Keressen minket

Kultúra

Tardy-Molnár Anna: a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte zászlajára a MANK

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) ügyvezető igazgatója Budapesten 2019. szeptember 17-én. ForrásMTI/Bruzák Noémi

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – hangsúlyozta az MTI-nek Tardy-Molnár Anna ügyvezető igazgató.

Elmondta: a társaság kiemelt célja, hogy új lehetőségeket biztosítson a művészek, különösen a jövő generáció számára. A MANK a magyar kulturális intézményhálózat egyik legsokoldalúbb intézménye, amely többféle módon támogatja a művészeket, biztosítja az alkotás megfelelő hátterét. Az ösztöndíjak, pénzbeli juttatások, a műteremlehetőségek és a lakhatás biztosítása mellett a közönséggel való találkozást is segíti az alkotók számára.

A MANK irányításában hat alkotóház működik. “Ezek a helyszínek méltó körülményeket biztosítanak ahhoz, hogy a művészek rövidebb időre elvonuljanak és alkossanak” – hangsúlyozta, hozzátéve: a házak különféle profillal rendelkeznek. Festőművészeket várnak a kecskeméti alkotóházba, de vannak olyan házak, amelyek az irodalmárokat szólítják meg, ilyen például a szigligeti létesítmény. A pihenést és a feltöltődést szolgálja a Mártélyon található alkotóház. Az házakban bárki foglalhat, aki azonban szakmai önéletrajzával és egy másik művész ajánlásával felvételt nyer a MANK Magyar Mecénás Programjába, jelentős kedvezménnyel foglalhat.

Az önkormányzatok tulajdonában lévő műteremlakásokat is a szervezet pályáztatja meg: a MANK által üzemeltetett lakásbizottság dönt a kiutalásról. Országszerte csaknem 500 műteremlakással foglalkoznak, az ingatlanokat az utóbbi évek gyakorlata alapján 5 évre vehetik birtokba a művészek.

Hangsúlyozta: a MANK már két kiállítótérrel rendelkezik. A Szentendrei Régi Művésztelepen régóta nagy sikerrel üzemel a MANK Galéria, márciusban pedig megnyílt az Új Műhely Galéria a város főterén, a Műhely Galéria helyén. Távlati terveik között szerepel a műemléképület felújítása, hogy összművészeti kulturális teret hozzanak létre, ahol bármilyen közösségi program megvalósulhat. Kiemelte: a MANK minden rendezvénynél az összművészetre fókuszál.

Eddig hat tárlatot rendeztek az új kiállítótérben, nagy hangsúlyt fektetve a szentendrei alkotók, az ottani művészeti hagyományok bemutatására, de több lehetőséget szeretnének biztosítani a fiatal alkotóknak is. Így került sor a Kozma-ösztöndíjasok tárlatára, de az elmúlt időszakban nagy sikerrel rendeztek kortárs ékszerkiállítást is, amelyen együtt jelenhettek meg a fiatal és a már befutott alkotók munkái. A héten megnyílt a MAOE fotótagozatának Tünékeny valóság című kiállítása, amelyen a kortárs fotóművészet krémje mutatkozik be.

A Szentendrei Régi Művésztelepen található MANK Galériában jelenleg a Táncképek című fotókiállítás várja az érdeklődőket, a következő tárlaton Csáki Róbert, a Művésztelepen immár 5 éve alkotó festőművész eddig még nem látott alkotásait mutatják be.

Kiemelte: második éve rendezik meg augusztus végén a MANK ArtKert elnevezésű összművészeti fesztiválját, amelyen a közös alkotástól a kiállításokon át a műteremlátogatásig sokszínű program várta idén is az érdeklődőket. Az eseményen azok a zenekarok is be tudnak mutatkozni, amelyeket a Hangfoglaló Programján keresztül támogat a MANK, amely egyúttal a Cseh Tamás Archívum fenntartója is.

“Nagyon fontos számunkra, hogy minél több felületen tudjuk az archívum eredményeit, valamint azt a dalnokhagyományt kommunikálni, amit Cseh Tamás ránk hagyott, ennek remek fóruma az ArtKert fesztivál” – hangsúlyozta Tardy-Molnár Anna, hozzátéve: az összművészeti rendezvényen a különböző kézműves programok és workshopok, közös festés mellett a Szentendrei Régi Művésztelep műtermeibe is bepillanthattak az érdeklődők. A fesztivál fontos helyet foglal el Szentendre fesztiváljai között, programjait idén több mint 4 ezren látogatták.

Idén először több fesztiválon is megjelent a szervezet. A Művészetek Völgyében az ArtPorta udvar közös alkotásra, a kortárs művészet megismerésére hívta a fesztiválozókat. A közönség Cseh Tamás dalait hallgathatta meg, a kerti moziban pedig a Pécsi szál című filmet vetítették. Bemutatkozott a Cziffra Központ Úton van című kulturális roadshowja is: a programon a roma művészettel ismerkedhettek meg a látogatók. A Nézőképző előadássorozaton közérthetően vezették be az érdeklődőket a kortárs művészet világába, míg a Művészetek Völgye hét különböző helyszínén különféle installációkat helyeztek el.

Idén a Bálványosi Nyári Szabadegyetem is gazdag programmal jelent meg a MANK. A tusványosi kerekasztal-beszélgetésen a tehetséggondozás sikerének titkáról beszélgettek. A Kőfeszt fesztiválra pedig Somogyi Győző metszeteit és Cseh Tamás dalait, alkotásait vitte Kővágóörsre a szervezet.

A MANK törekszik arra, hogy külföldön is minél több és jelentős helyen mutassa be, népszerűsítse a kortárs magyar művészetet és kultúrát. A szervezet idén részt vesz az izraeli magyar kulturális évad szervezésében is. Az évadot október 15-ig rendezik Tel-Avivban és Jeruzsálemben.

Elmondta azt is, hogy 14 ösztöndíj áll a MANK kezelésében: 35 év alatti képző- és előadóművészek, komoly- és könnyűzenészek számára. A nagy hagyománnyal rendelkező ösztöndíjak mellett tavaly két újat indítottak útjára: az Oláh János szerkesztői ösztöndíjat, valamint a Szegedi Kis István egyháztörténeti, egyházművészeti kutatóösztöndíjat.

A MANK üzemeltetésében működik a kultura.hu oldal is, amely az ország egyik vezető kulturális hírportáljaként néhány napon belül megújult formában jelentkezik, új szolgáltatásokkal és funkciókkal, amint a MANK az ősz folyamán megújuló honlapján, a www.alkotomuveszet.hu felületen is jelentős változások lesznek, így a szállásfoglalás és az ösztöndíjakra való jelentkezés is online formában történik majd – fejtette ki Tardy-Molnár Anna.

Forrás: MTI

 

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Értéktőzsde: Emelkedő gabonaárak

    A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a március 31. és április 8. közötti tőzsdenapokon a takarmánykukorica (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica) májusi jegyzése 75 000, a november–decemberi 60 000 forint/tonna volt. A termény a júliusi tőzsdei elszámolóára 1300 forinttal 75 000, a 2022. márciusi 1500 forinttal 60 500 forint/tonnára csökkent.

  • Zöld utakra visz az új navigációs rendszer

    A népszerű és most megújuló Maps navigációs alkalmazás igény esetén az általa leginkább környezetbarátnak tartott útvonalakra irányítja a sofőröket. A Google még ebben az évben bevezeti az Egyesült Államokban, és a tervek szerint később globálisan is elérhető lesz a zöld navigációs rendszer.

  • Málta fizet a turistáknak

    Azok a külföldi turisták, akik legalább három napot töltenek Máltán, 200 eurós visszatérítést is kaphatnak. A cél, életet lehelni a haldokló turizmusba.

Címkék

Legtöbbet megtekintett