Keressen minket

Hírek

Százhúsz éves a Honvédkórház

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Idén 120 éves aHonvédkórház, ebből az alkalomból rendezvénysorozatot tartanak, amelyet egy szerdai budapesti ünnepséggel nyitottak meg.

Az eseményen Kun Szabó István, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka köszöntőjében azt mondta, hogy egy olyan, folyamatosan működő szervezetről van szó, amely fővárosi katonai kórházból mára az ország egyik vezető szerepű egészségügyi centrumává nőtte ki magát.

Az eltelt időszakban sok változással, megmérettetéssel kellett szembenézni, aHonvédkórházazonban minden szituációban derekasan helytállt – hangoztatta.

Kun Szabó István azt mondta, hogy három szó jut eszébe az intézményről: örökség, felelősség, lehetőség.

Rengeteg nehézséget kellett legyőzni, azonban teret kapott a tudományos tevékenység, a szakmai konzultáció, a kiterjedt együttműködés. Ezt az örökséget kell ápolni – mondta.

Mára több mint 1,2 millió lakos egészségügyi ellátása a feladatuk. Nagy felelősségnek nevezte, hogy egyszerre tesznek eleget a magyarországi és a szövetségesi katonai kötelezettségeknek.

Kádár Pál, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára kiemelte, hogy éppen 120 éve, a kiegyezést követő reformok közepette kezdték fejleszteni a nagy fővárosi kórházakat. Ez párhuzamba állítható a jelenlegi kormány erőfeszítéseivel, az Egészséges Budapest Programmal – vélekedett.

Annak idején a hadsereg betegágyainak a száma a 20 ezret haladta meg, háborús időszakban azonban akár 100 ezer újabb ágyat is be tudtak vonni.

Az államtitkár kijelentette, hogy aHonvédkórháztöbb szempontból is kiemelkedik a magyar egészségügyi rendszerből. Ez az ország egyetlen olyan intézménye, amely integráltan képes biztosítani a katonai és a civil betegellátást.

Kitért rá, hogy a kórház kiemelt szerepet kap a katonai missziók egészségügyi ellátásának biztosításában. Jelenleg is tíz dolgozója szolgál külföldön válságövezetben, nem mindennapi körülmények között.

Az intézmény az országban egyedülálló módon a kardiológiai ellátás teljes spektrumát biztosítja. Szintén unikális az alváslabor, és nagy elismertségnek örvend a helyreállító plasztikai sebészet – sorolta Kádár Pál.

Kitért rá, hogy a kórház két orvosa részt vett a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztásában.

Nem mindennapinak nevezte az intézményt, ahová tartozni óriási felelősség.

A honvédelmi tárca elkötelezett aHonvédkórházfejlesztésében és további működtetésében – jelentette ki az államtitkár, közölve, hogy az Egészséges Budapest Program első ütemében 149 új nagy értékű eszközt adtak át a közelmúltban.

Kádár Pál megköszönte a közalkalmazottaknak, hogy 98 százalék feletti arányban vállalták a honvédelmi alkalmazotti jogállást.

Az ünnepségen előadást tartott aHonvédkórház120 évéről Svéd László nyugállományú orvos altábornagy, a Honvédorvos folyóirat 130 esztendejéről pedig Grósz Andor nyugállományú orvos dandártábornok.

Az esemény sajtóanyagában azt írták, hogy fennállásának 120. évfordulója alkalmából egész éven át tartó rendezvénysorozatot szervez az intézmény. Tudományos konferenciákat és művészeti programokat egyaránt terveznek.

AHonvédkórház2013 óta a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ egyik szervezeti egysége – közölték.

Az Egészséges Budapest Programmal megvalósuló fejlesztés eredményeként az észak-pesti centrum alapja a társkórházakkal kiegészülőHonvédkórházlesz – olvasható a sajtóanyagban.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Könnyen hámlik a gyömbér héja

    Tárolási problémák miatt a kínai gyömbér nem túl mutatós, mert foszlik a héja. Idén a friss gyömbért egy hónappal hamarabb kezdték el exportálni a kínai szállítók. Ez azonban kockázatos, mivel így a gyömbér könnyebben penészedhet.

  • Áttörés a Jordán-vírus elleni rezisztencianemesítésben

    Korábban már említettük, hogy az egyik nagy nemesítőcég nagy sikert ért el a paradicsomot megbetegítő veszélyes vírus elleni rezisztencianemesítésben, röviddel később pedig egy másik ismert nemesítő is óriási áttörést jelentett be.

  • Szőlővédelmi újdonságok a BASF-nél

    Idei második online kísérleti bemutatóján a szőlőben használható gombaölő szerek fejlesztését mutatta be a BASF. A téma a peronoszpóra és a feketerothadás elleni védekezés volt. Hajnal Gábor marketingvezető hangsúlyozta, hogy a BASF fejlesztésben elkötelezett cégként régóta dolgozik azon, hogy a termesztők számára zökkenőmentes legyen az átmenet a szerkivonásokon.

Címkék

Legtöbbet megtekintett