Keressen minket

Hírek

Szilágyi Péter: a diaszpóra magyar közösségeinek éltető erejük van

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A diaszpórában élő magyar közösségeknek éltető erejük van – mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának miniszteri biztosa az arizonai Phoenixben vasárnap.


Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Szilágyi Péter szombaton részt vett a Phoenixben élő magyar közösség első alkalommal megrendezett magyar örökség napjának néptánccal, operaelőadással, gasztronómia bemutatóval színesített ünnepségein, majd vasárnap beszédet mondott azon a rendezvényen is, ahol megemlékeztek az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról.

A Phoenixi Magyar Református Egyház istentiszteletén vasárnap Szilágyi Péter Márai Sándor gondolatait idézve köszöntötte a magyarokat. Hangsúlyozta: éljenek akár Budapesten, akár a csíki havasokban, akár Arizona központjában, a magyarokat titkos kapcsolat fűzi össze. Köszönetet mondott a helybéli magyaroknak a helytállásukért, és utalva összetartásukra is, kiemelte: “a megmaradás legfontosabb biztosítékát sehol nem a kedvező feltételek, még csak nem is a közösségek létszámának megtartása jelenti, hanem tagjainak bizakodó lelkülete”.

A miniszteri biztos szólt a Magyar Diaszpóra Tanács eddigi munkájáról, 2016-ban elfogadott stratégiai céljairól, és a kiemelt támogatásokat élvező programjairól. Hangsúlyozta: “olyan korszak küszöbén állunk, amikor mi, magyarok újra nagy célokat valósíthatunk meg. Akárcsak 1848-ban, most májusban is lehetőséget kapunk arra, hogy Európa jövőjét mi alakítsuk”.

Emlékeztette az egybegyűlteket, hogy az idén már a diaszpórában élő magyar állampolgárok is részt vehetnek az európai parlamenti választáson, amelynek döntő szerepe lesz a kontinens sorsának alakításában. “Arra kérem hát mindnyájukat, hogy ismertessük meg a világgal újra azt a magyar virtust, amely a magyarságot 171 esztendővel ezelőtt a nemzetek szellemi élvonalába emelte” – fogalmazott.

Szilágyi Péter az MTI-nek telefonon elmondta: tapasztalatai szerint a phoenixi magyar közösséget az különbözteti meg az Egyesült Államokban élő diaszpóra más közösségeitől, hogy jóval kisebb lélekszámú, tagjai sokkal inkább egymásra utaltak, ezért rendkívül összetartók. A másod- és harmadgenerációs magyarok tanulják őseik nyelvét, és nemsokára magyar nyelvi képzés indul felnőtteknek is.

A miniszteri biztos tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Veres Attila, a Phoenixi Magyar Református Egyház főgondnoka lesz Magyarország tiszteletbeli konzulja Arizonában.
Szilágyi Péter az arizonai látogatást megelőzően a héten a kaliforniai San Diego magyar közösségénél is járt, ahol szintén a diaszpóra tanács munkájáról adott tájékoztatást.

Értékelve vasárnap zárult amerikai útját, Szilágyi Péter kiemelte a magyar közösségek kitartását, éltető erejét, a magyar örökség ápolását. “Ehhez megvannak az intézményeik is, az iskoláik, a templomaik, és például San Diegóban a cserkészet is” – mondta el a miniszteri biztos az MTI-nek.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Nyitott ökológiai gazdaság

    A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

  • Többségi tulajdont szerzett az OTP a Nagiszban és a Hagéban

    Az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion 97,91 százalékos részesedést szerzett a NAGISZ-csoportban, miután a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót. Az új tulajdonos a jelenlegi operatív menedzsmenttel látja eredményesnek a további működtetésüket.

  • Díjat nyert a KFC vegán burgere

    A KFC gyorsétterem lánc díjat nyert a PETA-tól a vegán ételeket forgalmazó vállalatok versenyén, amiért a tavaly nyári termékbejelentést követően az összes vegán, csirke húspótlóból készült hamburgerét négy nap alatt kiárusította.

Címkék

Legtöbbet megtekintett