Keressen minket

Hírek

Szijjártó: nagyon nehéz az előrehaladás a közel-keleti békefolyamatban

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Kiderült, hogy nagyon nehéz az előrehaladás a közel-keleti békefolyamatban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek csütörtökön Varsóban, ahol részt vesz a közel-keleti helyzetről szóló nemzetközi konferencián.


Fotó:A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közre adott képenSzijjártó Péterkülgazdasági és külügyminiszter (j) és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter beszélget a Közel-Keletről szóló kétnapos nemzetközi konferencián Varsóban 2019. február 14-én. MTI/KKM/Burger Zsolt

A tanácskozáson világossá vált, hogy Európa szomszédságában, elsősorban a Közel-Keleten továbbra is megoldatlanok azok a konfliktusok, amelyek komoly biztonsági kockázatot jelentenek az egész kontinens, ezen belül a közép-európai térség számára – közölte Szijjártó Péter.

A szíriai események “továbbra sem a megoldás irányában mutatnak”, a jemeni események is újabb kihívásokat rejtegetnek Európa számára – tette hozzá.

Bár a konfliktuszónák és Európa távolsága földrajzi értelemben akár jelentősnek is mondható, az elmúlt évek tapasztalatai világosan megmutatták: akármi történik a Közel-Keleten, annak azonnali, nagyon komoly biztonsági hatása van Európára, ezen belül Közép-Európára is – mondta Szijjártó Péter.

Rámutatott: a Közel-Keleten 30-35 millió olyan ember él, aki bármikor döntést hozhatarról, hogy megindul Európa irányában.

Vagy belső menekültként élnek már évek óta, vagy napi szinten humanitárius segítségre szorulnak, vagy már most úton vannak a saját országukból a jobb vagy könnyebb élet reményében – közölte a miniszter.

Nekünk az az érdekünk, hogy a közel-keleti konfliktusok megoldására irányuló kezdeményezések minél előbb sikerrel végződjenek, hiszen ez jókora migrációs nyomást vehet le Európa válláról – mondta Szijjártó Péter.

Azzal kell számolnunk, hogy amíg ezek a konfliktusok nem oldódnak meg, nem szűnik meg a migrációs nyomás sem – hangsúlyozta.

“Mivel ez a nyomás általában a nyugat-balkáni migrációs nyomásban nyilvánul meg, a lehető leghatározottabban fenn kell tartani a biztonsági és határvédelmi intézkedéseinket” – fűzte hozzá a miniszter.

A konferencia legjelentősebb témájának Szijjártó Péter Izrael és az esetleges kétállami megoldás kérdését nevezte. Elmondta: a plenáris ülésen felszólalva elutasította az olyan szigorító intézkedéseket, amelyek “bár lehet, hogy jól hangzanak a nemzetközi életben, semmilyen megoldáshoz nem visznek közelebb, viszont konfliktusokat tudnak generálni”.

Ezért Magyarország nem támogatja az Izraellel szembeni gazdasági, kereskedelmi típusú megszorító intézkedéseket – mondta. Felidézte: Magyarország az ilyen intézkedéseket nem is alkalmazta, hiába adott ki ilyen típusú ajánlásokat az Európai Bizottság.

A konferencián felszólalva Szijjártó Péter világossá tette: a közép-európai országok azt várják el az ENSZ-től és intézményeitől, hogy tisztességes, kiegyensúlyozott és nem elfogult megközelítést alkalmazzanak Izraellel szemben.

A visegrádi országok ebben élen járnak, és a jövő héten sor kerül a V4 miniszterelnökeinek csúcstalálkozójára az izraeli kormányfővel, Benjámin Netanjahuval – tette hozzá.

Szijjártó Péter – utalva az amerikai elnöki tanácsadó, Jared Kushner által bemutatott palesztin-izraeli rendezési tervre – reményének adotthangot, hogy sikerrel jár majd az amerikai erőfeszítés.

Magyarország “nagyra becsüli az amerikai közvetítési kísérleteket, minden egyes olyan kezdeményezést, amely közelebb vihet minket a megoldáshoz” – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Lassan szikkad a talaj

    A múlt hét jelentős esőzései után a héten már országszerte száraz, egyre melegebb időjárási körülmények között szikkadhattak a talajok, így lassan folytatódhat a kukorica betakarítása és az őszi kalászosok sár miatt félbe maradt vetése. A száraz idő a hétvégéig folytatódik, szombattól kissé változékonyabbra fordul időjárásunk, főként délen és keleten lehet számítani kisebb esőkre, záporokra.

  • A természet szolgálatában - Ötven éves a Bakonyerdő Zrt.

    Hazánk legjelentősebb faiparral rendelkező erdőgazdasága kiterjedt erdeivel, történelmi emlékhelyekkel, lenyűgöző vadállományával méltán kedvelt turisztikai célpont. A Bakonyerdő Zrt. 50 éves fennállásának alkalmából ünnepélyes megemlékezést tartottak az erdőgazdaság huszárokelőpusztai vendégházában.

  • Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

    E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

Címkék

Legtöbbet megtekintett