Keressen minket

Hírek

Szennyezett kőolaj – Négy embert őrizetbe vettek Oroszországban

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Négy embert őrizetbe vettek az orosz hatóságok Barátság kőolajvezeték beszennyezése miatt, a nyomozás megállapította, hogy mely cégcsoport felelős a történtekért – jelentette ki kedden Moszkvában Alekszandr Novak energiaügyi miniszter.

Szvetlana Petrenko, a kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője közölte, hogy a bíróság az olajszennyezés miatt elrendelte négy személy előzetes letartóztatását, további két gyanúsított ellen pedig körözést adtak ki. Petrenko szerint a bűnszövetkezet tagjai szennyezéssel próbálták meg elleplezni az általuk elkövetett olajlopás-sorozatot. A klórtartalmú vegyületekkel szennyezett olajat a Szamara megyei Nyikolajevka község környékén található mérőállomásnál juttatták a vezetékbe március és április folyamán.

A hatóság szóvivője Szvetlana Balabajt, a Nyeftyepervalka vezérigazgatóját, Rusztam Husznutgyinovot, a vezérigazgató helyettesét, Vlagyimir Zsogolevet, a Petronyefty Aktyiv vezérigazgatóját és Szergej Balangyint, a Magisztral igazgatóhelyettesét nevezte meg az ügy gyanúsítottjai közül.

Novak elmondta, a Transznyefty olajszállítmányozási vállalat a korábbi tíznaposról áttért a napi rendszerességű minőségellenőrzésre. Novak azt hangoztatta, hogy a Barátság vezeték körül kialakult helyzet nem befolyásolta sem az olaj kitermelését, sem az exportját, mert a kivitelt más csatornákra váltottak át.

Az energiaügyi miniszter hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy a helyzet május második felére rendeződhet maradéktalanul. Mint mondta, hamarosan megállapodás várható a Lengyelország irányában történő szállításról.

Beszámolója szerint az orosz kormány új szabályozást készített elő annak érdekében, hogy elejét vegye a további hasonló incidenseknek. Az energiaügyi tárca emellett ellenőrizni kívánja az összes kereskedelmi vállalatot, amely megállapítja a nyersanyag minőségét.

A Magyarország ellátását is döntően biztosító Barátság kőolajvezetékben április 19-én szerves klórvegyület-szennyeződést észleltek. Emiatt Fehéroroszország, Lengyelország, Németország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország és a balti köztársaságok felfüggesztették a Barátság kőolajvezetéken át érkező olajimportot.

A Transznyefty orosz olajszállítási vállalat korábban azt a tájékoztatást adta, hogy a vizsgálatok szerint a szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe. Az érintett cég később közölte, hogy a létesítmény már nincs a tulajdonában.

Forrás: MTI

 

Fotó/Illusztráció: Pixabay

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Fejlődés, fejlesztés, befektetés

    Számos fogalom átértékelődött az életünkben lassan több mint egy éve jelen lévő koronavírus-­járvány következtében. Az eddig természetesnek tűnő dolgok bizonytalanná váltak, sok minden át- és felértékelődött. Kiderült, mi nélkül lehet, és mi az, ami nélkül nem tudunk élni. Ilyen utóbbi az élelmiszer-ellátás, és az ahhoz kapcsolódó termelés biztonsága.

  • A fenntarthatóság mellett kötelezte el magát a New Holland

    Az idén 126 éves mezőgazdasági gépgyártó cég idén erősíteni kívánja piaci pozícióit, miközben továbbra is kiemelt figyelmet szán a megújuló energiaforrásokat fókuszba állító fejlesztéseinek és partnerségi együttműködéseinek - hangzott el a márka első európai online sajtótájékoztatóján.

  • Növénytáplálás földön égen

    Az elmúlt évtizedekben a világ mezőgazdasága nagyot fejlődött. Elég csak a korszerű gépekre vagy az innovatív fajtákra, hibridekre gondolni. Ugyanakkor mintha kicsit megfeledkeztünk volna legfontosabb termelő eszközünkről, a talajról.

Címkék

Legtöbbet megtekintett