Keressen minket

Hírek

Szijjártó: a kiemeltexportőr-partnerségi program támogatja a kivitel bővülését

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Kilenc magyar tulajdonú, az exporthoz jelentősen hozzájáruló vállalat és a szaktárca együttműködésével létrejött a kiemeltexportőr-partnerségi program (kepp), amely a jövőben hozzájárul az exportteljesítmény növekedéséhez – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán, Budapesten.

Kilenc magyar tulajdonú, az exporthoz jelentősen hozzájáruló vállalat és a szaktárca együttműködésével létrejött a kiemeltexportőr-partnerségi program (kepp), amely a jövőben hozzájárul az exportteljesítmény növekedéséhez – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán, Budapesten.


Fotó: Budapest, 2019. január 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a kiemeltexportőr-partnerségi program (kepp) együttműködési megállapodása aláírásán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. január 30-án. A program kilenc magyar tulajdonú, az exporthoz jelentősen hozzájáruló vállalat és a szaktárca együttműködésével jött létre. MTI/Balogh Zoltán

A miniszter közölte, hogy a programban részt vevő vállalatok /”gyorsító pályán/” férhetnek hozzá az állami exportösztönzési intézményrendszer által kínált eszközökhöz, emellett a vállalatokat szorosan bevonják az állami exportpromóciós programokba, az állami exportösztönző eszközök kialakításába, szakpolitikai egyeztetésekbe. A vállalatok által előállított termékek országimázst megtestesítő márkákká válhatnak – mondta.

A kilenc vállalat exportja 2017-ben meghaladta a 120 milliárd forintot, ez három év alatt 35 százalékos növekedést jelentett, és a vállalatok árbevételének átlagosan 63 százalékát az exportbevétel jelenti – tette hozzá Szijjártó Péter.

A programban részt vesz a 77. Elektronika Műszeripari Kft., az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt., az ARH Informatika Zrt., a Csaba Metál Öntödei Zrt., a Graboplast Padlógyártó Zrt., a Kész Csoport, a Master Good Termelő és Kereskedelmi Kft., a Mediso Medical Imaging Systems Kft. és a Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft.

Szijjártó Péter Magyarországot az új világgazdasági korszak egyik nyertes országának nevezte, és elmondta, hogy 2014 óta minden évben új külgazdasági és beruházási rekord született.

Ehhez a magyar emberek munkája és szorgalma, a magyar vállalkozók és vállalatvezetők bátorsága, valamint olyan kormányzati politika kellett, amely a külpolitika fókuszába a külgazdasági érdekérvényesítést helyezte – közölte.

A miniszter kiemelte, hogy Magyarországon az export meghaladja a bruttó hazai termék (GDP) 80 százalékát, a 124 milliárd eurós GDP-hez 100 milliárd eurónál is nagyobb export járult 2017-ben. Az ország exporttevékenységét tekintve 34. a világon.

A kivitel 79 százaléka ugyan még mindig az Európai Unión belülre irányul, azonban a keleti nyitás stratégiának köszönhetően 2017-ben 13 százalékkal, a déli nyitásnak köszönhetően pedig 14 százalékkal bővült az ezekre a területekre irányuló kivitel, ami együttesen 100 millió eurónyi bevételnövekedést jelentett a magyar vállalatoknak – mondta.

Kitért arra is, hogy az ország tavaly újabb exportrekordot döntött, az októberig rendelkezésre álló adatok 4 százalékos exportbővülést mutatnak. Tavaly októberéig a magyar export 41 százalékkal volt magasabb, mint 2010 hasonló időszakában.

A magyar külgazdasági törekvéseket több támogatási forma is segíti, az Eximbank tavaly – az egymást követő ötödik évben is – több mint 300 milliárd forintnyi új hitelt helyezett ki az exportálni és versenyképességüket növelni szándékozó vállalatoknál – fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az étkezési búza ármetamorfózisa

    Tavaly óta rebesgették, januárban megtörtént. Az étkezési búzából készülő liszt árának az emeléséről van szó, amit az alapanyag drágulásával indokolnak. Korábban is megkísérelték már, de a pékek ellenállásán mindig megbukott az akció.

  • Javuló növényvédelmi kilátások

    A hét végi erős hideghullám növényvédelmi szempontból nagyon jól jött, de csak pár napig tartott. Keddtől intenzív felmelegedés zajlik: újra tíz fok fölötti maximumok jellemzőek az országban, ez a túl enyhe idő azonban a növényi kultúráknak nem kedvező. A jövő hétre állhat vissza a hőmérséklet a télies szintre.

  • Új gazdálkodási környezet: támogatás, adózás, kockázatkezelés

    Több ezer milliárd forintnyi uniós forrás, kedvezőbb adózási feltételek és csökkenő adminisztrációs terhek, valamint új kockázatkezelési rendszer is segíti a mezőgazdaság életét az elkövetkező években.

Címkék

Legtöbbet megtekintett