Keressen minket

Hírek

Szijjártó: továbbra is magyar külpolitikát fogunk csinálni

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton

A jövőben is minden döntésünk mozgatórugója a magyar érdek lesz – mondta Szijjártó Péter hétfőn Budapesten, a nagyköveti értekezleten tartott nyitóelőadásában.

A külügyminiszter hozzátette: a választási kampány miatt a következő másfél hónapban a Magyarországra gyakorolt nyomás nőni fog, a belpolitikai ellenfelek külföldi segítségre várnak és vágynak.

A hazánkra gyakorolt nyomás “jogállami köntösbe bújtatva” nőni fog, de továbbra is ki kell állnunk a magyar érdekekért – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a világban zajló kereskedelmi viták újabb feladatot rónak a magyar külpolitikára.

Az elmúlt öt évben mindig sikerült az exportrekordot megdönteni, a kivitel értéke tavaly meghaladta a 105 milliárd eurót, az export, illetve a Magyarországra érkező beruházások lendületének fenntartása kulcskérdés a gazdasági növekedés szempontjából – mondta.

A miniszter kiemelte: a magyar cél továbbra is az, hogy a gazdasági növekedés legalább két százalékkal meghaladja az uniós átlagot, és ebben kulcsszerepük van a külgazdasági eredményeknek.

Éppen ezért a kormány a beruházásösztönzési rendszert átalakította – mondta Szijjártó Péter -, azok a vállalkozások is kaphatnak támogatást, amelyek nem hoznak létre új munkahelyet, de fejlesztik a már meglévő állások technológiai színvonalát, hozzáadott értékét.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a világgazdasági, világpolitikai változások és a nyomásgyakorlás növekedése miatt a visegrádi együttműködés jelentősége tovább fog nőni.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Új lendületet kap a magyar agrárium

    Megjelent a Magyar Közlönyben a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett jogszabály révén 2021 januárjától kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások.

  • Az élelmiszeripar fejlesztése prioritás lesz

    Sikeresnek értékelte a Gazdaságvédelmi akcióterv programjait éves meghallgatásán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságában, egyúttal a következő időszak kiemelt, fejlesztendő területei közé sorolta az élelmiszeripart.

  • Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

    Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Címkék

Legtöbbet megtekintett