Keressen minket

Hírek

Szennyezett kőolaj – Négy embert őrizetbe vettek Oroszországban

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Négy embert őrizetbe vettek az orosz hatóságok Barátság kőolajvezeték beszennyezése miatt, a nyomozás megállapította, hogy mely cégcsoport felelős a történtekért – jelentette ki kedden Moszkvában Alekszandr Novak energiaügyi miniszter.

Szvetlana Petrenko, a kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője közölte, hogy a bíróság az olajszennyezés miatt elrendelte négy személy előzetes letartóztatását, további két gyanúsított ellen pedig körözést adtak ki. Petrenko szerint a bűnszövetkezet tagjai szennyezéssel próbálták meg elleplezni az általuk elkövetett olajlopás-sorozatot. A klórtartalmú vegyületekkel szennyezett olajat a Szamara megyei Nyikolajevka község környékén található mérőállomásnál juttatták a vezetékbe március és április folyamán.

A hatóság szóvivője Szvetlana Balabajt, a Nyeftyepervalka vezérigazgatóját, Rusztam Husznutgyinovot, a vezérigazgató helyettesét, Vlagyimir Zsogolevet, a Petronyefty Aktyiv vezérigazgatóját és Szergej Balangyint, a Magisztral igazgatóhelyettesét nevezte meg az ügy gyanúsítottjai közül.

Novak elmondta, a Transznyefty olajszállítmányozási vállalat a korábbi tíznaposról áttért a napi rendszerességű minőségellenőrzésre. Novak azt hangoztatta, hogy a Barátság vezeték körül kialakult helyzet nem befolyásolta sem az olaj kitermelését, sem az exportját, mert a kivitelt más csatornákra váltottak át.

Az energiaügyi miniszter hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy a helyzet május második felére rendeződhet maradéktalanul. Mint mondta, hamarosan megállapodás várható a Lengyelország irányában történő szállításról.

Beszámolója szerint az orosz kormány új szabályozást készített elő annak érdekében, hogy elejét vegye a további hasonló incidenseknek. Az energiaügyi tárca emellett ellenőrizni kívánja az összes kereskedelmi vállalatot, amely megállapítja a nyersanyag minőségét.

A Magyarország ellátását is döntően biztosító Barátság kőolajvezetékben április 19-én szerves klórvegyület-szennyeződést észleltek. Emiatt Fehéroroszország, Lengyelország, Németország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország és a balti köztársaságok felfüggesztették a Barátság kőolajvezetéken át érkező olajimportot.

A Transznyefty orosz olajszállítási vállalat korábban azt a tájékoztatást adta, hogy a vizsgálatok szerint a szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe. Az érintett cég később közölte, hogy a létesítmény már nincs a tulajdonában.

Forrás: MTI

 

Fotó/Illusztráció: Pixabay

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az akácméz mindent visz

    Ha az akác jól fizet, akkor a méhésznek nem lehet rossz szezonja. Ez a régi igazság látszik beigazolódni idén is, holott még csak a nyár közepén tartunk. És arra is emlékszünk, hogy a tavaszi indulás nem volt túl biztató.

  • Az idő bizonyított: jó döntés volt

    Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

  • Virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

    Immár 19. alkalommal rendezte meg Budapest 13. kerületének önkormányzata a Gyöngyösi sétányon az egynyárivirág-bemutatót és kertbarát sétát. A sétányon idén is több ezer tő egynyári virágot ültettek ki.

Címkék

Legtöbbet megtekintett