Keressen minket

Hírek

Szijjártó: továbbra is magyar külpolitikát fogunk csinálni

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton

A jövőben is minden döntésünk mozgatórugója a magyar érdek lesz – mondta Szijjártó Péter hétfőn Budapesten, a nagyköveti értekezleten tartott nyitóelőadásában.

A külügyminiszter hozzátette: a választási kampány miatt a következő másfél hónapban a Magyarországra gyakorolt nyomás nőni fog, a belpolitikai ellenfelek külföldi segítségre várnak és vágynak.

A hazánkra gyakorolt nyomás “jogállami köntösbe bújtatva” nőni fog, de továbbra is ki kell állnunk a magyar érdekekért – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a világban zajló kereskedelmi viták újabb feladatot rónak a magyar külpolitikára.

Az elmúlt öt évben mindig sikerült az exportrekordot megdönteni, a kivitel értéke tavaly meghaladta a 105 milliárd eurót, az export, illetve a Magyarországra érkező beruházások lendületének fenntartása kulcskérdés a gazdasági növekedés szempontjából – mondta.

A miniszter kiemelte: a magyar cél továbbra is az, hogy a gazdasági növekedés legalább két százalékkal meghaladja az uniós átlagot, és ebben kulcsszerepük van a külgazdasági eredményeknek.

Éppen ezért a kormány a beruházásösztönzési rendszert átalakította – mondta Szijjártó Péter -, azok a vállalkozások is kaphatnak támogatást, amelyek nem hoznak létre új munkahelyet, de fejlesztik a már meglévő állások technológiai színvonalát, hozzáadott értékét.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a világgazdasági, világpolitikai változások és a nyomásgyakorlás növekedése miatt a visegrádi együttműködés jelentősége tovább fog nőni.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Hatalmas növekedés a MATE-ra felvett hallgatók létszámában

    A nyilvánosságra hozott felsőoktatási ponthatárok alapján idén ősszel 24 százalékkal több új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Míg a tavalyi évben 2616 fő nyert felvételt a jogelőd intézmények valamelyikébe, addig idén 3244 fő érte el a ponthatárokat.

  • Testreszabott támogatások segítik a gazdákat

    Kiszámítható támogatási feltételekkel és tervezhető fejlesztési lehetőségekkel segíti az agrártárca a gazdákat - jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az MKB Bank Nyrt., az Andest 2005 Kft. és a Gazda Kontroll Kft. tematikus programsorozatának mezőkövesdi állomásán, pénteken.

  • Kétműszakos kert: éjjel nyíló virágok…

    A kertben éjszaka sem áll meg az élet, éppen ellenkezőleg, egy különleges előadás veszi kezdetét, melyben aktivizálódnak a napközben meghúzódó és pihenő állatok, és egyes virágok is éppen ekkora időzítik a kinyílásukat. Meg kell jegyezni, hogy ezt egyébként jó okkal teszik.

Címkék

Legtöbbet megtekintett