Keressen minket

Hírek

Szijjártó: a gazdasági siker kulcsa a digitális világgazdasági rendszerre való átállás gyorsaságában van

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Intretech Hungary Kft. elektronikai gyártóüzemének átadásán Kapuváron 2019. szeptember 13-án. A 8,8 milliárd forintos beruházással megvalósult üzem kétszáz új munkahelyet teremt. Fotó: MTI/Nyikos Péter

 A magyar gazdaság jövendő sikereinek kulcsát alapvetően az adja, hogy “milyen gyorsan tudunk átállni az új, már digitális világgazdasági rendszerre” – állapította meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Intretech Hungary Kft. kapuvári üzemének pénteki avatóján.  

Az Intretech Hungary Kft. 8,8 milliárd forintos beruházása a legmodernebb termelési és termelésirányítási technológiákat hozza Magyarországra. Ebben a gyárban minden a huszonegyedik századot képviseli, itt minden az ipar 4.0 koncepciója alapján történik – tette hozzá a miniszter. 

Szijjártó Péter bejelentette: a 8,8 milliárd forintos beruházással megvalósuló új elektronikai gyártóüzem – amelynek első ütemét avatták pénteken – kétszáz új munkahelyet teremt. Ehhez a kormány 1,27 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást biztosított.

Zifeng Wei, az Intretech Hungary Kft. alelnöke a beruházást bemutatva elmondta: az ipari park összterülete 76 700 négyzetméter. Az első fázisban egy 7500 négyzetméter hasznos területű üzem épült meg, melyben csúcstechnológiával ellátott automata ültető és összeszerelő gépek segítségével elektronikai alkatrészek és termékek gyártása folyik majd.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: az új üzem hozzájárul az elektronikai termelés további növekedéséhez, ami tavaly 11 százalékos volt Magyarországon, és termelési értéke meghaladta az 5000 milliárd forintot. Az idei első fél évben újabb nyolc százalékos növekedés tapasztalható, és már meghaladta a 145 ezret az ágazatban dolgozók száma – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy egy termelésorientált gazdaságból egy kutatás-fejlesztési fókusz felé halad a magyar gazdaság. Az elmúlt hat évben folyamatosan nőtt a magyar gazdaság teljesítménye, az idei első félévi 5,1 százalékos GDP-emelkedés pedig a legmagasabb volt az EU-ban. 

Szijjártó Péter szerint Magyarország az új világgazdasági rendszer nyertesei közé tartozik, öt éve folyamatosan nő a beruházások értéke. Az idei év első felében 43 nagyberuházás érkezett Magyarországra, melyek összességében 731 milliárd forintnyi értéket képviselnek. Arra is rámutatott, hogy míg Magyarország a lakosság lélekszáma alapján kilencvenkettedik a világon, addig a 34. legnagyobb export teljesítményt tudhatja magáénak.

Linden Lin, az Intretech Hungary Kft. kínai elnöke hangsúlyozta: vállalatuk intelligens vezérlő elemek, valamint innovatív fogyasztói elektronikai termékek kutatása és fejlesztése terén nyújt szolgáltatásokat, melyekkel több mint hatvan vállalatot látnak el.

Hozzátette: a jövőben nem csak beruházásuk második ütemét kívánják elindítani, és magas minőségű “high-tech” termékek gyártási folyamatát telepítenék ide, hanem egy kutatás-fejlesztési bázist is létrehoznának Magyarországon.

Tuan Csie-lung, Kína magyarországi nagykövete köszöntőjében úgy fogalmazott: a két ország gazdasági kapcsolatrendszere történelmileg a legjobb időszakába lépett be. Kína Magyarországra irányuló befektetése megközelítőleg 4,5 milliárd dollárt ért el, ez Kína kelet-közép európai beruházásainak felét teszi ki – tette hozzá. 

Hámori György, Kapuvár kormánypárti polgármestere a beruházás előkészítése és megvalósulása során tapasztalt kormányzati, önkormányzati és vállalati összefogást méltatva azt kérte a partnerektől: “építsük Kapuvárt a jövő városává”.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az integráció nem a vitákról szól

    Hatalmas erőfeszítéseket tesz az Európai Unió a leszakadó országok gazdasági felzárkóztatásáért, a közös gazdasági erőt biztosító integráció elmélyítéséért, és még sok tennivaló van ennek érdekében. Erőfeszítések ide vagy oda, az biztos, hogy a COVID után gazdasági értelemben is más lesz a világ.

  • Gyógynövények - Nem is gondolnánk…

    A világon rengeteg, megközelítőleg 12 000 gyógynövényfaj él, ebből hazánkban 300-350-et használtak kisebb-nagyobb jelentőséggel történelmünk során. Jól látszik, hogy a körülbelül 30 gyakori, közismert gyógynövényen túl még sok olyan növény él hazánkban, amelyek valamilyen gyógyhatással, vagy kedvező élettani hatással rendelkeznek. Néhány meglepő képviselőjüket mutatjuk be.

  • A tehenész-gumicsizma már a múlté

    Egy pályakezdő agrármérnöknek hatalmas megpróbáltatás a semmiből felépíteni egy vállalkozást, ugyanakkor nem is lehetetlen. Hogy megvalósuljon, folyamatos tapasztalatszerzésre van szükség: meg kell ismerni a szakma legalját, a kétkezi munkát, az alkalmazottak gondolkodásmódját, az állatok életét, és ezekből építkezve létrehozni a vállalkozást, máskülönben a cég ingatag alapokon nyugszik.

Címkék

Legtöbbet megtekintett