Keressen minket

Sport

Selmeci Attila: ez az évszázad egyik legnagyobb eredménye

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Milák Kristóf örül, miután óriási világcsúccsal lett aranyérmes a 200 méteres férfi pillangóuszás döntőjében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én. A 19 éves magyar versenyző 1:50.73 perces idővel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, 1:51.51-es rekordját adta át a múltnak. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Milák Kristóf edzője, Selmeci Attila szerint tanítványa 200 méter pillangón úszott világcsúcsa az évszázad egyik legnagyobb eredménye.

“Az elmúlt években végig csúcsra volt járatva ez a gyerek, kemény voltam, egy olyan programot diktáltam, amely nehezen volt teljesíthető, de utólag valószínűleg ő is belátja, hogy megérte az a sok munka” – mondta a tréner a magyar sajtó munkatársainak a kvangdzsui világbajnokságon.

A 19 éves versenyző 1:50.73 perces idővel nyert aranyérmet, ezzel 78 századot (!) vert a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps 2009-es világrekordjára (1:51.51).

“Majdnem nyolc tizeddel javította meg Michael Phelps szinte megdönthetetlennek hitt világcsúcsát, ez az évszázad egyik legnagyobb eredménye” – nyilatkozta a tréner, aki Sós Csaba szövetségi kapitánynak is köszönetet mondott. “A kapitány nagyon okosan kiszámolta, hogy legalább tíz nappal korábban jöjjünk ki. Az első öt napban gyakorlatilag csak lézengtünk. Nagyon oda kell erre figyelni, persze vannak ennek anyagi oldalai, de az eredmények igazolják. Fontos lesz ez majd az olimpia szempontjából is, kerül amibe kerül, ha azt akarjuk, hogy a versenyzőink eredményesen szerepeljenek”.

Selmeci elmondta, ez a mostani teljesítmény elsősorban annak köszönhető, hogy Milák pályafutása során talán először teljesen kipihenten indult egy versenyen, ugyanakkor nem gondolta volna, hogy ebből egy ilyen szenzációs idő jön ki.

“Mielőtt kijöttünk, azt gondoltam, hogy körülbelül 1:52.50-es idő kell majd a győzelemhez. Az első száz méter után picit aggódtam, mert 52.88-cal kezdett, Chad Le Clos elvitte magával, de százötvennél már láttam, hogy bírni fogja és meg fogja nyerni. Ugyanakkor a világcsúcsot csak akkor vettem észre, amikor megláttam az eredményjelzőt, percekig hitetlenkedve álltam ott” – idézte fel a finálé pillanatait Selmeci Attila. Megjegyezte, ő a Széchy Tamás-, Kiss László-féle iskola híve, azaz a kemény munkában hisz. Hozzátette, nehéz helyzetbe kerültek, amikor Érdről el kellett jönniük, ezért különösképpen hálával tartozik a Honvédnak és Gergely István elnöknek azért, hogy csatlakozhattak az egyesülethez, amely a legjobb körülményeket biztosította számukra.

“Kristóf egy zseni az úszók között, egy különc, néha nem könnyű vele foglalkozni” – jellemezte tanítványát a tréner. Elmondta, fontos volt, hogy az alapvetően egyedül készülő versenyzője mellé olykor-olykor másik klubból is csatlakoztak társak, akik megkönnyítették a közös munkát. Ilyen volt Kapás Boglárka és edzője, Virth Balázs, valamint Kalmár Ákos és trénere, Pass Ferenc vagy éppen Turi György. “Azt gondolom ez a jövő, függetlenül attól, hogy ki melyik klubban úszik, dolgozzunk össze.”

A folytatással kapcsolatban Selmeci Attila elmondta, a világbajnokságon még hátra van a 100 méter pillangó, amelyen Milák két évvel ezelőtt a Duna Arénában ezüstérmet szerzett:

“Ott 50.62-vel lett második, és bár idén kifejezetten csak a kétszázra készültünk, azt gondolom, most olyan feldobott állapotban van, hogy akár megint képes lehet 51 másodpercen belül úszni”.

Selmeci Attila leszögezte, újdonsült világbajnoka legfeljebb három hét pihenőt kap a vb után, mert utána indul a felkészülés a tokiói olimpiára, amelyen a magyar küldöttség egyik elsőszámú aranyvárományosa.

Milák a magyar úszósport 30. nagymedencés világbajnoki aranyát nyerte, a felnőttek között először állt a dobogó tetején vb-n. A nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében győztes Rasovszky Kristóf és a 200 méter vegyesen sorozatban negyedik sikerét arató Hosszú Katinka után ő harmadik magyar dobogós, egyben győztes a Koreai Köztársaságban zajló vb-n.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Nemzetközi borturisztikai díjat nyert a Taste Hungary

    Nemzetközi díjat nyert a magyar borok kóstoltatásával és nemzetközi megismertetésével több mint egy évtizede foglalkozó Taste Hungary csapata, a céget többek között a közösségi média innovatív használatáért jutalmazta az angol The Drinks Business magazin - közölte a társaság. A hagyományos London Wine Fair helyett a díjátadót idén a járványhelyzet miatt online rendezték Londonban.

  • A hűtési technológiákról tart szakmai programot a NAK

    A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a „TANULJUNK EGYÜTT!” című programsorozat keretében ingyenes szakmai eseményt rendez, amelyen az iparág szereplői megismerhetik, hogyan javítható a termékek minősége a vákuumtechnika segítségével.

  • Díjat nyert a közös odafigyelés

    Átadták a 2020. évi LIFE-díjakat, melyet idén az éghajlatvédelmi kategóriában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) FIRELIFE erdőtűz-megelőzési projektje érdemelt ki. A program jutalmazásával az unió elismerte azt a példaértékű, nagymértékben összefogáson alapuló munkát, amit a magyar lakosság és szakemberek az erdőtüzek visszaszorítása érdekében tettek.

Címkék

Legtöbbet megtekintett