Keressen minket

Hírek

Rétvári: a visszaélések megakadályozása érdekében módosító javaslatot nyújtottak be a köznevelési törvényhez

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Vezető kép: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 24-én. Mellette Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A visszaélések megakadályozása és az egységes elbírálások érdekében módosító javaslatot nyújtottak be a köznevelési törvényt is érintő kormányzati előterjesztéshez – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Rétságon.

Rétvári Bence egy más témában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a módosítás célja az eredeti kormányzati szándék megerősítése.

Tájékoztatása szerint minimálisra akarják szorítani a visszaéléseket, mert korábban iskolák és jegyzők különböző gyakorlatot folytattak a magántanulói viszony, illetve az iskolai felmentés ügyében. “Azt szeretnénk”, ha ezekben az ügyekben egységes lenne a gyakorlat, mert ez szolgálja a gyerekek, a családok érdekét – mondta.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormánynak kifejezett célkitűzése volt a hároméves kortól kötelező óvoda, az óvodai nevelésről szóló módosítás pedig azt tartalmazza, hogy az utolsó év még inkább iskola-előkészítő év is legyen, ezzel nagyobb arányban biztosítva a gyerekek iskolaérettségét.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy a magántanulói viszony sok esetben nem azt jelentette, hogy valakinek valóban szüksége volt erre sporttevékenység, betegség vagy külföldre költözés miatt, hanem sokszor így akarták “kiszórni a problémás gyerekeket”.

A módosítások azt is célozzák, hogy senki ne eshessen ki a köznevelés rendszeréből – hangoztatta az államtitkár.

A köznevelési törvényt is érintő előterjesztést a múlt héten kezdte tárgyalni az Országgyűlés. A kormányzati előterjesztés érinti egyebek mellett az intézményvezetőket, a magántanulói jogviszonyt és a tankönyvellátás szabályozását.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget

Címkék

Legtöbbet megtekintett