Keressen minket

Hírek

Szijjártó: nagyon nehéz az előrehaladás a közel-keleti békefolyamatban

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Kiderült, hogy nagyon nehéz az előrehaladás a közel-keleti békefolyamatban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek csütörtökön Varsóban, ahol részt vesz a közel-keleti helyzetről szóló nemzetközi konferencián.


Fotó:A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közre adott képenSzijjártó Péterkülgazdasági és külügyminiszter (j) és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter beszélget a Közel-Keletről szóló kétnapos nemzetközi konferencián Varsóban 2019. február 14-én. MTI/KKM/Burger Zsolt

A tanácskozáson világossá vált, hogy Európa szomszédságában, elsősorban a Közel-Keleten továbbra is megoldatlanok azok a konfliktusok, amelyek komoly biztonsági kockázatot jelentenek az egész kontinens, ezen belül a közép-európai térség számára – közölte Szijjártó Péter.

A szíriai események “továbbra sem a megoldás irányában mutatnak”, a jemeni események is újabb kihívásokat rejtegetnek Európa számára – tette hozzá.

Bár a konfliktuszónák és Európa távolsága földrajzi értelemben akár jelentősnek is mondható, az elmúlt évek tapasztalatai világosan megmutatták: akármi történik a Közel-Keleten, annak azonnali, nagyon komoly biztonsági hatása van Európára, ezen belül Közép-Európára is – mondta Szijjártó Péter.

Rámutatott: a Közel-Keleten 30-35 millió olyan ember él, aki bármikor döntést hozhatarról, hogy megindul Európa irányában.

Vagy belső menekültként élnek már évek óta, vagy napi szinten humanitárius segítségre szorulnak, vagy már most úton vannak a saját országukból a jobb vagy könnyebb élet reményében – közölte a miniszter.

Nekünk az az érdekünk, hogy a közel-keleti konfliktusok megoldására irányuló kezdeményezések minél előbb sikerrel végződjenek, hiszen ez jókora migrációs nyomást vehet le Európa válláról – mondta Szijjártó Péter.

Azzal kell számolnunk, hogy amíg ezek a konfliktusok nem oldódnak meg, nem szűnik meg a migrációs nyomás sem – hangsúlyozta.

“Mivel ez a nyomás általában a nyugat-balkáni migrációs nyomásban nyilvánul meg, a lehető leghatározottabban fenn kell tartani a biztonsági és határvédelmi intézkedéseinket” – fűzte hozzá a miniszter.

A konferencia legjelentősebb témájának Szijjártó Péter Izrael és az esetleges kétállami megoldás kérdését nevezte. Elmondta: a plenáris ülésen felszólalva elutasította az olyan szigorító intézkedéseket, amelyek “bár lehet, hogy jól hangzanak a nemzetközi életben, semmilyen megoldáshoz nem visznek közelebb, viszont konfliktusokat tudnak generálni”.

Ezért Magyarország nem támogatja az Izraellel szembeni gazdasági, kereskedelmi típusú megszorító intézkedéseket – mondta. Felidézte: Magyarország az ilyen intézkedéseket nem is alkalmazta, hiába adott ki ilyen típusú ajánlásokat az Európai Bizottság.

A konferencián felszólalva Szijjártó Péter világossá tette: a közép-európai országok azt várják el az ENSZ-től és intézményeitől, hogy tisztességes, kiegyensúlyozott és nem elfogult megközelítést alkalmazzanak Izraellel szemben.

A visegrádi országok ebben élen járnak, és a jövő héten sor kerül a V4 miniszterelnökeinek csúcstalálkozójára az izraeli kormányfővel, Benjámin Netanjahuval – tette hozzá.

Szijjártó Péter – utalva az amerikai elnöki tanácsadó, Jared Kushner által bemutatott palesztin-izraeli rendezési tervre – reményének adotthangot, hogy sikerrel jár majd az amerikai erőfeszítés.

Magyarország “nagyra becsüli az amerikai közvetítési kísérleteket, minden egyes olyan kezdeményezést, amely közelebb vihet minket a megoldáshoz” – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az integráció nem a vitákról szól

    Hatalmas erőfeszítéseket tesz az Európai Unió a leszakadó országok gazdasági felzárkóztatásáért, a közös gazdasági erőt biztosító integráció elmélyítéséért, és még sok tennivaló van ennek érdekében. Erőfeszítések ide vagy oda, az biztos, hogy a COVID után gazdasági értelemben is más lesz a világ.

  • Gyógynövények - Nem is gondolnánk…

    A világon rengeteg, megközelítőleg 12 000 gyógynövényfaj él, ebből hazánkban 300-350-et használtak kisebb-nagyobb jelentőséggel történelmünk során. Jól látszik, hogy a körülbelül 30 gyakori, közismert gyógynövényen túl még sok olyan növény él hazánkban, amelyek valamilyen gyógyhatással, vagy kedvező élettani hatással rendelkeznek. Néhány meglepő képviselőjüket mutatjuk be.

  • A tehenész-gumicsizma már a múlté

    Egy pályakezdő agrármérnöknek hatalmas megpróbáltatás a semmiből felépíteni egy vállalkozást, ugyanakkor nem is lehetetlen. Hogy megvalósuljon, folyamatos tapasztalatszerzésre van szükség: meg kell ismerni a szakma legalját, a kétkezi munkát, az alkalmazottak gondolkodásmódját, az állatok életét, és ezekből építkezve létrehozni a vállalkozást, máskülönben a cég ingatag alapokon nyugszik.

Címkék

Legtöbbet megtekintett