Keressen minket

Hírek

Szijjártó Péter: Magyarország elemi érdeke az erős gazdasági kapcsolat Törökországgal

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszter kicseréli a dokumentumot, miután aláírták a Magyar-Török Gazdasági Vegyes Bizottság hatodik ülésének jegyzőkönyvét a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. június 26-án. Szijjártó Péter és Mustafa Varank, a Magyar-Török Gazdasági Vegyes Bizottság két társelnöke. Fotó: MTI/Soós Lajos

Magyarországnak exportorientált államként alapvető érdeke, hogy erősítse a gazdasági kapcsolatait Törökországgal – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, a török-magyar gazdasági vegyes bizottság 6. ülését követő sajtótájékoztatón. 

Szijjártó Péter a török-magyar gazdasági kapcsolatok meghatározó elemének nevezte az energetikát. Kiemelte ezen belül a déli irányú gázbehozatal lehetőségét és az atomenergiai együttműködés kiterjesztését. Magyarország energiabiztonságát erősítheti a Török Áramlat meghosszabbítása Magyarországig, a vezeték ráadásul hamarosan az Azerbajdzsánból érkező gázt is eljuttathatja Közép-Európába – tette hozzá. A tárcavezető a megbeszélésen közölte a török féllel, hogy a kormány szeptemberben kiírja a szerb-magyar határkeresztező vezeték kapacitáslekötési eljárását.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy szélesedik az együttműködés a nukleáris energia hasznosítása terén is, hiszen a békés célú alkalmazásnak mindkét fél nagy jelentőséget tulajdonít. Törökország tucatnyi reaktor építését tervezi, Magyarország pedig atomenergetikai tudását megosztva török nukleáris szakemberek képzését vállalja – tette hozzá.

A miniszter a török-magyar kapcsolatokat a külpiaci terjeszkedés érdekében is kölcsönösen fontosnak nevezte. Törökország a magyar cégek megjelenését erős partnerként segítheti Afrikában, a kontinensre irányuló török érdekeltségekhez ezért magyar mezőgazdasági, vízipari és biztonsági beruházások csatlakozhatnak – közölte. Az előkészítés szakaszába jutott vámkezelési megállapodás pedig – mint mondta – az EU-ba irányuló török forgalom logisztikáját vonzhatja Magyarországra.

Szijjártó Péter a gazdasági együttműködés eredményei közül kiemelte, hogy a tavaly 3,1 milliárd dollárt meghaladó török-magyar kereskedelmi forgalom bővítése érdekében az Eximbanknál 220 millió dolláros hitelkeret nyílt, hatályba lépett az áfavisszatérítésről szóló kölcsönösségi megállapodás, és hamarosan török bankok jelenhetnek meg a magyar pénzpiacon. Az árufuvarozásról szóló új megállapodást ősszel írhatják alá.

A miniszter szerint gazdasági teljesítménye alapján Törökország hamarosan a világ első tíz legjelentősebb állama közé kerülhet, ezért üdvözölte, hogy a két ország viszonyát a kölcsönös tisztelet határozza meg, az együttműködéseket pedig nem hátráltatják lezáratlan politikai kérdések. A kapcsolatfejlesztés további esélyeit jól példázza, hogy a török hallgatóknak járó 150 magyar egyetemi ösztöndíjra legutóbb 358-an pályáztak, a Törökországba utazó magyar turistaforgalom pedig a tavalyi 123 ezres csúcs után idén újabb rekordot dönthet – jegyezte meg a tárcavezető.

Mustafa Varank ipari és technológiai miniszter a hagyományos török-magyar barátság és a közös múlt jelentőségét hangsúlyozta a kapcsolatok fejlesztésében. Hozzátette, hogy a két ország kereskedelme nem egészen két évtized alatt a nyolcszorosára bővült, és a felek minden eszközzel az évi 6 milliárd dolláros forgalom elérésére törekednek.

Az ipari és technológiai beruházások lehetőségeit kiemelve közölte, hogy a török kormány támogatja a magyar befektetőket, és pénzügyi együttműködésekkel erősítené a török-magyar piaci térnyerést harmadik országokban. A török kormány képviselője támogatást ígért Magyarországnak a délről érkező gázszállítás kiépítésében, Törökország pedig – mint mondta – az esetleges uniós tagság és a vámuniós tárgyalások terén számít a magyar segítségre.

Az ülést követően aláírták a bizottsági ülés jegyzőkönyvét, valamint a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (Hungarian Export Promotion Agency, HEPA), valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztéséért felelős török állami ügynökség közötti akciótervet.

Forrás: MTI

 

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Nyitva tarthatnak a tavaszi munkák elvégzését biztosító üzletek

    A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) javaslatára a Kormány úgy döntött, hogy a kéthetes lezárás alatt is nyitva tarthatnak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar zavartalan működéséhez szükséges üzletek.

  • Idén sem lesz kevesebb rovarkártevő?

    Habár január-februárban voltak hidegebb napok, ezek valószínűleg igazán sokat nem gyérítettek az áttelelő rovarok létszámán. A rovarkártevők nagy része a talajban, repedésekben, növényi maradványokban vészeli át a telet. Ahhoz pedig, hogy a talajfelszín közelében telelő rovarok elpusztuljanak, tartós – 10 °C körüli hőmérséklet szükséges.

  • Érdemes málnát ültetni a házi kertbe

    A munkaerő-piaci helyzet változása miatt átalakulóban a zöldség-gyümölcs kínálat. A gépesíthető, üzemszerűen termeszthető kultúrák megmaradnak (alma, barack, körte, meggy), ám a nagy kézimunka igényűek vagy eltűnnek, vagy megdrágulnak majd. A málna is lassan visszaköltözik a kiskertekbe, hiszen a termelőknek egyre nehezebb munkaerőt találni.

Címkék

Legtöbbet megtekintett