Keressen minket

Hírek

Szerbia jövője nem lehet az EU tehetetlenségének túsza

Avatar

Közzétéve

Dátum:

„Az európai parlamenti választások eredménye kiemelt fontosságú Szerbia és az egész nyugat-balkáni térség számára. A régió érdeke, hogy olyan képviselők kerüljenek az Európai Parlamentbe és a többi uniós intézménybe, akik őszintén támogatják a nyugat-balkáni bővítést” – emelete ki Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő az EU–Szerbia parlamenti vegyes bizottság ma délutáni ülésével kapcsolatban Strasbourgban.


Fotó: Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő (vmsz.org.rs)

A képviselő szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményében Szerbia csatlakozása szempontjából a májusi EP-választással induló elkövetkező öt év fontosságára hívja fel a figyelmet.

„Az Európai Parlament és az EU–Szerbia parlamenti vegyes bizottság mindig is a nyugat-balkáni bővítés elkötelezett támogatója volt, amire mindannyian büszkék lehetünk. Az idei európai parlamenti választások eredménye rendkívül fontos a nyugat-balkáni régió jövője szempontjából. Az elkövetkező öt év különösen jelentős az élenjáró tagjelölt országoknak, Szerbiának és Montenegrónak. Nagy munka vár minden szereplőre, hogy a 2025-ös csatlakozási határidő megvalósulhasson, ezért a régió érdeke, hogy minél szélesebb és őszintébb támogatás legyen a bővítés iránt. Az Európai Parlament szerepe továbbra is alapvető fontosságú lesz a kérdésben” – hívta fel a figyelmet Deli.

„El kell ismernünk, hogy az Európai Unió ez idáig nem volt képes megoldani a Pristina által a szerbiai árukra kivetett 100 százalékos vámok miatt kialakult helyzetet. Annak ellenére, hogy ezek az egyoldalú intézkedések a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet is holtpontra juttatták, a szerb kormány és a szerbiai polgárok továbbra is elkötelezettek az ország uniós jövője iránt. Úgy gondolom, hogy az EU-nak el kell ismernie ezt az eredményt, és válaszként fel kell gyorsítania a csatlakozási tárgyalásokat. Jól tudjuk, hogy az újabb fejezetek megnyitásának előfeltétele a Pristinával való viszony normalizálása, de tekintettel a kialakult helyzetre, Szerbia európai jövője nem lehet az EU tehetetlenségének és Pristina egyoldalú lepéseinek a túsza” – mutatott rá a közlemény szerint Deli Andor.

Forrás: Magyar Szó

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

    Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

  • Fiatal sertéstenyésztő elkötelezve a berkshire mellett

    Hívták már tévéműsorba házasodni; 2019-ben ígéretes szakmai pályafutás kapujában álló fiatal gazdaként neki ítélték a Bokodi Sándor-díjat. Épp egy tanyafelújítás közepén tart, ennek ellenére a Tiszához igyekvő városiak, külföldiek állandóan megállnak nála nézelődni, mert Csikós István minden érdeklődőt szívesen fogad.

  • Konfliktus van az emberek táplálása és az éghajlat stabilizálása között

    A Nature című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint a globális élelmiszer-termelés egyre nagyobb klímaveszélyt jelent, ugyanis a jelenlegi mértékű nitrogén-oxidul-kibocsátás miatt nemhogy az iparosodást megelőző hőmérsékletet mindössze 1,5 °C-kal fogja meghaladni a hőmérséklet, hanem a globális hőmérséklet-emelkedés 3 °C fölött lesz.

Címkék

Legtöbbet megtekintett