Keressen minket

Hírek

Szijjártó: továbbra is magyar külpolitikát fogunk csinálni

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton

A jövőben is minden döntésünk mozgatórugója a magyar érdek lesz – mondta Szijjártó Péter hétfőn Budapesten, a nagyköveti értekezleten tartott nyitóelőadásában.

A külügyminiszter hozzátette: a választási kampány miatt a következő másfél hónapban a Magyarországra gyakorolt nyomás nőni fog, a belpolitikai ellenfelek külföldi segítségre várnak és vágynak.

A hazánkra gyakorolt nyomás “jogállami köntösbe bújtatva” nőni fog, de továbbra is ki kell állnunk a magyar érdekekért – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a világban zajló kereskedelmi viták újabb feladatot rónak a magyar külpolitikára.

Az elmúlt öt évben mindig sikerült az exportrekordot megdönteni, a kivitel értéke tavaly meghaladta a 105 milliárd eurót, az export, illetve a Magyarországra érkező beruházások lendületének fenntartása kulcskérdés a gazdasági növekedés szempontjából – mondta.

A miniszter kiemelte: a magyar cél továbbra is az, hogy a gazdasági növekedés legalább két százalékkal meghaladja az uniós átlagot, és ebben kulcsszerepük van a külgazdasági eredményeknek.

Éppen ezért a kormány a beruházásösztönzési rendszert átalakította – mondta Szijjártó Péter -, azok a vállalkozások is kaphatnak támogatást, amelyek nem hoznak létre új munkahelyet, de fejlesztik a már meglévő állások technológiai színvonalát, hozzáadott értékét.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a világgazdasági, világpolitikai változások és a nyomásgyakorlás növekedése miatt a visegrádi együttműködés jelentősége tovább fog nőni.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Értéktőzsde: Emelkedő gabonaárak

    A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a március 31. és április 8. közötti tőzsdenapokon a takarmánykukorica (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica) májusi jegyzése 75 000, a november–decemberi 60 000 forint/tonna volt. A termény a júliusi tőzsdei elszámolóára 1300 forinttal 75 000, a 2022. márciusi 1500 forinttal 60 500 forint/tonnára csökkent.

  • Zöld utakra visz az új navigációs rendszer

    A népszerű és most megújuló Maps navigációs alkalmazás igény esetén az általa leginkább környezetbarátnak tartott útvonalakra irányítja a sofőröket. A Google még ebben az évben bevezeti az Egyesült Államokban, és a tervek szerint később globálisan is elérhető lesz a zöld navigációs rendszer.

  • Málta fizet a turistáknak

    Azok a külföldi turisták, akik legalább három napot töltenek Máltán, 200 eurós visszatérítést is kaphatnak. A cél, életet lehelni a haldokló turizmusba.

Címkék

Legtöbbet megtekintett