, de törékeny, odafigyelést igényel, amiként a marosvásárhelyi katolikus gimnázium is.

A díjátadó után Potápi Árpád János államtitkár a magyar közmédiának elmondta: a családok és a nemzet életében is van egy-egy olyan nehéz időszak, ami összefogásra sarkall. Megjegyezte: a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium megszüntetése majd újraindítása nemcsak Marosvásárhelynek, hanem az egész magyarságnak az egyik fontos ügye volt, sőt általános emberi jogi kérdéseket is felvetett, melyek román támogatókat is vonzottak.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben Stefan Somesan és Tamási Zsolt ellen. Az ügyészségi vizsgálat és az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése a Római Katolikus Gimnázium megszűnéséhez vezetett.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót.

Az iskola az oktatási tárca tavaly augusztus 9-én elfogadott rendelete alapján nyithatta meg ismét kapuját a szeptemberi tanévkezdéskor, immár II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium néven.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Népszerű réspiaci termék - Cukkinivirág

    A cukkinivirág remek hiánypótló termék, fogalmazott Claudio Peiro­ne, az olaszországi Villanova Mon­dovìban (Cuneo megye) működő családi vállalkozás vezetője. A száz éve alapított családi vállalkozás elsősorban alma és körte termesztésére szakosodott, de nyaranta cuk­kinivirágot is értékesítenek.

  • Németországban is engedélyezték az orvosi kannabisz értékesítését

    Néhány európai országban már megengedett a kannabisz gyógyá­szati célú forgalmazása. 2021 júniusától Németország is követi a példát, és elkezdi – egyelőre kizárólag gyógyszertárakban – az orvosi kannabisz értékesítését.

  • Viszik a pollenek

    Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a COVID-19 fertőzési rátája és az országos allergiatérkép által tükrözött pollenkoncentráció között. Vizsgálatuk szerint minden egyes virágporszemcse vírusok százainak a szállítására képes, márpedig csak a fák köbméterenként akár 100 gramm pollent ereszthetnek a környezetükbe.

Címkék

Legtöbbet megtekintett